'Οταν βγήκαν τα pc με 286 και 386 επεξεργατές, θυμάμαι έλεγα σε έναν, "Τι να την κάνεις 4 mb μνήμη, τρελλός είσαι?".
Θυμάμαι, στην εταιρεία που άρχισα να δουλεύω (1980) είχε PRIME (PR1ME το λογότυπο) και ήταν ένα πράμα σα δυο ψυγεία, με επεξεργαστή (δε θυμάμαι τι ήταν αλλά δεν ήταν πιό γρήγορος απο 8088), 512 kb μνήμη, MONIMO (σταθερό - δεν άλλαζε) δίσκο 48 Mb, και removable δίσκο 16 Mb.
Ο 16 Mb removable ήταν διάφορες μάρκες, κόστιζαν μια περιουσία, και έχω κρατήσει για σουβενίρ μερικούς...
Κάποτε κάναμε τη "μεγάλη επένδυση" και αγοράσαμε και drive για 80 Mb removable (έξη περιουσίες). Το format των 80 Mb media ήταν ίδιο με τους 16ρηδες, αλλά ήταν 5 δίσκοι, σταθερά συνδεδεμένοι ο ένας πάνω απ τον άλλον. Κι απ αυτούς έχω κρατήσει. Μέγεθος (διάμετρος) δίσκου σαν ένα βινύλιο LP...
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ μηχανολογικής ακρίβειας κατασκευές.
Το "σύστημα" ήθελε δικό του δωμάτιο με κλιματισμό, no σκόνη, ρεύμα κατ ευθείαν απ το ρολόϊ (έκαιγε σα τη Χαλυβουργική), και η διαδικασία να ξεκινήσει κράταγε κανα τέταρτο.
Οι οθόνες ήταν "dump", δηλαδή χωρίς καθόλου cpu, και ήταν οθόνη-πληκτρολόγιο σε ένα πράμα. Σαν αυτές που βλέπεις στα έργα της δεκαετίας του '60.
Drum πριντερ Dataproducts, 132 στήλες, μελανοταινία πλάτους 40 πόντοι, ακόμα έχω τα μοτεράκια συνεχούς που την κινούσαν.
Αλλά έχω και (πριν βγούν αυτά) τη "largomachino Totalia" του πατέρα μου, μια αριθμομηχανή "ηλεκτρική" που έκανε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό (όχι διαίρεση) και τα τύπωνε σε χαρτοταινία. Περί τα 20 κιλά, στοίχισε (καινούρια) όσο ένα (τότε) αυτοκίνητο.
Για τη διαίρεση η Totalia σου έδινε βιβλίο με τους "αντίστροφους" αριθμούς, και έκανες πολλαπλασιασμό. Δηλαδή 240 : 2 = 240 x 0,5.
Η εξέλιξη είναι breathtaking, αν τα καλοσκεφτεί κανείς!