Νέα

Θα θέλατε η Ελλάδα να μπει στο δολάριο (ψηφοφορία)?

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Sonia26
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 51
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Θα θέλατε η Ελλάδα να μπει στο δολάριο?

  • Ναι θα ήθελα να μπει και να έχουμε Ελληνικό Δολάριο

    Ψήφοι: 32 27,6%
  • Ναι θα ήθελα να μπει αλλά μόνο για 5-10 χρόνια να πάρουμε ανάσες και μετά δραχμή

    Ψήφοι: 17 14,7%
  • Όχι προτιμώ δεξιά και την λιτότητα της Μερκελ και μέσα στο ευρώ

    Ψήφοι: 11 9,5%
  • Όχι θέλω δραχμή και αριστερά και ας είμαι φτωχότερος

    Ψήφοι: 12 10,3%
  • Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη δραχμή παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή

    Ψήφοι: 16 13,8%
  • Πούστη κερδοσκόπε μην βάζεις τέτοια διλλήματα στον κόσμο

    Ψήφοι: 18 15,5%
  • Να κλειδωθεί το θρεντ ρίχνει τα ποσοστά του ΖΥΡΙΖΑ

    Ψήφοι: 10 8,6%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    116

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Λίστα με τις χώρες που είναι σε δολάριο

Πλεονεκτήματα
Το δολάριο διαπραγματεύεται περίπου κατά 30% λιγότερο από το ευρώ, η Ελλάδα θα υποτιμούσε το χρέος της κατά το ίδιο ποσοστό το οποίο χρειάζεται η οικονομία να αποκτήσει προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θα έχει και ένα σκληρό νόμισμα. Κανένας που της πουλά προϊόντα, δεν θα ενοχλούνταν εάν πληρωνόταν σε δολάρια. Είναι αποδεκτά παντού.

Φυσικά, η Federal Reserve θα πρέπει να είναι πρόθυμη να προβαίνει σε ενέσεις ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αλλά κάτι τέτοιο το έχει κάνει για τις ξένες τράπεζες στο παρελθόν. Πράγματι, μόλις πρόσφατα αντάλλαξε δολάρια με την ΕΚΤ.

Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ; Είναι απλό. Σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα. Το Δόγμα Τρούμαν, το 1947, που έθεσε τις βάσεις για το Σχέδιο Μάρσαλ και για τον Ψυχρό Πόλεμο του περιορισμού άσκησης πολιτικής, έγινε ειδικά για να ανακόψει την κομμουνιστική επέκταση στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν εξίσου μερίδιο στην επιτυχή επιβολή σταθερότητας στην Ελλάδα τόσο το 2012 όσο και το 1947.

Μειονεκτήματα
Η Ελλάδα επίσημο προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Ο Ελληνικός ορυκτός πλούτος  στα χέρια των ΗΠΑ.
Ιδιωτικοποιήσεις / Αμερικανοποιήσεις.
 

proktologos

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαρ 2007
Μηνύματα
396
Like
0
Πόντοι
1
Δεν ξερω  μηπως τα στεγαστικα που χρωσταμε  συνεχισουν να ειναι σε  ευρο και εμεις εχουμε δολαριο οποτε θα φαμε στην κεφαλα τη διαφορα του νομιζματος

γιατι μη μου πεις οτι τους εχεισ καμια εμπιστοσυνη οτι θα κανουν και τα δανεια (δηλαδη το κεφαλαιο που χρωσταμε) σε δολαρια
 

duskolieggrafi

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2011
Μηνύματα
5.008
Κριτικές
203
Like
5.132
Πόντοι
17.436
Νταξ ειπαμε ειναι χαζα τα αμερικανακια αλλα τοσο χαζα πια  :think:
 

tasosedess

Μέλος
Εγγρ.
17 Νοε 2007
Μηνύματα
1.295
Like
8
Πόντοι
16
θα ηθελα να μπαιναμε στο ρουβλι
 
OP
OP
Sonia26

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Την  τρελή ιδέα του, «που μπορεί όμως και να δουλέψει», αναλύει σε άρθρο του ο οικονομολόγος Charles Hugh Smith. Τι λέει αυτή η ιδέα; Να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ και να υιοθετήσει το δολάριο ως εθνικό της νόμισμα.



Όπως γράφει μεταξύ άλλων, το ευρώ απέτυχε γιατί στήθηκε τεχνητά και συμπεριέλαβε ασθενέστερες χώρες με δεδομένη την προθυμία της αγοράς να τους δανείζει με χαμηλό επιτόκιο. «Όμως στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι σαν το φτωχότερο αδελφό που πήρε την πιστωτική κάρτα του πλουσιότερου αδελφού του και βγήκε για ψώνια». Από όλο αυτό το εγχείρημα ωφελήθηκαν τελικά, όπως υποστηρίζει, η Γερμανία και οι τράπεζες.



«Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο δολάριο και να αποκηρύξει κάθε χρέος που είναι σε ευρώ. Θα πρέπει να παραιτηθεί από το 100% του χρέους και να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Οι δανειστές ήξεραν ότι η Ελλάδα ήταν μια αδύναμη χώρα και εκμεταλλεύτηκαν μια απάτη, ακόμη και η ΕΚΤ. Επομένως θα πρέπει να αποδεχτούν τις απώλειες τώρα που η απάτη καταρρέει», γράφει πιο κάτω.



Από την άλλη-όπως σημειώνει- το δολάριο εξακολουθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη της αγοράς. «Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δολάρια, να μετατρέψει όλους τους λογαριασμούς της σε δολάρια, αποφεύγοντας τους κινδύνους της μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή. Σε αντίθεση με τη δραχμή του θα υποτιμηθεί, το δολάριο θα έχει μετά την μετατροπή την ίδια αξία. Ακόμη είναι πεποίθηση μου ότι όταν η εμπιστοσύνη στα εθνικά νομίσματα και στα θεσμικά όργανα χάνεται, τότε είναι η στιγμή για τη μαύρη αγορά να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές. Και το νόμισμα της μαύρης αγοράς είναι το δολάριο».



Αυτό-κατά τον Smith -θα αποκαταστήσει αμέσως την εμπιστοσύνη και το εμπόριο, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι το αμερικανικό δολάριο θα διατηρήσει την αξία του παντού. Και όπως σημειώνει, «η Ελλάδα δεν χρειάζεται την έγκριση των ΗΠΑ για να υιοθετήσει το δολάριο ως προσωρινό νόμισμα. Θα βοηθούσε βεβαίως αν οι ΗΠΑ αποδέχονταν την υιοθέτηση αλλά το ok τους είναι προαιρετικό».



Πρέπει όμως να κάνει και κάτι άλλο η Ελλάδα αν θέλει να ορθοποδήσει, όπως επισημαίνει προς το τέλος του άρθρου. «Να επιτύχει πολιτική συναίνεση σχετικά με τη φορολογία και τη διακυβέρνηση. Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ένα πολιτικό όραμα για να βγει από την κρίση. Θα πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής εθνικός διάλογος για τη φορολογία και τη διακυβέρνηση, και να επιτευχθεί συναίνεση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Χωρίς αυτόν, ο φαύλος κύκλος του θανάτου θα επιδεινωθεί».





Πηγή: lifo
 

Αλεκος2

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιουλ 2010
Μηνύματα
3.058
Like
23
Πόντοι
16
γινεται να εχουμε εθνικο νομισμα τις χρυσες λιρες αγγλιας ? δολαρια δεν εχω πολλα, λιρες εχω καμποσες
 
OP
OP
Sonia26

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Ευρώ ή καλύτερα δολάριο για την Ελλάδα;

Καθηγήτρια πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει την υιοθέτηση του δολαρίου από την Ελλάδα έναντι του ευρώ μέσω των Financial Times!

Θεωρώντας αναπόφευκτη την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, καθηγήτρια του τεχνολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει... με ανάρτησή της στους Financial Times, την υιοθέτηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τη χώρα μας.

Γράφει στο άρθρο της η κ. Πέλι Περιασάμι (Pelly Periasamy), της Επιχειρηματικής Σχολής Νανγιάνγκ (Nanyang) του Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης:

«Η αναπόφευκτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απαιτήσει την εφαρμογή ενός δικού της νομισματικού συστήματος. Αλλά η επαναφορά της δραχμής θα απαιτήσει επίσης εσωτερικό σχεδιασμό και εξωτερική βοήθεια, εάν μάλιστα δεν συνοδευτεί από καλούς χειρισμούς μπορεί να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Η δραχμή δεν θα σώσει την Ελλάδα»

Η δραχμή δεν θα δώσει στην Ελλάδα τον απαιτούμενο «χώρο» για να λύσει τα προβλήματά της σαν ανεξάρτητο έθνος. Εάν αντικαθιστούσε ωστόσο τη δραχμή με το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε 'χώρο να αναπνεύσει' και να ξανακτίσει το νομισματικό της σύστημα (...) Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως παρά την εξασθένηση του την τελευταία δεκαετία», προσθέτει η καθηγήτρια που θεωρεί ότι ο συνδυασμός δολαριοποίησης με ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήδη επιτρέπει σε πολλές χώρες να σχεδιάζουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές έχοντας ταυτόχρονα την προστασία ενός ισχυρού νομίσματος.

Και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει τη δολαριοποίηση ως ενδιάμεση λύση όταν φύγει από την ευρωζώνη. Υιοθετώντας το δολάριο η Ελλάδα θα είναι ικανή να εκμεταλλευτεί και τη δύναμή του (παγκόσμιο στάτους) αλλά και την αδυναμία του (χαμηλότερη αξία του). Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η Ελλάδα αποκτήσει χρηματοοικονομική σταθερότητα, η χώρα μπορεί να εισαγάγει το δικό της νόμισμα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά της πράγματα ή και να επανενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα ισχυρότερη ως μέλος».

Ένα πραγματικό ενδεχόμενο

Η προσέγγιση του άρθρου δεν είναι θεωρητική. Πριν από μήνες υπήρξε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στον ελληνικό τύπο , στο περιοδικό «Επίκαιρα» , που αναφερόταν σε σενάριο που υπάρχει στην Αμερική σχετικά με το να δοθεί  διέξοδος στην Ελλάδα.

Η δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ενδεχόμενου.  Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η προσέγγιση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, μπορεί να λειτουργήσει , στη βάση χρηματοπιστωτικής μελέτης που έχει γίνει από ομάδα ειδικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  (FED). Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται και από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, ως ειδική περίπτωση. Στην Ουάσιγκτον έχει  προδιαγραφεί η περίπτωση η Ελλάδα αφού βγει από το ευρώ , να της δοθεί η ευκαιρία, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εκτός ΗΠΑ, να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο και να πάει στο εθνικό της νόμισμα , σε βάθος χρόνου, υπολογίζεται στη πενταετία.

Υπέρβαση περιορισμών από Κομισιόν και Μνημόνια

Το αμερικανικό δολάριο ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο  και κυρίαρχο αποθεματικό, θα σώσει την Ελλάδα  από τους κραδασμούς της εξόδου από το ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχει μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των χρεών της, ενώ μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πέραν των άλλων επιστροφή στο εθνικά κυρίαρχο κράτος, απαλλαγή από τα Μνημόνια και φυσικά τον εγκλωβισμό στις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της Ε.Ε και των Μνημονίων.

Το γεγονός ότι το σενάριο αυτό έστω και σε θεωρητική βάση , επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο μέσα από τους F.T, αποτελεί μια πολύ θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την Ελλάδα. Σημειωτέον δεν υπάρχει καμία ανάλογη προσέγγιση για τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
 

proktologos

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαρ 2007
Μηνύματα
396
Like
0
Πόντοι
1
Τα πάντα όλα …πια στεγαστικά άμα μπεις στο δολάριο το ευρώ θα φάει υποτίμηση και θα σε ακολουθήσουν στο δολάριο και άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα…
Οι Αμερικάνοι είναι φίλοι μας… Η Ελλάδα ανήκει στην Αμερική…
Δεν βλέπεις τι γίνετε… Κινδυνεύουμε από τους κουμουνιστές
Να άμα δεν με πιστεύεις δες το είπε και ο Σημίτης που σε έβαλε στο ευρώ και υποτίμησε την δράχμη τότε…


:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
κομουνιστικος δαχτυλος
αμα εχεις τετοιους φιλους
 
OP
OP
Sonia26

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ
Η Ελλάδα οδηγεί ανοδικά το δολάριο και πιέζει χρυσό και πετρέλαιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα Τετάρτη το ευρώ ,αλλά και τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση. Η ανησυχία για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις πιέζει και τον χρυσό, καθώς ρευστοποιούνται θέσεις που κατευθύνονται προς το δολάριο...............
 

poustalekos

Μέλος
Εγγρ.
11 Αυγ 2010
Μηνύματα
3.002
Like
711
Πόντοι
96
Οπου βλεπεις dollar δε σημαινει οτι ειναι και το ιδιο νομισμα! Ετσι δεν ειναι?
Οι χωρες που χρησιμοποιουν united states dollar ειναι μονο 8!
Δεν ειναι το ιδιο νομιζμα αυτο
με αυτο
και αυτο

Ή μηπως μπορει ενας αμερικανος να ταξιδεψει στον καναδα και να πληρωνει με αμερικανικα δολαρια?  :think:
 

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Μηνύματα
36.091
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
ελληνικο δολλαριο


πσσσ ποσο γοητευτικο ακουγεται  :sunglasses:
 

pitbull86

Μέλος
Εγγρ.
5 Μαΐ 2012
Μηνύματα
794
Like
2
Πόντοι
6
:shit:  :shit: και εγω που νομιζα πως κοντεψε να χρεοκωπισει η αμερικη  απο lihman brothers.... και ιστοριες  :think:            
   και παρεσυραν και εμας και ολη την ευρωπη                    οι βρωμοευραιοι μασωνοι  
αυτα θα παρουν οι αμερικανοι   
 

Συνημμένα

  • arx.jpg
    arx.jpg
    34,2 KB · Εμφανίσεις: 19
OP
OP
Sonia26

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Οπου βλεπεις dollar δε σημαινει οτι ειναι και το ιδιο νομισμα! Ετσι δεν ειναι?
Οι χωρες που χρησιμοποιουν united states dollar ειναι μονο 8!
Δεν ειναι το ιδιο νομιζμα αυτο
με αυτο
και αυτο

Ή μηπως μπορει ενας αμερικανος να ταξιδεψει στον καναδα και να πληρωνει με αμερικανικα δολαρια?  :think:


Είναι δολάρια με διαφορετική ισοτιμία…
Όπως έπρεπε να είναι και το ευρώ ... Κάθε χώρα έπρεπε να είχε διαφορετική ισοτιμία… δεν μπορεί μία χώρα να έχει το ίδιο νόμισμα με μία άλλη αλλά να είναι διαφορετικές χώρες σε όλα τα επίπεδα...αλλά το ευρώ είναι φούσκα…



 
OP
OP
Sonia26

Sonia26

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2011
Μηνύματα
758
Like
0
Πόντοι
6
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΟΛΛΑΡΙΟ;;;;;

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα», οι Αμερικανοί βλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό μέσα στην ευρωζώνη και οδηγεί σε φαύλο κύκλο είναι έτοιμοι να προωθήσουν περαιτέρω την διείσδυσή τους στην Ευρώπη.
Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, ομάδα εργασίας του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) έχει επεξεργαστεί σχέδιο 74.000 λέξεων που προβλέπει την αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ως εθνικού νομίσματος στα κράτη που τυχόν βρεθούν εκτός.
Σύμφωνα με τη μελέτη της FED, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, προκειμένου να μην οδηγηθεί στο χάος, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο σύνδεσης (pegging) της νέας δραχμής με το αμερικανικό δολάριο.
Η Ελλάδα θα υιοθετήσει για πέντε χρόνια το αμερικανικό δολάριο ως de facto εθνικό νόμισμα και παράλληλα θα υπάρχει η νέα δραχμή, η οποία δεν θα κυκλοφορεί, αλλά θα χρησιμοποιείται στη σύναψη συμφωνιών Swap μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με αρχική ισοτιμία πχ 30 προς 1.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Επίκαιρα» που επικαλείται την μελέτη του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της FED, το πρώτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μετάβασης από το ευρώ στο δολάριο, θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ μέχρι και 50%, ιδιαίτερα αν υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη και άλλων χωρών.
Η δεύτερη επίπτωση, θα είναι ότι, λόγω της υποτίμησης του ευρώ, θα μειωθεί η δολαριακή αξία, του οφειλόμενου σε ευρώ ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το εύρος της υποτίμησης του ευρώ, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί, χωρίς να γίνει άλλο «κούρεμα» και χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός.
Τρίτον, η FED θα παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ελλάδα, παρέχοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.
Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στην έκδοση της νέας δραχμής, που όπως αναφέραμε παραπάνω θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές και συμφωνίες Swap.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της 5ετούς μεταβατικής περιόδου, η FED θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με κεφάλαια που θα έχουν γίνει Swap με νέες δραχμές.
Τέλος, μετά από 5 χρόνια, η μελέτη προβλέπει την κυκλοφορία της νέας δραχμής στην αγορά.
Η μελέτη, όπως είναι φυσικό «βλέπει» μόνο οφέλη, αναφέροντας ακόμη την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και τουριστών και την ενίσχυση της διπλωματικής στήριξης από τις ΗΠΑ σε μια σειρά «καυτά» θέματα, όπως η ΑΟΖ.
Ωστόσο, αν το σχέδιο επαληθευτεί, η πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσια χωρίς μάλιστα να υπάρχει ευρωπαϊκό αντίβαρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θέση της χώρας στην περιοχή, αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.
 

stam_90

Τιμημένος
Εγγρ.
8 Οκτ 2009
Μηνύματα
36.091
Κριτικές
158
Like
450
Πόντοι
2.046
γιε.. να πας σε στουντιο και να πληρωσεις με αμερικαν ντολαρ, πσσσ  :sunglasses: :sunglasses:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom