Έτυχε πριν 10 περίπου μέρες να παρακολουθήσω και τα 3 μέρη. Έχω να πω τα ακόλουθα :
Αφού τα είδα, μίλησα με θεολόγο και με οικονομολόγο. Επειδή και οι δυο είχαν δει το Zeigeist, μου είπαν ότι όσον αφορά το θέμα της Θρησκείας, τα περισσότερα που αναφέρονται είναι αναληθή - όπως για παράδειγμα η γέννηση των θεοτήτων στις 25 Δεκεμβρίου -, ενώ όσον αφορά το θέμα της οικονομίας, η βάση του ντοκυμανταίρ, που είναι το Money Mechanichs, δεν υφίσταται.
Όσο για το Venus Project, όσο καλό κι αν ακούγεται, είναι ουτοπικό.
Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό σε κάθε νοήμων ον σε αυτό τον πλανήτη, ότι η θρησκεία είναι μια καλοστημένη ιστοριούλα για να καθοδηγούνται οι μάζες, βομβιστική ενέργεια την 9/11/2001 δεν υπήρξε και ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχει τα πάντα στην καθημερινή μας ζωή.
Ο τρόπος όμως που τα παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ, δεν είναι και ο πιο σωστός.
Άποψη μου ότι πρόκειται μάλλον για προσωπικές απόψεις του δημιουργού, που γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθούν με αποσπάσματα διαφόρων βιβλίων.
Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον και τις απόψεις των υπολοίπων.
Περί θρησκείας, έχω έναν πολύ καλό φίλο που είναι 12θειστής (μέχρι τα μπούνια χωμένος,έχει αλλάξει το όνομά του σε τέτοιο που να μην παραπέμπει καθόλου σε χριστιανικό όνομα) και μου είπε πως ότι λέει για τον Διόνυσο στο ντοκιμαντερ είναι αλήθεια. Επίσης πως στις 25 Δεκέμβρη γιορτάζουν τον θεό Ήλιο. Μάλιστά βρήκα και σχετικό άρθρο.
"Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή Όσιρη, οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βάαλ, Μαρδούκ ή Νεργκάλ, οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού και οι Πέρσες Μίθρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή ο Φοίβος Απόλλων.
Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη. Οι μεγαλύτερες από τις γιορτές αυτές γίνονταν σε όλες τις χώρες και τις φυλές στην εποχή του χειμερινού ηλιοστάσιου, στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, και όχι αδικαιολόγητα. Γιατί όσο ο χειμώνας πλησίαζε και ο Ήλιος του μεσημεριού φαινόταν όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, τόσο και οι μέρες μίκραιναν και το κρύο αύξανε. Ήταν η σκληρή εποχή για τον άνθρωπο με τις πολύ μικρές ημέρες και τις ατέλειωτες νύχτες. Οι φροντίδες πολλαπλασιάζονταν, οι ανησυχίες αυξάνονταν και ένα αόριστο συναίσθημα φόβου καταλάμβανε τον αρχαίο άνθρωπο με τα ανύπαρκτα σχεδόν αμυντικά του μέσα και τις περιορισμένες πηγές διατροφής.
Γι' αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς το θεό Ήλιο για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα. Και πράγματι: μετά από μικρό δισταγμό ο θεός….ενέδιδε! Στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερου, στις πύλες του Ήλιου όπως τον ονόμαζαν οι Χαλδαίοι, "άλλαζε" απόφαση, άρχιζε να σκαρφαλώνει και πάλι προς τα πάνω, και οι μέρες μεγάλωναν. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα έμπαινε και πάλι, ωραία όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Γη θα ανθοφορούσε ξανά χάρη στις ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Και αυτή την παράδοση των αρχαίων λαών συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια, και ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια και τα Βρουμάλια και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου "Dies Natalis Invicti", δηλαδή την "Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου θεού Ήλιου".
Τώρα σε σχέση με το βένους πρότζεκτ, όντως είναι ουτοπιστικό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ΑΝ έφταναν σε μια τέτοια κατάσταση που το μόνο που θα τους χώριζε να γίνουν θεοί θα ήταν απλά η θνητή τους φύση.
Όσο για το οικονομικό μέρος, δεν κατάλαβα τι εννοείς πως δεν υφίστανται;