Γεία σας παιδιά,
τα κάγκελα του σπιτιού μου τα έβαψε κατ΄ευθείαν χωρίς μίνιο ο μπογιατζής με συνέπεια λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους βαφή να έχουν σκάσει οι πρώτες σκουριές. Αποφάσισα να τα τρίψω, να τα βάψω με μίνιο ενα χέρι κι ύστερα ένα δεύτερο χέρι με το κανονικό τους χρώμα.
Θέλω να ρωτήσω εάν αραιώνω το μίνι με white spirit ή βάφω χωρίς αραίωση.
Καταρχήν καλό κουράγιο, το βάψιμο σε κάγκελα είναι φασαρία και κούραση γενικά...
Συμβουλή 1: αν τα κάγκελα είναι επίπεδα (όχι στρογγυλά) τότε πάρε μερικά μικρά ρολά λαδομπογιάς (αυτά από αφρολέξ και το πιατάκι) να κάνεις την δουλεία σου πολύ πιο γρήγορα και εύκολα βάφοντας με το ρολό. Πινέλο μόνον για τις λεπτομέρειες.
Από μπογιές καλύτερα και οικονομικότερα να βάψεις απευθείας με μπογιά 2 σε 1, δηλαδή αυτή που σου είπαν τα παιδιά πιο πάνω που βάφει πάνω σε σκουριά. Υπάρχουν πολλές καλές επώνυμες. Την λύση πρώτα μίνιο μετά μπογιά δεν την συστήνω λόγω ταλεπωρίας (βάφεις δύο φορές), άλλωστε τελικά δεν κερδίζεις και κάτι.
Για την περίπτωσή σου τρίψε πρώτα όσο μπορείς τα σημεία με την σκουριά να καθαρίσουν πριν τα βάψεις.
Για το αραίωμα που ρωτάς βασικά ΠΑΝΤΑ ακολουθείς τις οδηγίες στο κουτί, γενικά οι μπογιές για κάγκελα είναι έτοιμες και δεν θέλουν αραίωμα, τα μίνια συνήθως θέλουν αραίωση 5%. Αν θέλουν το γράφουν στο κουτί συνήθως 5%, άντε μαχ 10% με διαλυτικό. Μην βάλεις διαλυτικό αν δεν χρειάζεται.
Κουράγιο.
Συμβουλή 2: αν μπορείς να καλύψεις τις περιοχές δίπλα από τα κάγκελα, και εκεί που βάφεις δεν φυσάει, τότε αξίζει να επενδύσεις σε ένα πιστόλι βαψίματος με αέρα (50 με 100Ε). Κάνει δουλειά μια κατηγορία ανώτερη από το πινέλο/ρολό, και βάφεις σε 1/10 του χρόνου. Απλά θέλει προεργασία στις προστασίες και να μην φυσά όταν βάφεις.
ΥΓ> έβαψα πρόσφατα κάγκελα στο εξοχικό και έμαθα πολλά...