Επισκέπτης
Σε 3 δισ. υπολογίζονται οι πίτες και τα καλαμάκια που καταναλώνονται ετησίως στην Ελλάδα..
Ποίες είναι οι μεγάλες δυνάμεις της αγοράς και για ποία ρεκόρ ανταγωνίζονται στις παραδοσιακές πιάτσες της Αθήνας τα Σαββατοκύριακα. Διεθνοποιείται ο γύρος.
Από τον Ηγήσιππο και τους δειπνοσοφιστές μέχρι τον Μπαϊρακτάρη και τους νταβατζήδες, το σουβλάκι έχει θρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων. Μάλιστα, ασχέτως των κατηγοριών ότι αποτελεί πηγή χοληστερίνης, αλλά και του γεγονότος ότι η αγορά έχει κατακλυστεί με δεκάδες ξενόφερτες λαμπερές «λύσεις», το εθνικό μας έδεσμα εξακολουθεί να έχει την απόλυτη πρωτιά (ποσοστό 72,3%) στις επιλογές όσων επισκέπτονται ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού (έρευνα ιδρύματος Αριστείδη Δασκαλόπουλου).
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και πιθανόν να απογοητεύει τους οπαδούς της υποτιθέμενης υγιεινής διατροφής, αλλά ιθαγενείς και αλλοδαποί καταναλώνουμε ετησίως πάνω από 3 δισεκατομμύρια σουβλάκια, πιτόγυρους, κεμπάπ, ντονέρ, κοτόπουλο, κοτομπέικον, μερίδες γύρου κ.ά., η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ.
Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μια εντελώς κατακερματισμένη και αχαρτογράφητη αγορά, στην οποία «μπαίνουν» και «βγαίνουν» εκατοντάδες ή και χιλιάδες σοβαροί και ευκαιριακοί επιχειρηματίες, το εντυπωσιακό αυτό νούμερο είναι κατ' εκτίμηση ορισμένων μεγάλων σουβλατζήδων με παράδοση και διάρκεια στον κλάδο και «επαληθεύουν» σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της αγοράς.
Μόνο στα «Γουρουνάκια», το μπουρζουά σουβλατζίδικο της Κηφισιάς, όπου το κρέας σερβίρεται σε λαδόκολλα και το νερό (μεταλλικό εννοείται) σε κολονάτα ποτήρια, καταβροχθίζονται 6 εκατ. πίτες τον χρόνο, ενώ στο «Σουβλάκι - Κολωνάκι» ημερησίως φτιάχνονται περί τα 1.500 σουβλάκια.
Το ρεκόρ της πίτας...
Φυσικά το ρεκόρ των ρεκόρ ανήκει στον πολυθρύλητο «Μπαϊρακτάρη». Ο πανέξυπνος Αγρινιώτης με την ακίνητη περιουσία των 70 εκατ. ευρώ σερβίρει καθημερινά περί τις 50.000 πίτες, ο αριθμός των οποίων διπλασιάζεται το Σαββατοκύριακο. Ετησίως πουλάει περίπου 23 εκατ. πίτες! Αποκλειστικά στο ευρύτερο κλεινόν άστυ, όπου σουβλάκι πωλείται σε περισσότερα από 6.000 σημεία, καταναλώνονται πάνω από 150 τόνους χοιρινού γύρου καθημερινά.
Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Καλοϊδάς, ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΑΡΤ, η οποία δραστηριοποιείται στα προϊόντα πίτας, στη χώρα μας παράγονται τουλάχιστον 2 εκατ. πίτες ημερησίως (τουλάχιστον από τις μεγάλες εταιρείες), ενώ τα τελευταία χρόνια ο εν λόγω κλάδος έχει αναπτύξει και το κομμάτι των εξαγωγών. Ο γύρος αντιστοιχεί στο 40% της κατανάλωσης ενός ψητοπωλείου. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η κατανάλωση... σουβλακίου, ενώ στα κρεατοσκευάσματα αναλογεί το υπόλοιπο 20%. Όλα μαζί, σουβλάκια, γύρος και τα συμπαρομαρτούντα, μας κάνουν έναν συνολικό τζίρο που πανελλαδικά εκτιμάται ότι υπερβαίνει (μάλλον κατά πολύ) τα 6 δισ. ευρώ!
Για του λόγου το αληθές, ένα μέσο σουβλατζίδικο τζιράρει τουλάχιστον 800 ευρώ ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά του κρέατος που απευθύνεται στις περίπου 15-16.000 σουβλακερί, οι οποίες ευημερούν πανελλαδικά, υπερβαίνει σε αξία το 1 δισ. ευρώ σε τιμές χονδρικής, ενώ -όπως υπολογίζεται από τους παράγοντες του κλάδου- η συνολική αξία της αγοράς του κάνδαυλου (έτσι αναφερόταν το σουβλάκι από τον Ηγήσιππο στον «Οψαρτυτικό» του, δηλαδή στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε), του γύρου και των λοιπών «συγγενών», έχει ανοδικές τάσεις.
Ποίες είναι οι μεγάλες δυνάμεις της αγοράς και για ποία ρεκόρ ανταγωνίζονται στις παραδοσιακές πιάτσες της Αθήνας τα Σαββατοκύριακα. Διεθνοποιείται ο γύρος.
Από τον Ηγήσιππο και τους δειπνοσοφιστές μέχρι τον Μπαϊρακτάρη και τους νταβατζήδες, το σουβλάκι έχει θρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων. Μάλιστα, ασχέτως των κατηγοριών ότι αποτελεί πηγή χοληστερίνης, αλλά και του γεγονότος ότι η αγορά έχει κατακλυστεί με δεκάδες ξενόφερτες λαμπερές «λύσεις», το εθνικό μας έδεσμα εξακολουθεί να έχει την απόλυτη πρωτιά (ποσοστό 72,3%) στις επιλογές όσων επισκέπτονται ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού (έρευνα ιδρύματος Αριστείδη Δασκαλόπουλου).
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και πιθανόν να απογοητεύει τους οπαδούς της υποτιθέμενης υγιεινής διατροφής, αλλά ιθαγενείς και αλλοδαποί καταναλώνουμε ετησίως πάνω από 3 δισεκατομμύρια σουβλάκια, πιτόγυρους, κεμπάπ, ντονέρ, κοτόπουλο, κοτομπέικον, μερίδες γύρου κ.ά., η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ.
Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για μια εντελώς κατακερματισμένη και αχαρτογράφητη αγορά, στην οποία «μπαίνουν» και «βγαίνουν» εκατοντάδες ή και χιλιάδες σοβαροί και ευκαιριακοί επιχειρηματίες, το εντυπωσιακό αυτό νούμερο είναι κατ' εκτίμηση ορισμένων μεγάλων σουβλατζήδων με παράδοση και διάρκεια στον κλάδο και «επαληθεύουν» σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της αγοράς.
Μόνο στα «Γουρουνάκια», το μπουρζουά σουβλατζίδικο της Κηφισιάς, όπου το κρέας σερβίρεται σε λαδόκολλα και το νερό (μεταλλικό εννοείται) σε κολονάτα ποτήρια, καταβροχθίζονται 6 εκατ. πίτες τον χρόνο, ενώ στο «Σουβλάκι - Κολωνάκι» ημερησίως φτιάχνονται περί τα 1.500 σουβλάκια.
Το ρεκόρ της πίτας...
Φυσικά το ρεκόρ των ρεκόρ ανήκει στον πολυθρύλητο «Μπαϊρακτάρη». Ο πανέξυπνος Αγρινιώτης με την ακίνητη περιουσία των 70 εκατ. ευρώ σερβίρει καθημερινά περί τις 50.000 πίτες, ο αριθμός των οποίων διπλασιάζεται το Σαββατοκύριακο. Ετησίως πουλάει περίπου 23 εκατ. πίτες! Αποκλειστικά στο ευρύτερο κλεινόν άστυ, όπου σουβλάκι πωλείται σε περισσότερα από 6.000 σημεία, καταναλώνονται πάνω από 150 τόνους χοιρινού γύρου καθημερινά.
Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Καλοϊδάς, ιδιοκτήτης της ΕΛΒΙΑΡΤ, η οποία δραστηριοποιείται στα προϊόντα πίτας, στη χώρα μας παράγονται τουλάχιστον 2 εκατ. πίτες ημερησίως (τουλάχιστον από τις μεγάλες εταιρείες), ενώ τα τελευταία χρόνια ο εν λόγω κλάδος έχει αναπτύξει και το κομμάτι των εξαγωγών. Ο γύρος αντιστοιχεί στο 40% της κατανάλωσης ενός ψητοπωλείου. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η κατανάλωση... σουβλακίου, ενώ στα κρεατοσκευάσματα αναλογεί το υπόλοιπο 20%. Όλα μαζί, σουβλάκια, γύρος και τα συμπαρομαρτούντα, μας κάνουν έναν συνολικό τζίρο που πανελλαδικά εκτιμάται ότι υπερβαίνει (μάλλον κατά πολύ) τα 6 δισ. ευρώ!
Για του λόγου το αληθές, ένα μέσο σουβλατζίδικο τζιράρει τουλάχιστον 800 ευρώ ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά του κρέατος που απευθύνεται στις περίπου 15-16.000 σουβλακερί, οι οποίες ευημερούν πανελλαδικά, υπερβαίνει σε αξία το 1 δισ. ευρώ σε τιμές χονδρικής, ενώ -όπως υπολογίζεται από τους παράγοντες του κλάδου- η συνολική αξία της αγοράς του κάνδαυλου (έτσι αναφερόταν το σουβλάκι από τον Ηγήσιππο στον «Οψαρτυτικό» του, δηλαδή στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε), του γύρου και των λοιπών «συγγενών», έχει ανοδικές τάσεις.