Νέα

θέματα ΚΕΘΕΑ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 16
  • Εμφανίσεις 2K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16


http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξωτερικό συνεργάτη νομικό σύμβουλο


ΤΟ ΚΕΘΕΑ συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την υλοποίηση της  Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ» της δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Η πράξη υλοποιείται από 1/12/2012 έως 31/05/2014.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πράξης το ΚΕΘΕΑ προσκαλεί Νομικό Σύμβουλο με στόχο την νομική υποστήριξη απεξαρτημένων ατόμων στο πλαίσιο της Δράσης 10: Ανάπτυξη Business Plans - Συμβουλευτική Υποστήριξη Κοινωνικών Επιχειρήσεων κατά το 3μηνο λειτουργίας  (κωδικός θέσης ΕΞΝΟΜ)
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
Γυναίκες και χρήση ουσιών, αποτελέσματα ημερίδας του ΚΕΘΕΑ.


Για ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που καταφεύγουν στη χρήση παράνομων ουσιών ή άλλες μορφές εθισμού, τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν σε ψυχικά τραύματα που απορρέουν από βιώματα συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στην ημερίδα  για τη σχέση του ψυχικού τραύματος με τη χρήση ουσιών  και τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες των εξαρτημένων γυναικών που εγκυμονούν ή είναι μητέρες, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και το Deree College.

Μεγάλος αριθμός ερευνών συσχετίζει την κατάχρηση ουσιών με γεγονότα κακοποίησης στην παιδική ηλικία. Η καταφυγή στις ουσίες ενδέχεται τότε να χρησιμοποιηθεί ως μέσον για να διαχειριστεί το άτομο το έντονο μετατραυματικό άγχος.   Ωστόσο, η  χρήση παράνομων ουσιών εμπλέκει το άτομο σε βίαιες και απειλητικές καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την επούλωση των τραυμάτων, ενώ η απουσία θεραπευτικής παρέμβασης για την κακοποίηση αυξάνει το κίνδυνο επανάληψής της κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και πρόκλησης παρόμοιας βλάβης σε άλλους, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά.

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αυξάνουν τα ποσοστά μετατραυματικου  άγχους, εξαιτίας της φτώχιας, της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, των αυξανόμενων ποσοστών χρήσης στην οικογένεια κ.λπ. Οι γυναίκες,  σε σχέση με τους άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό άγχος με αρνητικές επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ, δραματική εμφανίζεται σήμερα η κατάσταση των εξαρτημένων γυναικών που βρίσκονται στο δρόμο.  Μεταξύ των γυναικών αυτών παρατηρούνται αυξανόμενα ποσοστά έλλειψης στέγης, απουσίας λειτουργικού και υποστηρικτικού οικογενειακού δικτύου, προβλημάτων υγείας, εκπόρνευσης για τη συντήρηση του εθισμού, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από πελάτες και ερωτικούς συντρόφους, μη προγραμματισμένων κυήσεων και πολύ συχνά απομάκρυνσης του παιδιού που θα γεννηθεί από τη μητέρα με παρέμβαση της πολιτείας. Οι παρεμβάσεις υποστήριξης των γυναικών αυτών από το ΚΕΘΕΑ, όπως και γενικότερα των χρηστών που βρίσκονται δρόμο,   ενισχύονται σημαντικά το επόμενο διάστημα με τις δύο νέες κινητές μονάδες που θέτει σε λειτουργία ο οργανισμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές παρουσίασαν επίσης καλές πρακτικές θεραπευτικής αντιμετώπισης  των εξαρτημένων γυναικών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξή τους στο γονικό τους ρόλο, και επεσήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων αυτών σε  διαφορετικά πλαίσια,  Οπως ο δρόμος, τα καταστήματα κράτησης και οι θεραπευτικές υπηρεσίες.


imagegen.ashx
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
Με νέα προγράμματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην υποστήριξη των ομάδων που παρουσιάζουν εντονότερα ψυχοσωματικά προβλήματα και δυσμενέστερες προοπτικές ένταξης, όπως χρήστες στο δρόμο, φυλακισμένοι κ.ά.
Το κτίριο που θα στεγάσει τις νέες μονάδες στα Λαδάδικα εκγαινιάζεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.


1378794_10151692844167894_275131062_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΕΘEART

To KEΘΕΑ σάς προσκαλεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι στα εγκαίνια του κτιρίου του επί της οδού Πίνδου 4 στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Mαζί με όλες τις δράσεις που εγκαινιάζονται, ξεκινάει στο ισόγειο και η λειτουργία του KEΘΕART το πρώτο σημείο πώλησης προϊόντων του εργαστηρίου Κεραμικής και Γυαλιού και των δημιουργικών ομάδων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.


1380802_466433000138690_1960586895_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
211204_251796387893_913431052_q.jpg


Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι και το ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ αγωνίζονται ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό


1394199_10151691087957894_1955707242_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]


Η μαρτυρία μιας έφηβης, που στη διαδικασία της απεξάρτησης που βρίσκεται σήμερα, θέλει να δώσει το μήνυμα στους εκπαιδευτικούς ότι στο πλαίσιο του σχολείου μπορούν να υποστηρίξουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την χρήση ουσιών κάνοντας μια ΣΤΡΟΦΗ από τον παραδοσιακό τους ρόλο σ έναν πιο διευρυμένο, με γνώμονα την κοινωνική ευαισθητοποίηση στις ανάγκες που προβάλλει ένας έφηβος μαθητής, ή μια έφηβη μαθήτρια.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.kethea-strofi.gr/uplds/image/synanastrofi.jpg[/img[/URL]]

Είμαι η Μαρία και είμαι 20 χρονών. Αυτά που θα πω απευθύνονται κυρίως σε καθηγητές. Κάποιοι από εσάς μπορεί να θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά στο σχολείο που κάνουν χρήση και να μην ξέρετε τον τρόπο και κάποιοι άλλοι  μπορεί να χρειάζεστε κινητοποίηση ώστε να καταλάβετε ότι το πρόβλημα της χρήσης και ιδιαίτερα στα σχολεία είναι τεράστιο και επικίνδυνο και η βοήθεια είναι απαραίτητη. Όπως είπα και πριν είμαι μέλος της θεραπευτικής κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ και είμαι περίπου 1,5 χρόνο καθαρή από ουσίες και οποιαδήποτε άλλη κατάχρηση. Έχω τελειώσει το σχολείο και είχα περάσει με πανελλαδικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στο τμήμα πολιτισμικής και  επικοινωνιακής τεχνολογίας  στη Μυτιλήνη.

Ξεκίνησα την χρήση στο γυμνάσιο όταν ήμουν περίπου 15 χρονών. Χρήση έκανα πρώτη φορά σε μια τριήμερη εκδρομή του σχολείου. Οι εκδρομές του σχολείου είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό το σημείο που τα παιδιά δοκιμάζουν χρήση γιατί έχουν την αίσθηση ότι εκεί θα ξεδώσουν και θα κάνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν σπίτι τους. Το να ξεκινήσω την χρήση το είχα σκεφτεί από πριν, αλλά εκείνη η εκδρομή ήταν η ‘’ευκαιρία’’ μου εφόσον θα έλειπα από το σπίτι και οι γονείς μου δεν θα καταλάβαιναν τίποτα. Χρήση λοιπόν έκανα από το γυμνάσιο μέχρι και 1,5 χρόνο μετά αφού τελείωσα το λύκειο.

Θέλω να μιλήσω σε εσάς κυρίως για το κομμάτι της χρήσης στο σχολείο γιατί πιστεύω ότι σας αφορά άμεσα. Με το να κάνω χρήση ένιωθα σημαντική. Ήμουν ένα παιδί που είχε πολλές ανασφάλειες και ήθελα πάντα κάτι ξεχωριστό για να νιώθω ιδιαίτερη και σημαντική. Και έτσι φαινόταν να γίνεται. Στο σχολείο ήμουν ‘’σημαντική’’ και πολλά παιδιά επειδή έκανα ‘’τρέλες’’ λόγω της χρήσης και είχα αυτό το στυλ ότι δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Με πλησίαζαν και ήμουν από τα πιο δημοφιλή άτομα στο σχολείο. Δυστυχώς, μέσα στο μικρόκοσμο του σχολείου ξεχωρίζεις κυρίως από τα αρνητικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που έχεις. Έπαιρνα αποβολές στα μαθήματα, έχανα σχεδόν πάντα τις πρώτες ώρες και κάθε χρονιά έμενα από απουσίες που στο τέλος της χρονιάς σβήνονταν και κατάφερνα να περάσω την τάξη. Αυτό  που με έσωζε είναι ότι παρότι έκανα χρήση κάποιοι καθηγητές με συμπαθούσαν γιατί είχα αξίες και σεβόμουν. Αυτό εκτιμούσαν οι καθηγητές και με βοηθούσαν στις απουσίες κυρίως. Δεν ήταν αυτή η βοήθεια που χρειαζόμουν βέβαια. Χρήση έκανα πριν πάω στο σχολείο, μέσα στο σχολείο και μετά το σχολείο. Έτσι το έχω το σχολείο στο μυαλό μου σαν ανάμνηση. Ώρες για χρήση.

Κάποιοι καθηγητές είχαν καταλάβει και αδιαφορούσαν, άλλοι αδιαφορούσαν πριν καν καταλάβουν και κάποιοι προσπάθησαν να βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο βέβαια, με το να ενημερώσουν τους  γονείς μου ότι κάτι πάει στραβά και ότι φαίνεται να έχω αφήσει τον εαυτό μου. Το ότι έκανα χρήση και ιδιαίτερα στο λύκειο ήταν πλέον ξεκάθαρο.  Ήμουν σε άσχημη κατάσταση και δεν υπήρχε μέρα στο σχολείο που να μην έκανα απουσίες. Αδιαφορία από τους καθηγητές και από τον κόσμο γύρω μου.

Κάτι πολύ σημαντικό για εμένα στο σχολείο μου ήταν η σχέση μου με μια καθηγήτρια, την καθηγήτρια των θρησκευτικών. Ήταν μια γυναίκα που με ηρεμούσε και μου άρεσε πάντα να την ακούω να μιλάει. Δεν είχε καμία σχέση με την καθηγήτρια θρησκευτικών που έχουν όλοι  στο μυαλό τους. Έμπαινε μέσα στην τάξη και δεν μας έκανε το γνωστό ανούσιο και βαρετό μάθημα του βιβλίου. Συζητούσαμε, μας έλεγε ιστορίες, μας έλεγε θυμάμαι να γράψουμε πράγματα που σκεφτόμαστε και μας έδινε το δικό της νόημα σε έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, οι σχέσεις, η μοναξιά, η εξάρτηση, ο γάμος η θρησκεία κ.α. Ήταν η μόνη που είχα ανοιχτεί  όσο μπορούσα τότε και την εκτιμούσα τόσο. Σε όλο το λύκειο είχα σχέση με ένα παιδί αρκετά μεγαλύτερος μου, ο οποίος ήταν πολύ βαθιά χωμένος στην χρήση και ένιωθα ότι πρέπει να είμαι δίπλα του και να τον προσέχω. Μου κάλυπτε αρκετά κενά, όπως το να νιώθω ότι βοηθάω, ότι είμαι πολύ σημαντική για κάποιον, ότι με έχει ανάγκη και άλλα πολλά που δεν μπορώ να εξηγήσω γραπτά γιατί θα φύγω τελείως από το θέμα.  Τις ώρες που ήμουν στο σχολείο με απασχολούσε αρκετά αυτό και ήμουν πάντα σε άσχημη κατάσταση, επειδή ξενυχτούσα μαζί του, ένιωθα μοναξιά και έκανα χρήση. Εκείνη το είχε καταλάβει ότι κάτι με βασανίζει και προσπαθούσε να βοηθήσει και να με πλησιάσει. Κάποια στιγμή της ανοίχτηκα και της είπα το πρόβλημα που αντιμετώπιζα με το παιδί αυτό αλλά δεν της μίλησα φυσικά για εμένα γιατί μέχρι τότε δεν θεωρούσα φυσικά ότι έχω και κανένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτό που μου έμεινε από εκείνη είναι ότι ενώ τελείωνε το μάθημα της υπήρχαν φορές που με περίμενε  για να δει και να με ρωτήσει πως είμαι. Μου φαινόταν αλλόκοτο ότι μια καθηγήτρια το έκανε αυτό για εμένα.

Για να ξέρετε με αυτήν την καθηγήτρια έχω ακόμα επικοινωνία. Αλληλογραφούμε στο πρόγραμμα που είμαι και έχω στόχο όταν θα μπορώ να βγω να συναντηθώ μαζί της και να της πω ακριβώς πως είναι πλέον τα πράγματα για εμένα που είμαι 1,5 χρόνο καθαρή. Η καθηγήτρια αυτή όταν την πήρα τηλέφωνο και της είπα ότι είμαι σε πρόγραμμα απεξάρτησης μίλησε στην συνέχεια με την μητέρα μου στο τηλέφωνο και της είπε ότι  ένιωθε ενοχικά γιατί θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα για να με βοηθήσει. Όντως μπορούσε να κάνει και άλλα. Παρ’ όλα αυτά νιώθω αγάπη για αυτήν την γυναίκα γιατί όταν ήμουν τόσο δύσκολα και δεν είχα ούτε φίλους που να καταλαβαίνουν, ούτε οικογένεια δίπλα μου, εκείνη ήταν εκεί και με περίμενε να σχολάσω για να ρωτήσει αν είμαι καλά. Αυτό μου έχει μείνει πολύ έντονα.

Η χρήση στο σχολείο φαίνεται αθώα. Δεν είναι όμως έτσι. Όταν τελειώνεις το σχολείο ξαφνικά βρίσκεσαι χαμένος σε ένα κόσμο που δεν ξέρεις πλέον τι να κάνεις, γιατί χάνεις την καθημερινότητα σου. Η χρήση λοιπόν όσο αθώα και διασκεδαστική υποτίθεται ότι  ήταν στο σχολείο, τόσο καταστροφική έγινε για εμένα μετά. Έμεινα στο τίποτα και στο πουθενά. Ήθελα να βρω μια δουλεία και δεν μπορούσα. Δεν κατάφερα φυσικά να περάσω στην σχολή που ήθελα. Κάθε μέρα γινόμουν όλο και χειρότερη. Οι συμμαθητές μου που στο σχολείο με θεωρούσαν σημαντική με έβλεπαν μετά από 1 χρόνο στο δρόμο και δεν το πίστευαν ότι είμαι το ίδιο άτομο. Όσο περνούσε ο καιρός χωνόμουν όλο και πιο βαθιά στο περιθώριο.

Το θέμα είναι ότι μπορούσαν να με βοηθήσουν αρκετοί άνθρωποι πριν φτάσω εκεί και αδιαφορούσαν. Μπορούσαν να το κάνουν. Πολλές φορές όσο και αν κάποιος με την πρώτη ματιά φαίνεται τελειωμένη υπόθεση αρκεί ακόμα και κάτι μικρό για αν τον παρακινήσεις και ειδικά όταν έχεις κάνεις με ένα παιδί. Όσο μεγαλώνεις είναι πιο δύσκολο. Για αυτό το πρόβλημα πρέπει να το πιάνεις από την ρίζα του. Από τους συμμαθητές που είχα στην πρώτη γυμνασίου ελάχιστοι έχουν μια κανονική ζωή. Οι μισοί κάνουν χρήση και έχουν δικαστικά ζητήματα και 2 από ότι έμαθα στην συνέχεια μπήκαν σε αναμορφωτήριο. Πολλές φορές όταν ήμουν μαθήτρια αναρωτιόμουν γιατί δεν έρχεται κανείς να μας ενημερώσει στο σχολείο? Γιατί δεν έρχονται παιδιά ή ομιλητές από κάποιο πρόγραμμα να μας ενημερώσουν? Το ήθελα πολύ αυτό.

Σήμερα σας λέω ότι είμαι τυχερή. Έχω δει αρκετούς να πεθαίνουν από την χρήση ή να σέρνουν μαζί τους ΑIDS και ηπατίτιδες. Καταστάσεις που δεν θεραπεύονται δηλαδή. Είμαι τυχερή και περήφανη που είμαι στη Στροφή. Αγαπάω τον εαυτό μου και έχω στόχους. Θέλω να σπουδάσω κοινωνική λειτουργός  και έχω πολλά όνειρα για την ζωή μου αργότερα.

Μπορείτε να βοηθήσετε παιδιά και να σώσετε ζωές που είναι πολύ εύκολο να χαθούν όταν μπαίνεις στον δρόμο των ναρκωτικών. Θα ήθελα να έρθω στο σχολείο σας ή εγώ ή άλλα παιδιά από το πρόγραμμα μου και να μιλήσουμε στα παιδιά για το πώς αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της χρήσης. Σίγουρα κάποιοι θα το έχουν ανάγκη όπως το είχα και εγώ τότε.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Μαρία
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]


[b]Υποστήριξη φυλακισμένων - αποφυλακισμένων
[/b]

Για τους κρατούμενους χρήστες η πρώτη επαφή με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ στη φυλακή γίνεται μέσω των Προγραμμάτων Συμβουλευτικής Κρατουμένων, που έχουν στόχο:



τη διάγνωση και αξιολόγηση των προβλημάτων των εξαρτημένων
την κινητοποίησή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους
τη μείωση της εμπλοκής τους με τη χρήση ουσιών
την ενημέρωση, κινητοποίηση και προετοιμασία για ένταξη σε υποστηρικτική ή θεραπευτική δομή εντός φυλακής ή εκτός, βάσει της πρόβλεψης του νόμου για «υφ’ όρων απόλυση»
τη συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους, μέσω των μονάδων του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν στην κοινωνία.


Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Συμβουλευτικής, οι κρατούμενοι παραπέμπονται για την κύρια φάση θεραπείας είτε σε Θεραπευτική Κοινότητα εκτός φυλακής (με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος) είτε σε Θεραπευτική Κοινότητα σωφρονιστικού καταστήματος. Οι Θεραπευτικές Κοινότητες στη φυλακή έχουν στόχο:



  την αποχή από τη χρήση και την παραβατική συμπεριφορά
  τη διερεύνηση των αιτιών και προβλημάτων που οδήγησαν στην εξάρτηση
  την αλλαγή της συμπεριφοράς
  την απόκτηση νέων δεξιοτήτων αντιμετώπισης προβλημάτων
  την επανασύνδεση με την εκπαίδευση και την οικογένεια
  την παραπομπή σε προγράμματα επανένταξης.


Στα Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης αποφυλακισμένων παρέχονται υπηρεσίες τόσο σε αποφυλακισμένους που έχουν ολοκληρώσει θεραπεία απεξάρτησης μέσα στη φυλακή όσο και σε αποφυλακισμένους που είναι χρήστες ή έχουν πραγματοποιήσει μέρος μόνο της θεραπείας τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες, παρέχονται υπηρεσίες προετοιμασίας και κινητοποίησης για θεραπεία, θεραπείας απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και μεταθεραπευτικής παρακολούθησης.



[img]http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/imagegen.ashx?pad=true&bgcolor=black&width=590&height=280&image=/portals/0/uploads/image_top/82.jpg[/img[/URL]]
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]

ΚΕΘΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ.


[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/225746_517328621664208_1840393392_n.jpg


item+2.jpg


item+5.jpg



item+3.jpg


item+7.jpg



item5.jpg


32126_121060214597478_131221_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]


Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 με την ίδρυση της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση στη Ραφήνα και το 1992 εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πολυφασικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα στην Αθήνα και στη Ραφήνα, θεραπευτική Κοινότητα διαμονής και Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης για συγγενείς των εξαρτημένων.

Παρέχονται υπηρεσίες:
•  Βασικής ιατρικής φροντίδας/διασύνδεσης με φορείς υγειονομικής περίθαλψης
•  Κινητοποίησης και προετοιμασίας για ένταξη στη θεραπευτική κοινότητα
•  Ομαδικής και ατομικής συμβουλευτικής
•  Ομαδικής και ατομικής θεραπείας
•  Μεταθεραπευτικής φροντίδας
•  Πρόληψης υποτροπής και διαχείρισης της κρίσης
•  Νομικής υποστήριξης
•  Οικογενειακής θεραπείας
•  Συμβουλευτικής οικογένειας και ζευγαριών
•  Εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού


[img]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/225494_166755446719578_6036821_n.jpg


230517_166755986719524_6781733_n.jpg



225571_166756260052830_1185109_n.jpg



229038_166758083385981_1259488_n.jpg



224245_166757913385998_2094841_n.jpg



228234_166757413386048_8367971_n.jpg



224633_166757693386020_4705617_n.jpg



231097_166756783386111_1759896_n.jpg



228337_166756360052820_3876215_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]

Οι ομάδες μουσικής, θεάτρου και χορού του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής παρουσιάζουν ένα μουσικό αναλόγιο με τίτλο "Ενθύμιον Σμύρνης". Μια μουσική παράσταση στην οποία τα τραγούδια και οι χοροί της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας διαδέχονται αυτοβιογραφικά κείμενα της τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου για τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή και στην Ελλάδα μετά το τραγικό ιστορικό γεγονός. Τα τραγούδια αποδίδονται από 7μελή ορχήστρα. Στην παράσταση προβάλλεται βίντεο με φωτογραφίες εποχής από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία. Τη δημιουργία του βίντεο επιμελήθηκε η ομάδα φωτογραφίας της Πρωινής Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013
Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
Κλαζομενών και Βρυούλων
Ώρα έναρξης 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ : ΕΛΕΥΘΕΡΗ


[img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1376476_646363635384543_1217444996_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/imagegen.ashx?image=/portals/0/uploads/programme_images/4278cfdd-f0a3-4f07-8c4c-f99d00fe8f45.jpg&width=166&altimage=/portals/0/skins/kethea/layout/program-no-image.png[/img[/URL]]

Λειτουργεί από το 1995 στην Αθήνα με κυρίως στόχο την παροχή υπηρεσιών σε χρήστες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε διαδικασία απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή είναι περιθωριοποιημένοι και αποκομμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Έχει δημιουργήσει ένα πολύπλευρο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου έρχεται σε επαφή με εξαρτημένα άτομα που συχνά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες (άστεγοι, εκδιδόμενες γυναίκες, εθνικές μειονότητες). Οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ βρίσκονται στις περιοχές των Εξαρχείων και της Ομόνοιας με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται στις υπηρεσίες του. 

Περιλαμβάνει:

• Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης για χρόνιους ή υποτροπιάζοντες χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης οι οποίοι είναι αποκομμένοι από δίκτυα και πηγές βοήθειας. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις street-work, παρέχει ψυχιατρικές, οδοντιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς και χώρο διημέρευσης για τους εξαρτημένους.

• Πρόγραμμα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο (street-work). Πραγματοποιεί τακτικές πρωινές, απογευματινές, βραδινές και μεταμεσονύχτιες εξορμήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου συχνάζουν χρήστες. Στόχος είναι η υποστήριξή τους, ώστε να βελτιωθεί η γενική τους κατάσταση και να περιοριστούν οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση ουσιών. Επίσης, πραγματοποιεί παρεμβάσεις στο σπίτι για την υποστήριξη οικογενειών με χρήστες ουσιών.

• Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης «Off Club». Λειτουργεί καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου, παρέχοντας στους εξαρτημένους έναν ασφαλή και «ελεύθερο» από ουσίες χώρο, όπου μπορούν να ψυχαγωγηθούν, να μαγειρέψουν και να φροντίσουν την ατομική τους υγιεινή.

• Διαγνωστικό Κέντρο. Παρέχει στα μέλη υπηρεσίες υγείας οι οποίες αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη γενικής ιατρικής/παθολογίας, παιδοψυχιατρικής, ψυχιατρικής και οδοντιατρικής, καθώς και υπηρεσίες πρόληψης όλων των βαθμίδων στους παραπάνω τομείς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του προγράμματος στο 210 5200800.



[img]http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/imagegen.ashx?image=/portals/0/uploads/programme_images/15c3ec02-a38b-4ca1-abb1-7c3b7ac8f9b8.jpg&width=590&height=280&pad=true&bgcolor=black&altimage=/portals/0/skins/kethea/layout/program_default.jpg[/img[/URL]]
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]

[b]Οταν μοιραζόμαστε το δρόμο, το ταξίδι γίνεται πιο εύκολο...
(φωτό ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών) [/b]

[img]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/480323_10151341028472894_249721943_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]

Κρίση, ναρκωτικά και σενάρια κινδύνου

Το πρόβλημα είναι εδώ, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να το κρύψει, να το σπρώξει μακριά από τους κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους με επιχειρήσεις-σκούπα, δρομολόγια προς την Αμυγδαλέζα και αθρόες συλλήψεις: εξαθλιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν, στο περιθώριο της κοινωνίας και της ζωής.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χρήση έχουν χτυπηθεί σκληρά από την κρίση: το AIDS κάνει θραύση στους χρήστες ουσιών, ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, κι ενώ ο επιπολασμός του ιού βρισκόταν κάτω από το 1%, σήμερα ξεπερνάει το 8%. Με ραγδαίους ρυθμούς εξαπλώνεται και η ηπατίτιδα C μεταξύ των εξαρτημένων.

Οσο αυξάνεται η ένδεια και συρρικνώνεται η ελπίδα για αλλαγή του τρόπου ζωής, το κίνητρο για θεραπεία περιορίζεται, αλλά εντείνεται η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά: περισσότερη ενέσιμη χρήση ουσιών, συχνότερη κοινή χρήση σύριγγας, παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και, βέβαια, νέες, φθηνές και εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, όπως το σίσα, γέννημα και αυτές της κρίσης.

Συχνά το μόνο νήμα που συνεχίζει να συνδέει τους εξαρτημένους με τη ζωή και την ελπίδα είναι οι φορείς θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, που εξορμούν σε δρόμους και σε πλατείες, ενημερώνοντας, υποστηρίζοντας, φροντίζοντας, παραπέμποντας για εξετάσεις, κινητοποιώντας για θεραπεία, προσφέροντας προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης. Το έργο τους την περίοδο της κρίσης γίνεται δυσκολότερο. Χρειάζεται να υποστηρίξουν περισσότερους ανθρώπους, με μεγαλύτερα προβλήματα, κάτω από πιο αντίξοες συνθήκες.

Δυστυχώς, όμως, οι δυσκολίες τους δεν σταματούν εκεί. Συγχρόνως βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές και άλλα μέτρα, που υπονομεύουν το έργο τους. Από το 2009 το ΚΕΘΕΑ έχει χάσει 70 εργαζόμενους και η επιχορήγησή του έχει μειωθεί κατά το 1/3.

Αντίστοιχες περικοπές υφίστανται και οι άλλοι φορείς θεραπείας. Η ελληνική πολιτεία κωφεύει συστηματικά μπροστά στις έγκαιρες προειδοποιήσεις (ήδη από το 2010) και των ίδιων των φορέων θεραπείας και των διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στο πρόβλημα των ναρκωτικών και την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης.

Το αποκορύφωμα της πολιτικής συρρίκνωσης που ακολουθείται είναι τα πρόσφατα σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, με στόχο τις απολύσεις και τη δημιουργία ενός υπερ-οργανισμού που θα έχει απόλυτη κρατική εξάρτηση και θα καταντήσει η ΔΕΚΟ των ναρκωτικών. Κι εφόσον, βέβαια, αυτή η επιλογή αποτύχει, η ευθύνη θα επιρριφθεί στους εργαζόμενους και όχι στις διορισμένες διοικήσεις που προβλέπονται.

Η συγχώνευση, που δεν προσφέρει αποτελέσματα, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και καταστροφική. Αν τα σενάρια τεθούν σε εφαρμογή, οι επιπτώσεις στους εξαρτημένους, τις οικογένειές τους και την ελληνική κοινωνία θα είναι ακόμα πιο αρνητικές και η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των προσφερόμενων προγραμμάτων θεραπείας, σε σύγχυση των εξυπηρετουμένων, λόγω της διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης των δύο οργανισμών, και εν τέλει σε αναποτελεσματικότητα.

Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύουν κάποιοι, θα αύξανε το κόστος για την κοινωνία, αφήνοντάς την ανοχύρωτη μπροστά στο αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και για την οικονομία. Γιατί είναι γνωστό, και ερευνητικά τεκμηριωμένο, ότι η λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης όχι μόνο σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά κοστίζει και 6 φορές λιγότερο από την παραμονή των εξαρτημένων στη χρήση, όπου συνεχίζουν να απασχολούν τα συστήματα υγείας, δίωξης και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Με ποια κριτήρια μπαίνουν στο στόχαστρο υγιείς και αποτελεσματικοί οργανισμοί που παράγουν έργο σε κρίσιμους τομείς, όπως το ΚΕΘΕΑ, το οποίο στηρίζει χιλιάδες ανθρώπους σε 23 πόλεις, χωρίς ποτέ να έχει υπερβεί στα 30 χρόνια λειτουργίας του τον προϋπολογισμό του και να έχει κάνει κομματικές εξυπηρετήσεις, που έχει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και συνεχή αιτήματα να δημιουργήσει νέες μονάδες, που ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές και αξιολογείται από διεθνή επιτροπή διακεκριμένων ειδικών;

Με ποιο σκεπτικό παραβλέπεται ότι η αυτοδιοίκηση και η ανεξάρτητη λειτουργία του εξασφαλίζουν εδώ και τρεις δεκαετίες τη συνέχεια, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του έργου;

Επιπλέον, όσοι παίρνουν τις αποφάσεις χρειάζεται να αναλογιστούν και τούτο: Η Βουλή έπειτα από 2,5 χρόνια συζητήσεων και παλινωδιών ψήφισε τον Μάρτιο του 2013, σε μια σπάνια στιγμή σύμπνοιας μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νόμο για τα ναρκωτικά, ο οποίος ορίζει μια νέα στρατηγική στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Αν συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους φορείς θεραπείας ως γραφειοκρατικές υπηρεσίες και βάρος για το Δημόσιο, δυναμιτίζουν την εφαρμογή του νόμου, που θα ανακούφιζε χιλιάδες εξαρτημένους και οικογένειες, και οδηγούν τη χώρα σε μια ανθρωπιστική κρίση, όπως αυτή που σημειώθηκε τη δεκαετία του '90 στην πρώην Σοβιετική Ενωση, όταν οι σφοδρές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και η κατάρρευση του συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων, εκτόξευσαν στα ύψη τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και τη θνησιμότητα.

Το τελευταίο διάστημα η διεθνής κοινή γνώμη έχει στρέψει το βλέμμα της στο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα και στην προσπάθεια που κάνει το ΚΕΘΕΑ για την αναχαίτισή του, μέσα από τις ανταποκρίσεις της «Guardian», της «Suddeutschen Zeitung», της «El Mundo», της «Asahi Shimbun», του BBC, του Al Jazeera. Στην Ελλάδα, άραγε, τα βλέπει αυτά κανείς;



[img]http://static-enet.toolip.gr/resources/2013-06/38-1--8-thumb-medium.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.kethea.gr/portals/0/skins/kethea/layout/logo_el-GR.png[/img[/URL]]


Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά και να οριστεί άμεσα ατομικό ραντεβού:
Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας: 210-3300751


[img]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/p480x480/1393650_599116233483495_666743743_n.jpg


575683_387397657988688_1326828312_n.jpg
 
OP
OP
ΧΑΝΙΩΤΗΣ1981
Εγγρ.
5 Οκτ 2011
Μηνύματα
2.173
Κριτικές
7
Like
169
Πόντοι
16
http://[URL unfurl="true"]www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_full/public/articles/2013/01/narkotika.jpg?itok=VN3QA2LT[/img[/URL]]

Τα ναρκωτικά "θερίζουν" τους νέους - Στοιχεία σοκ.

[URL unfurl="true"]http://www.koutipandoras.gr/article/114600/ta-narkotika-therizoyn-toys-neoys-stoiheia-sok[/URL]
 

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Μηνύματα
6.737
Κριτικές
3
Like
6.408
Πόντοι
2.356
Μακάρι όλοι οι άνθρωποι που πέφτουν σε αυτή τη κόλαση των ναρκωτικών να καταφέρουν να ξεφύγουν. Είμαστε μια κοινωνία που δυστυχώς τους περιθωριοποιεί... Χρειάζονται βοήθεια και να αντιμετωπιστούν σαν ασθενείς.
 

Λιάρης5695236

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2014
Μηνύματα
15.243
Like
199
Πόντοι
166
Εχουμε την ταση σαν κοινωνια να κανουμε περα τα προβληματα του αλλου και να νομιζουμε οτι επειδη δεν συμβαινει στο σπιτι μας τοτε πρεπει να συμβαινει σε καποιον αλλο πλανητη. Δεν συνειδητοποιουμε οτι τα τρυπια παιδια καποτε μοιαζαν με τα δικα μας.Μεγαλη υποθεση το κεθεα που κανει τετειες ενεργειες. Το γαμοκρατος το μονο που κανει ειναι να τους πηγαινει απο περιοχη σε περιοχη για να πεθανουν μακρια απο βλεματα της τροικας και των ψηφοφορων.Το ολο θεμα ειναι ομως να αντιμετοπιζεις το προβλημα απο τη ριζα του.Να δινεις δηλαδη στα παιδια τη σωστη παιδια για να μην πευτουν ποτε σε αυτη τη γαμωιστορια.Για μενα θα επρεπε να υπαρχει πολυ μεγαλυτερη ενημερωση και κυριως θα επρεπε να οταν τα παιδια φτανουν στην καταληλη ηλικια να τα πηγαινει κανεις να δουν απο κοντα τα κεντρα απεξαρτησης..το τι τραβανε κατα τη διαρκεια της αποτοξηνωσης..να δουν πως αυτο το γαμιδι 2 μετρα γομαρια να ''ταξιδευουν'' ξαπλωμενα στο δρομο με τα σαλια να τους τρεχουν...πως ειναι οταν πεθαινουν απο δαυτο...να τους γινει κτημα τους και να καταλαβαινουν σε τι πανε να μπλεξουν.Για να σταματησουν το εμποριο δεν μιλαω καν δεν αξιζει ουτε να αναφερθω.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom