Νέα

Συμβάσεις έργου με το Δημόσιο και φορολογία

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ss21
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 13
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

ss21

Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2005
Like
58
Πόντοι
1
Καλημέρα
Γνωρίζει κανείς σε τι ακριβώς φορολογία υπάγονται αυτοί που έχουν κάνει σύμβαση έργου με το δημόσιο και συγκεκριμένα με την κρατική τηλεόραση? Έχω έναν φίλο που δουλεύει με σύμβαση έργου και μου είπε ότι του ήρθε μια εφορία γύρω στα 5000 Ευρώ ενώ ο μισθός του είναι γύρω στα 700. Αν δεν κάνω λάθος μου είπε ότι είναι κάτι σαν περαίωση ΦΠΑ αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Σημειωτέον πάντως ότι δουλεύει πάνω από 5 χρόνια εκει. Ξέρει κανείς αν παίζει τέτοια φορολογία?

Ευχαριστώ

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Like
86
Πόντοι
66
Γνωρίζει κανείς σε τι ακριβώς φορολογία υπάγονται αυτοί που έχουν κάνει σύμβαση έργου με το δημόσιο και συγκεκριμένα με την κρατική τηλεόραση?

Πολύ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ απορία! Για 100% υπεύθυνη απάντηση ρώτα καλύτερα εδώ...

gamikoulien

Ανώτερος
Εγγρ.
18 Απρ 2007
Κριτικές
14
Like
47
Πόντοι
5.760
Καλημέρα
Γνωρίζει κανείς σε τι ακριβώς φορολογία υπάγονται αυτοί που έχουν κάνει σύμβαση έργου με το δημόσιο και συγκεκριμένα με την κρατική τηλεόραση? Έχω έναν φίλο που δουλεύει με σύμβαση έργου και μου είπε ότι του ήρθε μια εφορία γύρω στα 5000 Ευρώ ενώ ο μισθός του είναι γύρω στα 700. Αν δεν κάνω λάθος μου είπε ότι είναι κάτι σαν περαίωση ΦΠΑ αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Σημειωτέον πάντως ότι δουλεύει πάνω από 5 χρόνια εκει. Ξέρει κανείς αν παίζει τέτοια φορολογία?

Ευχαριστώ
Αν ειναι περαίωση είναι για το "κλεισιμο" των βιβλιων για καποια χρονια, καμια σχεση με φορολογια εισοδηματος, να μην πληρωσει, στ'αρχιδια του ..

Επισκέπτης
Καλημέρα

Ευχαριστώ

από ότι γνωρίζω η φορολογία στις συμβάσεις έργου με το δημόσιο είναι 20% επί του καθαρού ποσού είσπραξης,μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α...αλλά καλύτερα ρώτα και έναν φοροτεχνικό ;)

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
11 Σεπ 2008
Κριτικές
12
Like
0
Πόντοι
616
από ότι γνωρίζω η φορολογία στις συμβάσεις έργου με το δημόσιο είναι 20% επί του καθαρού ποσού είσπραξης,μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α...αλλά καλύτερα ρώτα και έναν φοροτεχνικό ;)

και εγώ έτσι ξέρω...

mikes4207

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2006
Κριτικές
5
Like
12
Πόντοι
1
Ασχετα με τη συμβαση εργου, ειναι ελευθερος επαγγελματιας. Αυτοματα σημαινει οτι κοβει αποδειξεις και του γινεται παρακρατηση φορου 20% επι του καθαρου ποσου. Το ΦΠΑ το αποδιδει?
Η ψεμματα λεει η εχει κανει καποια μαλακια...

pathos gia ta temachia

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Φεβ 2009
Κριτικές
132
Like
149
Πόντοι
2.266
Ασχετα με τη συμβαση εργου, ειναι ελευθερος επαγγελματιας. Αυτοματα σημαινει οτι κοβει αποδειξεις και του γινεται παρακρατηση φορου 20% επι του καθαρου ποσου. Το ΦΠΑ το αποδιδει?
Η ψεμματα λεει η εχει κανει καποια μαλακια...

το ΦΠΑ φυσικά και το αποδίδει κάθε τρίμηνο με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ εκτός και αν το επίτηδευμά του δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ(λίγες οι πιθανότητες αν εκλάβουμε ότι το αντικείμενο της δραστηριότητάς του έχει να κάνει με τηλεόραση δηλ.δημοσιογράφος κλπ...).Τα 5000 χιλιάρικα είναι η γνωστή απόφαση για περαίωση εισοδήματος που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι 500 γιούρια ετησίως για τις χρήσεις 2000-2006(οικ.έτη 2001-2007).Περαίωση ΦΠΑ σε παροχή υπηρεσιών δεν παίζει(κατά πολύ μεγάλο ποσοστό καθότι συνήθως αυτά τα επιτηδεύματα δεν δηλώνουν έξοδα στα βιβλία τους οπότε σχεδόν πάντα τα καθαρά πραγματικά τους κέρδη είναι παραπάνω απο τον μεικτό συντελεστή καθαρού κέρδους που ορίζει το υπουργείο οικονομικών).Αν είναι αυτό μην ασχοληθεί και να το βάλει στο αρχείο του.Δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κατι αλλο αν και το ποσό των 5000 απο αυτά που αναφέρεις δεν μου κολλάει(ήτοι 500*5 ετη=2500 ευρώ και όχι 5000,εκτός αν η χρονιά του είναι 1000 αλλα με τόσο λίγο εισόδημα χλωμό μου φαίνεται.

confuser

Μέλος
Εγγρ.
13 Δεκ 2008
Like
1
Πόντοι
0
Λοιπόν άκου πως έχει η ιστορία με την περαίωση ...

Το κράτος περιοδικά στέλνει αιτήσεις για περαίωση ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΑΝ έχεις ΜΗΔΕΝΙΚΌ εισόδημα

Δυο είναι οι επιλογές που έχεις:

1. Πληρώνεις και ξοφλάς
2. Δεν πληρώνεις και υπάρχει το [size=15pt]δυνητικό[/size] ενδεχόμενο να σε ελέγξει η εφορία στο μέλλον

Τον δεύτερο δρόμο τον ακολουθείς αν είσαι ΚΑΘΌΛΑ νόμιμος απέναντι στο κράτος (βιβλία και τέτοια) γιατί αλλιώς και ανάλογα σε τι φιντάνι θα πέσεις ποικίλλει και το μέγεθος τις πούτσας που θα φας η οποια θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που σου ζητάει η εφορία ΤΏΡΑ. Αν έχεις κάνει μαλακίες το να πληρώσεις είναι μονόδρομος και γενικά σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που κάνουνε όργια με τα βιβλία περιμένουν την περαίωση πως και πως για να καθαρίσουν τις προηγούμενες αμαρτίες.

Γνώμη μου: Συμβουλεύεσαι ένα φοροτεχνικό και ζητάς την γνώμη του για το πρόβλημα σου. Αν γενικά τα λεφτά που βγάζεις είναι πολύ λίγα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ασχοληθεί καν μαζί σου η εφορία.

ΑΛΛΑ επαναλαμβάνω [size=15pt]ΑΛΛΑ[/size] αν έχεις κανεις μαλακίες πληρώνεις ΧΩΡΊΣ ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΚΈΨΗ.

pathos gia ta temachia

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Φεβ 2009
Κριτικές
132
Like
149
Πόντοι
2.266
Λοιπόν άκου πως έχει η ιστορία με την περαίωση ...

Το κράτος περιοδικά στέλνει αιτήσεις για περαίωση ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΑΝ έχεις ΜΗΔΕΝΙΚΌ εισόδημα

Δυο είναι οι επιλογές που έχεις:

1. Πληρώνεις και ξοφλάς
2. Δεν πληρώνεις και υπάρχει το [size=15pt]δυνητικό[/size] ενδεχόμενο να σε ελέγξει η εφορία στο μέλλον

Τον δεύτερο δρόμο τον ακολουθείς αν είσαι ΚΑΘΌΛΑ νόμιμος απέναντι στο κράτος (βιβλία και τέτοια) γιατί αλλιώς και ανάλογα σε τι φιντάνι θα πέσεις ποικίλλει και το μέγεθος τις πούτσας που θα φας η οποια θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που σου ζητάει η εφορία ΤΏΡΑ. Αν έχεις κάνει μαλακίες το να πληρώσεις είναι μονόδρομος και γενικά σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που κάνουνε όργια με τα βιβλία περιμένουν την περαίωση πως και πως για να καθαρίσουν τις προηγούμενες αμαρτίες.

Γνώμη μου: Συμβουλεύεσαι ένα φοροτεχνικό και ζητάς την γνώμη του για το πρόβλημα σου. Αν γενικά τα λεφτά που βγάζεις είναι πολύ λίγα υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ασχοληθεί καν μαζί σου η εφορία.

ΑΛΛΑ επαναλαμβάνω [size=15pt]ΑΛΛΑ[/size] αν έχεις κανεις μαλακίες πληρώνεις ΧΩΡΊΣ ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΚΈΨΗ.

σωστο αυτο,αλλα στην περιπτωση του φιλου φανταζομαι οτι δεν εχει τετοια προβληματα.Αυτά τα έχουν εταιρείες ή επαγγελματίες με εμπορία,παραγωγή προιόντων ή παροχή υπηρεσιών με μεγάλο όγκο παραστατικών που ενέχουν "εικονικότητα" "πλαστότητα" κλπ..κάποιων στοιχείων.Αυτά τα γνωρίζουν επαγγελματίες και φοροτεχνικοί και αναλόγως πράττουν.

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Ρε μάγκες τι περαίωση;;

Πρώτον δεν κρατάει βιβλία γιατί:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 5 του π.δ/τος 186/1992 (ΦΕΚ 84 Α) «Κώδικας Βιβλίων & Στοιχείων» (βλ. και ΠΟΛ 1027/2004 Διοικητική Κωδικοποίηση) προβλέπεται ότι:

«Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων τα φυσικά πρόσωπα που δεν θεωρείται ότι ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σύμφωνα με την παρ. 1 τον άρθρου 3 τον Ν. 1642/1986 (ΦΕΚ 125 Α"), με την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτό. δεν έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία από άλλη αιτία και παρέχουν υπηρεσίες προς τα πρόσωπα της παρ. 3 τον άρθρου αυτού».

Είναι επίσης σαφές ότι για την ΕΡΤ εκδόθηκε η Απόφαση Υπουργού Οικονομικών Σ800/129/ΠΟΛ.68/4-3-1987, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 1731/9-9-1987, με την οποία έγινε δεκτό ότι:

«Η παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, Δήμους, Κοινότητες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Δημόσιους Οργανισμούς, την ΕΡΤ, από φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις των παρ, 1 και 2 άρθρου 45 του Ν.Δ, 3323/55, βάσει συμβάσεων μίσθωσης έργου, οι οποίες δημιουργούν δεσμούς εξάρτησης των προσώπων αυτών με τον εργοδότη τους αναφορικά, με τους όρους παροχής των υπηρεσιών ή την καταβαλλόμενη αμοιβή και έχουν ως αποτέλεσμα την ευθύνη του εργοδότη, δεν υπόκειται σε ΦΠΑ».

Επομένως ούτε σε καθεστώς ΦΠΑ υπόκειται ούτε βιβλία κρατάει οπότε η περαίωση δεν παίζει.
Πέρα από την παρακράτηση 20% δεν βλέπω φορολογικά να παίζει τίποτε άλλο.

Τώρα αν έχει εισόδημα από άλλες πηγές ή αν κατά την έναρξη δήλωσε και καμία άλλη περίεργη δραστηριότητα ή αν πίνει τίποτε καλό και τον έχουν πιάσει κρίσεις πανικού, καλό είναι να ηρεμήσει και να διαβάσει μία ακόμη φορά το ραβασάκι που πήρε.

tommaso

Μέλος
Εγγρ.
1 Σεπ 2007
Like
2
Πόντοι
66
ρε παιδες γιατι στις συμβασεις μισθωσης εργου

μας λενε στην δουλεια οτι ειναι υποχρεωτικο να καταβαλουμε ΦΠΑ? ειναι υποχρεωτικο αυτο?

στο τμημα ΦΠΑ της εφοριας ,αναφερεται παντως στην νομοθεσια οτι

για να απαλλαγεις απο ΦΠΑ πρεπει να ισχυουν αθροιστικα 5 πραγματα.

το ενα και πιο βασικο ειναι οτι πρεπει να ειναι συμβαση ορισμενου η αοριστου χρονου.

Αρα η συμβαση μισθωσης εργου δεν το γλυτωνει το ΦΠΑ??

Επισκέπτης
ρε παιδες γιατι στις συμβασεις μισθωσης εργου

μας λενε στην δουλεια οτι ειναι υποχρεωτικο να καταβαλουμε ΦΠΑ? ειναι υποχρεωτικο αυτο?

στο τμημα ΦΠΑ της εφοριας ,αναφερεται παντως στην νομοθεσια οτι

για να απαλλαγεις απο ΦΠΑ πρεπει να ισχυουν αθροιστικα 5 πραγματα.

το ενα και πιο βασικο ειναι οτι πρεπει να ειναι συμβαση ορισμενου η αοριστου χρονου.

Αρα η συμβαση μισθωσης εργου δεν το γλυτωνει το ΦΠΑ??

μόνος σου έδωσες την απάντηση...άλλο σύμβαση έργου και άλλο σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου...βέβαια το ΦΠΑ ενδεχομένως το γλυτώνεις αν η σύμβαση έργου αφορά έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε (αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο)

placebo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Μαρ 2008
Κριτικές
1
Like
2.001
Πόντοι
201
Ο κωδικας του φπα λεει οτι οτι αν εργαζεσαι μονο για ενα εργοδοτη
και αφτος τυχαινει να ειναι το δημοσιο απαλασσεσαι απο φπα...

memosan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Οκτ 2006
Like
4
Πόντοι
166
Ο κωδικας του φπα λεει οτι οτι αν εργαζεσαι μονο για ενα εργοδοτη
και αφτος τυχαινει να ειναι το δημοσιο απαλασσεσαι απο φπα...

Συμβαση εργου με το δημοσιο δεν ειναι αυτη η διαδικασια που το κρατος σου ζηταει καθε χρονο ΦΠΑ και φορους απο τα λεφτα που σου χρωσταει για χρονια?

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom