Βαρουφάκης: Εντός δύο εβδομάδων η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές - Είμαι εδώ και διαπραγματεύομαι
Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
Εφικτή χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ορίζοντα δύο εβδομάδων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γ. Βαρουφάκης, συγκεκριμενοποιώντας τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης, εκτίμησε πως μέσα σε δύο εβδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία.
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο υπουργός Οικονομικών παρείχε διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
"Ακόμη και η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι αντι-ευρωπαϊκή", τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Η Ευρώπη επιτέλους κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας για ακόμη μια φορά τα σενάρια για κακή συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε βάρος του.
"Δεν έχω εξοργίσει κανέναν από τους συναδέλφους μου", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
"Είμαι εδώ και διαπραγματεύομαι για την Ελλάδα", τόνισε στη συνέχεια, σχολιάζοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων που ακολούθησε τον ανασχηματισμό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και έκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών.
Βαρουφάκης στο γερμανικό WDR: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε πολιτικό μήνυμά του με πολλούς αποδέκτες, μέσω συνέντευξής του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, τόνισε και πρόσθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της».
Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Υπάρχει, ανέφερε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος.
«Η σκέψη και μόνο ενός Grexit είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή», υποστήριξε.
Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.
Bαρουφάκης στο πάνελ με Moscovici: Εν ευθέτω χρόνω θα έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα - Σύγκλιση Ελλάδας και θεσμών
Εν ευθέτω χρόνω θα έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα, υποστήριξε ο Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο P. Moscovici (Επίτροπος Οικονομικών), ο Έλληνας υπουργός εξήγησε πως «πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω» συνέχισε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε, ήδη σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
Από την πλευρά του, ο P. Moscovici υποστήριξε πως Ελλάδα και πιστωτές βρίσκονται κοντά, καθώς πλέον χρησιμοποιούν μία κοινή γλώσσα.
«Είμαι πιο κοντά στο στόχο, ο οποίος είναι η επίτευξη συμφωνίας» εξήγησε χαρακτηριστικά.
«Ερώτημα βέβαια παραμένει, το πόσο κοντά είμαστε ακριβώς» διευκρίνισε εν συνεχεία ο Pierre Moscovici.
Πάντως, για ακόμη μία φορά, εξέφρασε την αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Βαρουφάκης στο συνέδριο: Αναγκαία η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα - Θα εισαχθεί και ο θεσμός του «φρένου» χρέους
«Υπάρχει κοινός τόπος με τους εταίρους», ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Μιλώντας στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Επιχειρηματικότητα, ο έλληνας υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την δημοσιονομική πορεία και τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, προειδοποίησε ότι έχει εντοπίσει σπόρους κατακερματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απορρύθμισης της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισάγει το θεσμό του «φρένου» χρέους, με στόχο να εμποδίσει στο μέλλον τον υπερβολικό δανεισμό.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας «Bad Bank» ώστε να αποσυμφορηθεί το τραπεζικό σύστημα.