Απαντάω με χρονοκαθυστέρηση, αλλά το ΣΚ είχα άλλα πράγματα να κάνω.
Ναι οι τιμές λιανικής των υλικών αυτών έχουν εκτοξευθεί.
Περίπου 850% πάνω αν χρησιμοποιήσουμε τις τιμές του παραδείγματος.
Άλλαξε το κόστος παραγωγής; Μπορεί. Μπορεί μάλιστα να ανέβηκε αλλά μπορεί και να έπεσε.
Μπορεί δηλαδή να ανέβηκε το κόστος Α' υλών, μπορεί όμως και να έπεσε το κόστος παραγωγής μιας και τώρα παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Το σίγουρο είναι οτι δεν ανέβηκε 850%.
Τότε γιατι η τιμή πώλησης πήγε συν 850%;
Γιατί ισχύει ο αμείλικτος νόμος της αγοράς. Προσφορά και ζήτηση.
Σήμερα πουλάω 100 κομμάτια και είμαι ικανοποιημένος με ένα κέρδος 20%.
Αν αύριο σκοτώνονται να αγοράσουν 1000 κομμάτια ακόμη και αν βάλω κέρδος 1020% τότε δεν θα το κάνω; Μαλάκας είμαι;
Τι πρέπει να κάνει το κράτος γι αυτό;
ΤΙΠΟΤΑ.
Οι υπάρχοντες παραγωγοί θα βγάλουν για ένα μικρό διάστημα τρελά κέρδη. Θα το πάρουν γραμμή και άλλοι οπότε θα αυξηθεί η παραγωγή και οι τιμές θα υποχωρήσουν. Αν πάλι είναι ολιγοπώλιο, υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, έλλειψη Α υλών ή πατενταρισμένες τεχνικές παραγωγής πάντα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής. Ότι εδώ μας φαίνεται δύσκολο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ήδη λυμένο. Θα γίνουν εισαγωγές λοιπόν και θα ισορροπήσει η αγορά.
Αυτά όταν έχεις τον χρόνο με το μέρος σου.
Πάμε τώρα στην υπάρχουσα κατάσταση. Υπάρχει ένας υιός που θερίζει κόσμο. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον.
Μέχρι τότε θα πεθάνει κόσμος. Πολύς αν το αφήσεις ανεξέλεγκτο, λίγος αν καταφέρεις κάπου να το μαζέψεις.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι κοινωνική απομόνωση και τακτική απολύμανση.
Για το πρώτο δέχεσαι σοβαρό περιορισμό αυτών που θεωρούσες αυτονόητα δημοκρατικά σου δικαιώματα.
Να σου περιορίζουν το δικαίωμα συνάθροισης, να ελέγχουν και να αδειοδοτούν την μετακίνησή σου να σου κλείνουν την επιχείρησή σου.
Τα δέχεσαι αναγνωρίζοντας το υπέρτερο αγαθό της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Επίσης σου λένε οτι θα μπει πλαφόν στο πόσα απολυμαντικά μπορείς να πάρεις όπως και διατίμηση ώστε να μπορούν να τα αγοράζουν όλοι.
Το δέχεσαι αναγνωρίζοντας οτι μπορεί να είναι κακό για την ελεύθερη αγορά αλλά τώρα η προτεραιότητα είναι άλλη.
Καλά να είμαστε, να περάσουμε τον κάβο και έχουμε χρόνο για (δημιουργικές ελπίζω) διαφωνίες.
αυτά που εγραψα ηταν γιατι ειχα μια διαφωνια με τον αντωνη που δεν είναι θεμα πως το βλεπει ο καθενας αλλα ελεγε ότι η δεη πηρε μασκες σε μια τιμη γιατι δεν μιλαγε ο γεωργιαδης για αισχροκερδεια ενώ εγω καταλαβαινα ότι δεν υπηρχε αισχροκερδεια
και ακομα δεν το εχω καταλαβει
για το σημερα η ευρωπαικη ενωση εχει κανει μαζικες αγορες για ολη την ευρωπη για να μην ανεβαινουν οι τιμες
για κυττα και τι εκανε η ευρωπαικη ενωση
OVID-19: Η Επιτροπή δημιουργεί το πρώτο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU
/greece/file/logooftheeuropeancommissionelsvg0png_ellogo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
copyright
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να δημιουργήσει, στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU, ένα στρατηγικό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, π.χ. αναπνευστήρων και προστατευτικών μασκών, ώστε να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19.
19/03/2020
Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Με το πρώτο κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, η αλληλεγγύη της ΕΕ γίνεται πράξη. Το απόθεμα θα ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη και όλους τους πολίτες μας. Η αλληλοβοήθεια είναι μονόδρομος.»
Το τμήμα του αποθέματος που αφορά ιατρικό υλικό περιλαμβάνει τα εξής:
ιατρικό εξοπλισμό εντατικής θεραπείας, όπως οι αναπνευστήρες,
μέσα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων,
εμβόλια και θεραπευτικά μέσα,
υλικά εργαστηρίου.
Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την παροχή περισσότερου εξοπλισμού στα κράτη μέλη. Δημιουργούμε ένα απόθεμα rescEU για την ταχεία λήψη των εφοδίων που απαιτούνται για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Το απόθεμα θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού αναγκαίου για τη περίθαλψη προσβεβλημένων ασθενών, την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση.»
Πώς λειτουργεί το απόθεμα rescEU
Το απόθεμα θα φιλοξενείται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Το κράτος φιλοξενίας θα είναι υπεύθυνο για τον εφοδιασμό του εξοπλισμού.
Η Επιτροπή θα χρηματοδοτεί το 90 % του αποθέματος. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού
EN••• θα διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να διατίθεται εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της ΕΕ για το απόθεμα ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων για τον προϋπολογισμό αρχών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας, τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς μέσων ατομικής προστασίας, αναπνευστήρων, και υλικών που είναι αναγκαία για τη διενέργεια δοκιμών για τον κοροναϊό. Αυτή η συντονισμένη προσέγγιση θέτει τα κράτη μέλη σε ισχυρή θέση όταν διαπραγματεύονται με τη βιομηχανία σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την τιμή των ιατρικών προϊόντων.
Επόμενα βήματα
Μόλις το μέτρο τεθεί σε ισχύ, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, όποιο κράτος μέλος επιθυμεί να φιλοξενήσει αποθέματα rescEU μπορεί να υποβάλει αίτηση για άμεση επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άμεση επιχορήγηση καλύπτει το 90 % των δαπανών του αποθέματος, ενώ το υπόλοιπο 10 % βαρύνει το κράτος μέλος.
Ιστορικό
Το rescEU αποτελεί τμήμα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ
Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού
EN•••, ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Η πρόταση αναβαθμίζει το αποθεματικό πόρων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (rescEU), το οποίο ήδη περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.
Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού.
Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 330 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.
Απάντηση Παράθεση Ειδοποίηση
12
Γενικά / Πολιτική & Θρησκευτικά / Απ: Πολιτικές Εξελίξεις