Ναι, το ξέρω. Εγώ το έφτιαξα (έχω το βιβλίο).Σταυρο, ειναι σε PPS (PowerPoint Slideshow).
Δε το είδες?
Ναι, το ξέρω. Εγώ το έφτιαξα (έχω το βιβλίο).Σταυρο, ειναι σε PPS (PowerPoint Slideshow).
Να ξεκαθαρίσω πως δεν μιλάω για την ασφάλεια δημοσίων έργων π.χ. Ρίο Αντίρριο ή για το Μετρό.Αρχιτέκτονας, θα μπορεί να σου πει από λίγα έως ελάχιστα για την ασφάλεια (σεισμική) του κτιρίου.
Σε γενικές γραμμές και αναφορικά σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, δεν θα έπρεπε να φοβάσαι.
Δεν πονάνε εκεί οι ελληνικές κατασκευές.
Στο ερώτημα του φίλου μας και το τι επικρατεί για την ασφάλεια των κατασκευών στη χώρα μας δίνει απάντηση το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου (από το 1981 παρακαλώ) που σας συμβουλεύω να δείτε εδώ:
Κατάλαβα ποιες κατασκευές εννοείς καιΝα ξεκαθαρίσω πως δεν μιλάω για την ασφάλεια δημοσίων έργων π.χ. Ρίο Αντίρριο ή για το Μετρό.
Μιλάω για την ασφάλεια των κατοικιών. Για τα σπίτια των απλών πολιτών που πέφτουν έρμαιο της ασχετοσύνης και της ημιμάθειας των διαφόρων τυχάρπαστων εργολάβων και κατασκευαστών.
Εκεί πονάμε. Και μάλιστα πολύ.
1. Από ποια στοιχεία διέπεται μια ασφαλής κατασκευή;
απ. πολλα, τα βασικα: σωστη μελετη, εκσκαφη, σιδερωμα, μπετα!!
2.Πως εγώ ο αγοραστής χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις διαλέγω τον σωστό εργολάβο-κατασκευαστή;
απ. Μπιφτεκι! Και να πεσει εξω μια κατασκευαστικη ξαναβγαινει στην αγορα με νεο ονομα! Βρες πρωτα κατι που να σε καλυπτει και μετα ψαξε για το ποιον του εργολαβου.
3. Να επιλέξω με κριτήριο μόνο την τιμή
απ. Αφου πρωτα ρωτησεις την τσεπη σου μετα θα κοιταξεις την ποιοτητα κατασκευης! Αν κανουν μπαμ τα φτηνα υλικα, απο τα πλακακια μεχρι τα καγκελα, μακρια!! Αν παλι δεν μπορεις να καταλαβεις ρωτα ενα μηχανικο..
Σεβαστή δεκτή.Κατάλαβα ποιες κατασκευές εννοείς και
επαναλαμβάνω, σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, δεν πονάνε οι ελληνικές κατασκευές.
Αλλού πονάνε.
Γνώμη μου.
Σεβαστή δεκτή.
Και που πονάνε??
Σχεδόν συμφωνώ με αυτά που λες.Εν συντομία...
Σε επίπεδο τεχνικής αλλά και οικονομοτεχνικής αρτιότητας:
Κυρίως και με τυχαία σειρά: ενεργειακός φάκελος, μονώσεις, πυροπροστασία (παθητική, ενεργητική και ανάλογα την περίπτωση)), ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά, κουφώματα. Κυρίως αυτά.
Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής:
Κλαφτα χαράλαμπε....το 90% από ότι έχει κατασκευασθεί μετά το 2000 είναι για τον πούτσο. Με αρχιτεκτονική δεν εννοούμε την ομορφιά ενός κτιρίου, αλλά πολλά άλλα θέματα, τα οποία τα αγνοεί η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα. Όλοι νομίζουν ότι οι αρχιτέκτονες είναι καλλιτέχνες, δυστυχώς και οι περισσότεροι αρχιτέκτονες οι ίδιοι. Η λειτουργικότητα, διαρρύθμιση κλπ των σύγχρονων ελληνικών κατασκευών, δεν ενδείκνυται ούτε για κατάδικους ή πρόσφυγες...
Σε επίπεδο μακροζωίας:
Οι έλληνες αδυνατούν να καταλάβουν, ότι η κατασκευή είναι ένα τεχνικό έργο, είναι σαν μία μηχανή, εάν δεν την συντηρήσεις, θα πάρεις τα αρχίδια σου πολύ γρήγορα. Ελάχιστοι έως κανένας συντηρεί ορθά τις κατασκευές στην Ελλάδα. Από το απλό πλύσιμο των υαλοπετασμάτων (βλ. βωβοκτίρια, όπου είναι σχεδόν αδύνατον να πλυθούν εξωτερικά, εκτός εάν πας σε πανάκριβες λύσεις που κανείς δεν σκέφτεται αρχικά) μέχρι ελέγχους σε μικρά αλλά σημαντικά θέματα στο απλό διαμέρισμα (ηλ. πίνακας, κανένας πυροσβεστήρας, μόνωση στο υπόγειο κλπ).
Αυτά εν συντομία...είναι πολλά. Αντισεισμική προστασία πάντως έχουμε.
Εγώ θα επιμείνω, δεν έχουν πρόβλημα σε θέματα στατικής επάρκειας οι ελληνικές κατασκευές. Και δεν έχει νόημα να αρχίσουμε τα έτσι και τα αλλιώς, ειδικά αφού διαφωνούμε. Δεν μπορείς όμως να αγνοήσεις το γεγονός, ότι η συμπεριφορά των ελληνικών κατασκευών σε σεισμούς μέχρι σήμερα, ήταν άψογη, ειδικά των νεώτερων, δλδ μετά το 1990. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος (για να αποφύγω την κουραστική ανάλυση που ελάχιστοι θα καταλάβουν), δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.Σχεδόν συμφωνώ με αυτά που λες.
Στο επίπεδο της τεχνικής αρτιότητας σχεδόν όλες οι οικοδομές πάσχουν από αυτά που λες. Ξεχνάς όμως το σημαντικότερο. Το φέροντα οργανισμό.(*) Τα παραπάνω τα διορθώνεις έστω και αν ξοδέψεις αρκετά. Τα μπετά πως θα τα διορθώσεις; Και μην μου πεις με ενισχύσεις.
τραγικοί λούληδες που ονειρεύονται να είναι gay και in....Στο αρχιτεκτονικό επίπεδο οι περισσότεροι αρχιτέκτονες για μένα κατατάσσονται στην κατηγορία των διακοσμητών. Ο,τι μαλακία θέλεις θα ακούσεις για την εσωτερική διαρρύθμιση.
some keywords: επιλογή υλικών, εκπόνηση πλάνου συντήρησης.Στο τελευταίο κομμάτι που αναφέρεις, σχετικά με την ανθεκτικότητα(Durability) στον χρόνο, φυσικά και μια κατασκευή θέλει συντήρηση. Αλλά για να πετύχεις την μέγιστη ωφέλιμη μακροζωία ενός κτιρίου πρέπει και αυτό να έχει κατασκευαστεί σωστά εκ των προτέρων.(*)
υπερβολικό μάλισταΑντισεισμικό κώδικα έχουμε και μάλιστα πολύ πλούσιο.
Ναι, αν και υπάρχουν λεπτομέρειες, που ακόμη και ο αδαής μηχανικός δεν γνωρίζει, δεν προσέχει. Πάντως στο 90% των προβλέψεών του εφαρμόζεται.Εφαρμόζεται όμως;;
Πολύ περισσότεροι από ότι φαντάζεσαι. Ειδικά σε ότι αφορά τους μηχανικούς όμως, μπαίνει και μία άλλη παράμετρος. Ποιος πληρώνει για να κάνουν αυτή τη δουλειά????? ΚΑΝΕΝΑΣ!Αλήθεια πόσοι μηχανικοί , εργολάβοι, κατασκευαστές ελέγχουν τον οπλισμό σε μία οικοδομή ή έστω να ζητήσουν τα πιστοποιητικά του; Ελάχιστοι.
Αλήθεια πόσοι μηχανικοί , εργολάβοι, κατασκευαστές ελέγχουν το σκυρόδεμα κατά την φάση της σκυροδέτησης; Αρκετοί,αλλά από αυτούς ελάχιστοι σωστά.
Εκτός σχεδίου πόλεως, κανένα. Αλλά αυτά δεν το χρειάζονται καν.Αλήθεια από τα σπίτια που κατασκευάστηκαν σε περιβάλλον 1km από την παραλία έχουν παραθαλάσσιο σκυρόδεμα για προστασία του οπλισμού από την διάβρωση; Ελάχιστα.
Κανένας. Και για ποιον λόγο άλλωστε?Πόσοι επισκέπτονται μια μονάδα ετοίμου σκυροδέματος πριν παραγγείλουν; Κανένας.
Σωστό. Και ξέρεις ποιο είναι το πιο σωστό? Να πληρώνεις λεφτά σαν καταναλωτής εκεί που πρέπει και όχι σε μλκς. Όταν τσιγκουνεύεσαι την αμοιβή επίβλεψης των μηχανικών και κάνεις παζάρια σε αυτό το κρίσιμο έξοδο της κατασκευής, αλλά μετά θες τζακούζι ή η κυράτσα θέλει μάρμαρα παρθενώνα στο τζάκι που το καθένα στοιχίζει παραπάνω από την συνολική αμοιβή επίβλεψης....τότε καλά να πάθεις!!!Επομένως αν κάτι πάει στραβά από την αρχή ο,τι και να κάνεις μετά δεν είναι αρκετό.
Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής:
Κλαφτα χαράλαμπε....το 90% από ότι έχει κατασκευασθεί μετά το 2000 είναι για τον πούτσο. Με αρχιτεκτονική δεν εννοούμε την ομορφιά ενός κτιρίου, αλλά πολλά άλλα θέματα, τα οποία τα αγνοεί η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα. Όλοι νομίζουν ότι οι αρχιτέκτονες είναι καλλιτέχνες, δυστυχώς και οι περισσότεροι αρχιτέκτονες οι ίδιοι. Η λειτουργικότητα, διαρρύθμιση κλπ των σύγχρονων ελληνικών κατασκευών, δεν ενδείκνυται ούτε για κατάδικους ή πρόσφυγες...
θα συμφωνήσω ότι τα πάμε πολύ καλά. Αλλά ξαναλέω δεν αναφέρομαι στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά εαν γίνονται στην πράξη η οποιαδήποτε μελέτη και πόσο σωστά γίνεται.Εγώ θα επιμείνω, δεν έχουν πρόβλημα σε θέματα στατικής επάρκειας οι ελληνικές κατασκευές. Και δεν έχει νόημα να αρχίσουμε τα έτσι και τα αλλιώς, ειδικά αφού διαφωνούμε. Δεν μπορείς όμως να αγνοήσεις το γεγονός, ότι η συμπεριφορά των ελληνικών κατασκευών σε σεισμούς μέχρι σήμερα, ήταν άψογη, ειδικά των νεώτερων, δλδ μετά το 1990. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος (για να αποφύγω την κουραστική ανάλυση που ελάχιστοι θα καταλάβουν), δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα.
Εγώ θα το επαναλάβω, σε θέματα στατικής επάρκειας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το συμπεραίνεις κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αλλά και εάν μπούμε σε λεπτομέρεια, θα δεις ότι οι βαθμοί ασφαλείας που μπαίνουν στους υπολογισμούς, υπερκαλύπτουν τις περισσότερες από τις μαλακίες που συμβαίνουν κατά την υλοποίηση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
Λάθη γίνονται πάρα πολλά, και προβλήματα υπάρχουν πολλά. Οι λόγοι είναι διάφοροι και εντοπίζονται κυρίως στην τσιγκουνιά των καταναλωτών και στο ασαφές και μαλακισμένο ελληνικό πλαίσιο περί έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Πάντως, δεν θα διαφωνήσεις, στην Ελλάδα και με δεδομένη την σεισμική δραστηριότητα, τα πάμε πάρα πολύ καλά. Από τους ελάχιστους τομείς, που δεν ντρεπόμαστε εάν το καλοσκεφτείς.
Δεν πληρώνει κανένας γιατί κανένας δεν πρόκειται να την ζητήσει. Γιατί υπάρχει άγνοια. Να σου δώσω ένα παράδειγμα.Πολύ περισσότεροι από ότι φαντάζεσαι. Ειδικά σε ότι αφορά τους μηχανικούς όμως, μπαίνει και μία άλλη παράμετρος. Ποιος πληρώνει για να κάνουν αυτή τη δουλειά????? ΚΑΝΕΝΑΣ!
Μην είσαι σίγουρος ότι έχουν τα εντός σχεδίου. Αν ξεκινήσεις π.χ. από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο το ποσοστό είναι ελάχιστο.Εκτός σχεδίου πόλεως, κανένα. Αλλά αυτά δεν το χρειάζονται καν.
Γιατί να πάει ο Μηχανικός στην Μονάδα?Κανένας. Και για ποιον λόγο άλλωστε?
Πάρα πολύ σωστά.Σωστό. Και ξέρεις ποιο είναι το πιο σωστό? Να πληρώνεις λεφτά σαν καταναλωτής εκεί που πρέπει και όχι σε μλκς. Όταν τσιγκουνεύεσαι την αμοιβή επίβλεψης των μηχανικών και κάνεις παζάρια σε αυτό το κρίσιμο έξοδο της κατασκευής, αλλά μετά θες τζακούζι ή η κυράτσα θέλει μάρμαρα παρθενώνα στο τζάκι που το καθένα στοιχίζει παραπάνω από την συνολική αμοιβή επίβλεψης....τότε καλά να πάθεις!!!
Όταν προτιμάς με το κλειδί στο χέρι το σπίτι και τσιγκουνεύεσαι να βάλεις ένα μηχανικό/ερχιτέκτονα να δει κάποια πράγματα, οπότε το διαμέρισμα που πήρες, το μελέτησε, επίβλεψε, κατασκεύασε ο ίδιος...δλδ Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, αλλά και πάλι....θέλεις "μικρή κολυμβητική δεξαμενή" στον κήπο της πολυκατοικίας.....καλά να πάθεις...
Γίνονται, και κατά κανόνα όλα είναι υπερδιαστασιολογημένα. Ειδικά από τους νέους μηχανικούς. Η ένσταση η δική μου πάντα, είναι εάν τηρούνται…..θα συμφωνήσω ότι τα πάμε πολύ καλά. Αλλά ξαναλέω δεν αναφέρομαι στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά εαν γίνονται στην πράξη η οποιαδήποτε μελέτη και πόσο σωστά γίνεται.
Μαζί σου, γιαυτό και οι μελέτες είναι υπερδιαστασιολογημένες.Δεν πληρώνει κανένας γιατί κανένας δεν πρόκειται να την ζητήσει. Γιατί υπάρχει άγνοια. Να σου δώσω ένα παράδειγμα…..
Αυτό αλλάζει με τον καιρό. Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, τόσο αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Με αργούς ρυθμούς, αλλά αλλάζει. Άσε που ο πελάτης, σπάνια καταλαβαίνει τι τελικά αγοράζει και τι πληρώνει. Και εδώ πρέπει να σου πω, ότι βάσει της δικής μου εμπειρίας, οι μελέτες ειδικά, είναι τουλάχιστον κατά 20% υπερδιαστασιολογημένες.Η εικόνα αυτή αλλάζει ριζικά στην περίπτωση της κατοικίας. Γιατί σχεδόν όλοι αγοράζουν με κριτήριο μόνο την τιμή.
Είπα εγώ ότι είμαι σίγουρος?????Μην είσαι σίγουρος ότι έχουν τα εντός σχεδίου. Αν ξεκινήσεις π.χ. από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο το ποσοστό είναι ελάχιστο.
Γιατί πας στο εργοστάσιο της BMW πριν αγοράσεις αυτοκίνητο?Γιατί να πάει ο Μηχανικός στην Μονάδα?
Στο παραπάνω παράδειγμα θα αγόραζες ποτέ αυτοκίνητο με το να έρθουν οι πωλητές στο σπίτι σου και να επιλέξεις αυτοκίνητο?
Όλα αυτά, ο σοβαρός και πραγματικός μηχανικός, όχι ο συνδικαλιστής (ΔΑΠιτης, ΠΑΣΠίτης, ΚΝίτης κλπ) τα έχει δει στο πολυτεχνείο, εάν το τελευταίο είναι σοβαρό. Στα πολύ σοβαρά πολυτεχνεία, ακόμη και οι αρχιτέκτονες (σκέψου διαφορά…..) πρέπει να έχουν συμπληρώσει 6 μήνες πρακτική εξάσκηση πριν την έναρξη των σπουδών τους, που περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Ενδεικτικά σου αναφέρω: Να έχει πάει στις μονάδες που λες, να έχει πάρει δοκίμια, να έχει κάνει δοκιμές, να έχει κάνει εργοτάξιο ΣΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ (ναι…καλά διάβασες), δλδ να έχει καλουπώσει, να έχει σιδερώσει, να έχει βάλει δονητή, να έχει ξεκαλουπώσει, να έχει φτιάξει λάσπη, να έχει κάνει πολλά, πριν πάει στο πολυτεχνείο. Αυτά για τα σοβαρά πολυτεχνεία και τους σοβαρούς μηχανικούς. Μην πας μακριά…στην Ελλάδα ακόμη και οι μηχανικοί αναφέρονται στο σκυρόδεμα ως «τσιμέντο». Ρώτα τους τι περιέχει τυπικά ένα κυβικό σκυρόδεμα να δούμε τι θα σου πούνε….Και τι μπορεί να δει στην Μονάδα:
Το γραφείο κίνησης, πώς γίνεται η ρύθμιση της παραγωγής.
Το Εργαστήριο, τις μελέτες σύνθεσης σκυροδέματος,τα μητρώα-διαγράμματα αντοχών.
Την παραγωγή σκυροδέματος
Τις βαρέλες, αντλίες
Και πολλά άλλα..
Γιαυτό τον λόγο αξίζει να αγοράσεις από τα μπετά και να διαμορφώσεις όπως θέλεις εσύ.
Και εγώ είμαι του επαγγέλματος, και η γνώμη μου είναι ότι δυστυχώς, ΔΕΝ έχουν εκλείψει....Καλό αλλά τραβηγμένο. Τέλος πάντων, επειδή είμαι του επαγγέλματος, μπορώ να πω ότι αυτόυ του είδους οι μαλακίες έχουν ευτυχώς εκλείψει
Φίλε dfwk,Από αυτό απλά θα κρατήσω την κουβέντα που έλεγε η γυναίκα κάθε φορά "Ωχ, το σπίτι μου".
Είναι ένα στοιχείο που θέλει να περάσει ο σκιτσογράφος.
3. Ο αγοραστής έχει συνδεδεμένο με το μυαλό του ότι ποιότητα κατασκευής είναι το ακριβό πλακάκι ή η μπαταρίες Aslanis!
Μην αμφιβάλλεις ότι αν γίνει πάλι σεισμός, η κατάσταση με τους διάφορους "συντελεστές" της δόμησης θα είναι ακριβώς αυτή που περιγράφει ο Ιωάννου να αντιμετωπίζει ο Κοσμάς και η γυναίκα του η Φρόσω...