επειδή είμαι χαζός,
μπορείς εσύ να μου εξηγήσεις τι σημαίνει να λέει ο ΓΑΠ ΤΩΡΑ (την ώρα δηλαδή που γίνεται ήδη αυτό που λες) πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ΟΥΤΕ το 2012;
για μένα τον ηλίθιο αυτό σημαίνει πως αυτά τα λεφτά που πήρε φέτος (και πέρσι) τα παίρνει με κάποιον άλλο μηχανισμό και όχι με τον ίδιο που τα έπαιρνε το 2009 ας πούμε
Αλλιώς, αν συνεχίζει να δανείζεται φυσιολογικά...για ποιο λόγο το μνημόνιο;
επιπλέον, αν πήγαινε με βάση τα σπρεντ (που λέγανε πέρσι) φαντάζομαι πως φέτος τα επιτόκια που θα έπαιρνε η Ελλάδα θα ήταν της τάξεως του 25% (και πάλι αν καταλαβαίνω σωστά αυτά που λένε)
εκτός πια και αν απλά έχουμε αχταρμά πληροφορίας...και ό,τι πιάσει λέμε
Αναφερεσαι σε ομολογα 10ετους διαρκειας.Αλλο πραγμα τα εντοκα γραμματεια.
Στο πε ο παραπάνω. Ένα κράτος καλύπτει τις βασικές του δανειακές ανάγκες κυρίως από ομόλογα πιο μεγάλης διάρκειας κυρίως 10ετούς ή και 5ετούς 20ετούς κλπ. Τα έντοκα γραμμάτια είναι πιο βραχυπρόθεσμα. Και τώρα αν θέλει το ελληνικό δημόσιο να βγει να δανειστεί ομόλογα 10τη δεν του απαγορεύει κανείς να το κάνει.
Δε συμφέρουν απλά, επειδή τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Όταν το "σπρεντ" είναι που λένε " 1000" σημαίνει 10 μονάδες πάνω από το γερμανικό. Το γερμανικό είναι περίπου 3 %, η Ελλάδα θα δανειστεί με 13 %. Τόσο κοστίζουν. Με τέτοιο επιτόκιο άμα δανειστείς είσαι τελειωμένος. Επιτόκιο κράτους να ισοδυναμεί με επιτόκιο πιστωτικής ή καταναλωτικού δανείου, πιστεύω ΔΕΝ είσαι τόσο " χαζός" για να καταλάβεις πως κατι δε πάει καλά.
Τα έντοκα γραμμάτια που είναι πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, απλά διαμορφώνουν πιο χαμηλά επιτόκια
( 4-4,5 % εκεί κυμαίνεται). Το ελληνικό δημόσιο έχει και άλλες ανάγκες , τα λεφτά που παίρνει από τις δόσεις του μνημονίου απλά δε φτάνουν. Είναι κυρίως για να καλυφθούν ομόλογα, δάνεια δλδ που λήγουν ,ώστε να μη δηλώσει χρεοκωπία η χώρα. Οι άλλες τρέχουσες ανάγκες καλύπτονται ( και) με βραχυπρόθεσμο δανεισμό .