Νέα

Oι ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Iblis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 0
  • Εμφανίσεις 689
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Iblis

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
13 Απρ 2008
Μηνύματα
14.885
Κριτικές
28
Like
16
Πόντοι
766
Η μεταγραφή του Κακά από τη Μίλαν και του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης αναπόφευκτα "ξεθάβει" από το αρχείο τη λίστα με τις πλέον ακριβές μετακινήσεις ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Μία λίστα που ανανεώθηκε μόλις πέρυσι με δύο νέες εισόδους και η οποία για πρώτη φορά μετά το 2001, έχει νέο όνομα στην κορυφή της.


Τα 76 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον Ζινεντίν Ζιντάν από τη Γιουβέντους δύσκολα θα τα έδινε άλλος σύλλογος, πλην των «μερέγκες». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ πλησίασε αυτά τα χρήματα με τα 67,2 εκατομμύρια που κόστισε ο Κακά για να ακολουθήσει το δρομολόγιο Ιταλία-Ισπανία, οκτώ χρόνια μετά τον "Ζιζού". Το κόστος της μεταγραφής του Κακά τον φέρνει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, μπροστά από τον Λουίς Φίγκο, ο οποίος το 2000 είχε καταρρίψει το ρεκόρ μεταγραφής και πάλι για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης.
Το ρεκόρ καταρρίφθηκε λίγα 24ωρα αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι οι Ισπανοί και η Γιουνάιτεντ ήρθαν σε συμφωνία για τη μετακίνηση του Ρονάλντο, έναντι 94 εκατομμυρίων ευρώ. Η μετακίνηση του Πορτογάλου επιθετικού θα αποτελέσει την πλέον δαπανηρή στην ιστορία του αθλήματος και με τα δεδομένα της εποχής, το ρεκόρ αυτό δεν θα ξεπεραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ας θυμηθούμε αναλυτικές ποιες ήταν μέχρι φέτος οι δέκα κορυφαίες μεταγραφές, ώστε να διαπιστώσουμε εάν όντως άξιζαν αυτόν τον πακτωλό χρημάτων...

1. Ζινεντίν Ζιντάν

Η επιτομή της εποχής των «galacticos» (τουλάχιστον της πρώτης... εποχής) του Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε 76 εκατομμύρια ευρώ για να πείσει τη Γιουβέντους να αποδεσμεύσει τον κορυφαίο παίκτη της (και Κορυφαίο του 2002 σύμφωνα με τη FIFA) και μερικά ακόμα για να χρίσει νέο «βασιλιά» του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου, Ευρώπης και κάτοχο του κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Η συνέχεια γνωστή, με τον Ζιντάν να συνεχίζει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, να κατοχυρώνει τον τίτλο του κορυφαίο της σύγχρονης εποχής και πλέον να λαμβάνει ως «ευχαριστώ» από τον Πέρεθ τη θέση του προσωπικού του συμβούλου, στη δεύτερη θητεία του Ισπανού επιχειρηματία στον προεδρικό θώκο των «μερέγκες».

2. Λουίς Φίγκο

Ο Πέρεθ διεκδικεί την ψήφο των μελών της Ρεάλ Μαδρίτης στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου και προκαλεί θυμηδία όταν αποκαλύπτει πως έχει αποσπάσει συμφωνία για τη απόκτηση του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα, καλύπτοντας τη ρήτρα των 58,5 εκατομμυρίων ευρώ που τον δέσμευσε με τους Καταλανούς. Ο Πορτογάλος μέσος είχε πει το «ναι», ο Πέρεθ ανέλαβε τη «βασίλισσα» και έκανε την υπόσχεσή του πραγματικότητα. Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί εκείνη την εποχή, έβαλε παράλληλα σε εφαρμογή το σχέδιό του για την δημιουργία των «galacticos» (που περιελάμβανε στη συνέχεια Ζιντάν, Ρονάλντο, Μάικλ Οουεν, Ντέιβιντ Μπέκαμ κ.α.). Ο Πορτογάλος κάθισε πέντε χρόνια στη Ρεάλ, γνώρισε διακρίσεις, κέρδισε τίτλους, αλλά κυρίως έριξε λάδι στη φωτιά του el clasico.

3. Ερνάν Κρέσπο

Ο Σέρτζιο Κρανιότι, προτού καταλήξει στη... φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, διαχειρίζονταν εκατομμύρια... λιρέτες το 2000, ως πρωταθλητής Ιταλίας και ως πρόεδρος της Λάτσιο, της ομάδας που μοσχοπούλησε ένα χρόνο νωρίτερα τον Κριστιάν Βιέρι στην Ιντερ και είχε συμμετάσχει στην (τότε) ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας. Ο Ερνάν Κρέσπο είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του στην Πάρμα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη του χρονιά στη Ρώμα, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την «αιώνια» αντίπαλο Ρόμα από το να κατακτήσει τον τίτλο. Το 2002 οι «λατσιάλι» των παραχώρησαν έναντι, ξανά, αδράς αμοιβής, στην Ιντερ.

4. Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Με περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την πώληση του Ζινεντίν Ζιντάν τι μπορεί να κάνει μία ομάδα που έχει ανάγκη από τερματοφύλακα; Μα φυσικά να πάρει τον καλύτερο. Τα 49,2 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Τζιανλουίτζι Μπουφόν αποτελούν ακατάρριπτο ρεκόρ για αυτήν τη θέση και μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά η (μέχρι στιγμής) οκταετής παρουσία του Ιταλού πορτιέρο στη «γηραιά κυρία», τόσο σε αριθμούς, όσο και σε πίστη στην ομάδα σε δύσκολες εποχές, αποδεικνύει ότι αυτή η μεταγραφή τα έβγαλε τα λεφτά της. Χωρίς αυτόν, εξάλλου, τα δύο (για άλλους... τέσσερα) πρωταθλήματα και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα φάνταζε μακρινό όνειρο.

5. Ρομπίνιο

Ο Ρομπίνιο προαλειφόταν για την Τσέλσι, ωστόσο η 1η Σεπτεμβρίου έφερε την Abu Dhabi United Group στη ζωή της Μάντσεστερ Σίτι και εν τέλει σε αυτήν του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «πολίτες» μέσα σε λίγες ώρες από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος έκαναν προτάσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για Ρομπίνιο και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και κατάφεραν να αποκτήσουν τον διεθνή Βραζιλιάνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Για 49 εκατομμύρια ευρώ (βρετανικό ρεκόρ) και την πέμπτη θέση στις πιο ακριβές μετακινήσεις όλων των εποχών, ο Ρομπίνιο έχει πολλά να δώσει στους Αγγλους, μετά από μία αρχή με πολλά «σκαμπανεβάσματα».

6. Κριστιάν Βιέρι

Η λέξη μεταγραφή που συνοδεύεται με το όνομα Κριστιάν Βιέρι έχει κοστίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στους συλλόγους που ζήτησαν τα γκολ του Ιταλού επιθετικού. Σχεδόν μισά από αυτά, όμως, τα έδωσε ο Μάσιμο Μοράτι το 1999 για να τον αποκτήσει από τη Λάτσιο. Με 103 γκολ σε 144 εμφανίσεις ξεπλήρωσε την επένδυση εν μέρει, έστω κι αν αγωνίστηκε τις δύο τελευταίες σεζόν μέχρι το 2005 (όταν και αποχώρησε) ως αναπληρωματικός. Από την άλλη, η παρουσία του έξι χρόνια στο Απιάνο Τζεντίλε συνέβαλε στην κατάκτηση μόλις ενός τροπαίου, του κυπέλλου του 2005 στο οποίο δεν είχε και μεγάλη συμμετοχή.

7. Αντρέι Σεφτσένκο

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς προσπαθεί με κάθε τόπο να καθιερώσει την Τσέλσι στο ευρωπαϊκό στερέωμα και κυρίως να κατακτήσει αυτό που του λείπει ακόμα και σήμερα, το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αντρέι Σεφτσένκο είχε καταρρίψει διάφορα ρεκόρ σκοραρίσματος με τη Μίλαν, είχε κατακτήσει τα πάντα και κυρίως αυτό που λείπει στον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Συν αυτώ, η φιλία και η αμοιβαία εκτίμηση των δύο έκαναν τον «γάμο» το καλοκαίρι του 2006 αναπόφευκτο. Ο Ουκρανός επιθετικός μπορεί να είχε κορεστεί στο Μιλάνο, ωστόσο δεν θα το άφηνε χωρίς τον απαραίτητο πακτωλό χρημάτων, όπως και οι «ροσονέρι» των κορυφαίο σκόρερ τους τα τελευταία χρόνια. Τα 46,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν άκρως πειστικά, όπως και το ακριβότερο συμβόλαιο των «μπλε» για τον Σεφτσένκο, με συνέπεια η μεταγραφή να διεκπεραιωθεί. Κάπου εκεί τελειώνει και η παρουσία του Ουκρανού στο Λονδίνο, αφού σε 47 εμφανίσεις σημείωσε μόλις εννέα φορές, έπαιζε... γκολφ την ώρα των περισσοτέρων αγώνων της Τσέλσι, πήγε δανεικός πίσω στη Μίλαν και από φέτος ανήκει οριστικά στο ρόστερ των «ροσονέρι».

8. Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Ακόμα μία μεταγραφή από την «τάξη του 2008» που κατάφερε να εισχωρήσει στο χρόνια παγιωμένο τοπ-10 είναι αυτή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ από την Τότεναμ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η αποχώρησή του από τα «σπιρούνια» έμοιαζε βέβαιη από την αρχή του καλοκαιριού του 2008, ωστόσο ζήτημα ήταν ο προορισμός. Η Μάντσεστερ Σίτι τον ήθελε με την πολύτιμη αρωγή των Αράβων, το ίδιο και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο πόλεμος των δύο συμπολιτών συλλόγων έληξε με νικητές του «κόκκινους διαβόλους», που κάνοντας προσφορά κατάτι καλύτερη από τη Σίτι, απέκτησε τις υπηρεσίες του Βούλγαρου επιθετικού. Το κατά πόσο αυτές είναι πολύτιμες, οι απόψεις διίστανται και δεν έχουν καταλήξει ούτε οι Αγγλοι φίλαθλοι, ούτε οι Αγγλοι δημοσιογράφοι. Αυτός που έχει άποψη είναι ο Σκοτσέζος τεχνικός, ο οποίος παραχωρεί τον Κάρλος Τέβεζ και όχι τον Μπερμπάτοφ.

9. Πάβελ Νέντβεντ

Η Γιουβέντους δημιουργεί μία άκρως ισχυρή ομάδα το καλοκαίρι του 2001, κάτι που διαφάνηκε (εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου) λίγους μήνες αργότερα. Ο Πάβελ Νέντβεντ, ο δυναμικός ακραίος μέσος της Λάτσιο, «ακρογωνιαίος λίθος» στην ομάδα του Σβεν Γιόραν Ερικσον που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2000, ήταν πολύ μεγάλο... ψάρι για να κολυμπάει στη γυάλα του «Ολίμπικο». Το Τορίνο τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες, όπως και τα 46,2 εκατομμύρια ευρώ ο Σέρτζιο Κρανιότι για να τον αφήσει να φύγει. Ο Νέντβεντ έμεινε στο Πιεμόντε για οκτώ χρόνια, ακολούθησε μία άκρως πετυχημένη πορεία, παρέμεινε πιστός ακόμα και στη Serie Β και τον φετινό Μάιο είπε αντίο στην ομάδα μετά από 327 εμφανίσεις με τους «μπιανκονέρι», γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες του και το κοινό του συλλόγου.

10. Ρίο Φέρντιναντ

Η εξαιρετική Λιντς που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 διαλύθηκε εν ριπή οφθαλμού, στην προσπάθεια του Πίτερ Ρίσντεϊλ να «μπαλώσει» τις οικονομικές τρύπες. Προς αυτόν τον σκοπό, αξίωσε 43,9 εκατομμύρια ευρώ για να αποδεσμεύσει τον πλέον φέρελπι Αγγλο κεντρικό αμυντικό, τον Ρίο Φέρντιναντ, και τα πήρε, αφού ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον πίστεψε στον νεαρό ποδοσφαιριστή, ο οποίος εξελίχθηκε στον κορυφαίο αμυντικό των «λιονταριών» την τρέχουσα δεκαετία και στον κάτοχο τριών πρωταθλημάτων, ενός λιγκ καπ και φυσικά ενός Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom