Νέα

Όχι Γ.Α.Π σε Ισραήλ για αγωγό Φυσικού Αεριου

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα petroskonstantinou17
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 0
  • Εμφανίσεις 442
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
21 Αυγ 2010
Μηνύματα
5.818
Like
5
Πόντοι
66

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν χθες ότι κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατύπωσε προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου πρόταση για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου το Ισραήλ θα πουλήσει φυσικό αέριο στη χώρα μας, το οποίο προτίθεται να εξορύξει από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υφίσταται θέμα σχολιασμού επί της ουσίας», ειπώθηκε από ελληνικής πλευράς.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια πρόσφατο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», με το σχόλιο ότι ο Νετανιάχου πρότεινε τα παραπάνω «για να γεμίσει το κενό της διαρραγείσης συμμαχίας (της χώρας του) με την Τουρκία» και το έκανε χωρίς πριν να διαβουλευτεί σχετικά με τους αξιωματούχους του αρμόδιου υπουργείου εθνικών υποδομών. «Δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

Αλλά, όμως, η υπόθεση του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που το Ισραήλ έχει βαφτίσει «Λεβιάθαν», μοιάζει με το... τυρί στην ποντικοπαγίδα: Μέρος της έκτασής του έχει εντοπιστεί σε εκτιμώμενο βάθος 5.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ανοιχτά της πόλης-λιμάνι Ασκελόν, στο Νότιο Ισραήλ, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την οριογραμμή με τη Λωρίδα της Γάζας. Γεωτρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Δεν έχει επαρκώς -επισήμως τουλάχιστον- προσδιοριστεί η συνολική έκταση του κοιτάσματος, όμως εκτιμάται πως αυτό εκτείνεται πέραν της νόμιμης ισραηλινής επικράτειας, περνώντας απέναντι από τις ακτές της Γάζας και φτάνοντας μέχρι απέναντι από τις ανατολικές ακτές της Αιγύπτου, στο Βόρειο Σινά. Με δεδομένες δε τις εκκρεμότητες για τον καθορισμό ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης από κάθε εμπλεκόμενο κράτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (και Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία), όπως και το ζήτημα της εθνικής ακεραιότητας της Γάζας (ως μέρος μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης), το ζήτημα φαντάζει ήδη αρκετά περιπεπλεγμένο.

Επιπλεον


 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom