Είναι δύσκολο να γίνει πανδημικός καθώς ο Μεταπνευμονοϊός (HMPV) που εμφανίστηκε στην Κίνα είναι ενδημικός που εμφανίζεται μόνο την χειμερινή περίοδο σε αντίθεση με τον covid-19
Τα συμπτώματα του είναι αντίστοιχα με του κοινού κρυολογήματος στις περισσότερες περιπτωσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σε ηλικιωμένους και παιδιά καθώς και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι το κατά πόσο έχει μεταλλαχθεί και κατά πόσο είναι ίσως πιο μεταδοτικός ή επικίνδυνος από τα ήδη υπάρχοντα στελέχη στην Ευρώπη και Αμερική.
Όσο αναφορά τον covid-19 στις πρώτες του μεταλλάξεις ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος ακόμα και σε υγιη άτομα, αγγίζοντας ένα ποσοστό θνητότητας 3.5% στη μετάλλαξη Β. Τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είχαν αποτελεσματικότητα κάλυψης 90% που αφορούσε τα πρώτα δύο στελέχη, μικρότερη κάλυψη στο στέλεχος Δ που θέρισε Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και πάλι η αποτελεσματικότητα σε βαριά νόσηση άγγιζε το 80%
Από την εμφάνιση του στελέχους Ο και μετά, ο ιός έγινε πολύ πιο μεταδοτικός αλλά η θνητότητα του μειώθηκε κάτω από τη μονάδα γιατί δεν προκαλούσε πνευμονίες. Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνεχείς μεταλλάξεις κάνουν τον ιο πιο μεταδοτικό αλλά λιγότερο επικίνδυνο και σε συνδυασμό με την υβριδική ανοσία από εμβολιασμούς και αντισώματα όσων έχουν νοσήση τον καθιστούν σχετικά ακίνδυνο για το γενικό πληθυσμό με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αξίζει να σταθούμε λίγο στο τι σημαίνει υποκείμενο νόσημα, ένας άνθρωπος που έχει πίεση και είναι υπέρβαρος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, άρα μην φανταστείτε ότι θα πρέπει να πάσχετε από κάτι σοβαρό για να μπείτε σε αυτή τη κατηγορία.
Όσο αναφορά τα εμβόλια και την ασφάλεια, όλα όσα κυκλοφόρησαν είχαν περάσει και την φάση 3, που είναι η τελική πριν δοθεί για δοκιμή στο γενικό πληθυσμό. Οι χειρότερες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι η μυοκαρδίτιδα σε ποσοστό 1 προς 10.000 που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 2 εβδομάδες.