Οταν λεμε τιμια εννοουμε 1 πιτα γυρος = 2 ευρω!
Οταν λεμε ελληνικα εννοουμε ελληνικης ιδιοκτησιας με ειδικη μνεια σε οσους δουλευουν με Ελληνες το γενος υπαλληλους.
Στο τελος θα τα κατηγοριοποιησω ανα περιοχη
Ελπιζω να καταλαβαινετε οτι με την αυξηση των ενοικιων ερχονται πιο δυσκολες ημερες για ολους μας και αν δεν αποκτησουμε καταναλωτικη συνειδηση θα μας πανε πιπα κωλο.
Ο Γερμανος διακοπες ερχεται και σου λεει zu toyer - πολυ ακριβο!
Χαμένος κόπος φίλε... και, αυτή τη φορά στο λέω εντελώς σοβαρά.
Κατ'αρχάς, ακόμα και αν καταφέρεις να χτίσεις την απόλυτη λίστα της επικράτειας, ακόμα και αν την κάνεις ποστ σε facebook twitter και δε συμμζαεύεται, η πιθανότητα να την δεί αρκετός κόσμος, και να πιάσει ο νόμος της αγοράς, δηλαδή το "με τα λεφτά μου μιλάω", είναι μικρές... και για να μην το ξεφτιλίζουμε εντελώς, σκέψου λίγο αυτό που λένε οι Γερμανοί τουρίστες... "πολύ ακριβό"... γιατί όμως; ΟΚ, έχουμε ένα κακό προηγούμενο, σα λαός, να είμαστε σχεδόν συνώνυμοι με την κομπίνα και την αρπαχτή... αλλά, απο την άλλη, αν κάτσεις να δείς γιατί σε καφετέριες, σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα, και κάθε λογής φαγοποτάδικα, η σχέση κόστους τιμής είναι ένα προς είκοσι, θα καταλάβεις οτι δεν είναι μόνο η απληστία του μαγαζάτορα.
Έχουμε και λέμε:
Δημοτικά τέλη, και φόροι, οι οποίοι, αν έχεις και τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομο, πλατεία, ή ακόμα και στο πεζοδρόμιο, βαράνε στο κεφάλι.
Αν βάλουμε και μουσική, πάμε άλλο πάγιο κόστος, το οποίο πάει με βάση του πώς παίζεται η μουσική, αλλά και πόσο κόσμο χωράει το μαγαζί.
Μισθοί, Φ.Π.Α., ενοίκιο, αν δε σου ανήκει το κατάστημα, λογαρισμοί...
Το συνολικό μηνιαίο κόστος, άσχετα αν θα δουλέψει το μαγαζί ή όχι, μπορεί να φτάσει και το χιλιάρικο, αν μιλάμε για μεγάλο μαγαζί. Σκέψου τώρα, με βάση το πάγιο μηνιαίο κόστος, γιατί το σουβλάκι έχει ήδη περάσει τα 2 ευρώ... γιατί αντικειμενικά, το κόστος είναι της πλάκας... χοιρινό, περίπου 100 γραμμάρια, ίσον, περίπου 50 λεπτά. Πίτα, γύρω στα 10 λεπτά, ντομάτα, κερμμύδι γύρω στα 2 λεπτά έκαστο, τζατζίκι, περίπου 5 λεπτά, και πατάτες, άλλα 10 λεπτά. Σύνολο 79 λεπτά. Άντε να σου βάλω και 1 λεπτό το χαρτί, και άλλα 20 λεπτά το ψήσιμο/τηγάνισμα (πάντοτε ανα ένα σουβλάκι)... σύνολο, 1 ευρώ, συν-πλήν 10 λεπτά, και, ήδη ήταν διπλάσια τιμή, λόγω πάγιων εξόδων... αν βάλεις και κέρδος, τότε, μοιραία, θα πάει και πιό πάνω ακόμα...
Οπότε, κράτα και λίγο κράτει, γιατί κάποιες φορές, είμαστε ελαφρώς κάφροι, και απλά γουστάρουμε να γαυγίζουμε χωρίς λόγο, ή χωρίς να το ψάξουμε αρκετά.
Ναι, το να ανέβει το σουβλάκι χτυπάει άσχημα σε όλους μας, αλλά, το ζητούμενο δεν είναι να εκβιάσουμε την εμπορική ασφυξία των σουβλατζήδων, το ζητούμενο είναι να μην έχουμε τόσο μεγάλους φόρους, ωστε να είναι τόσο πάνω το προϊόν. Αν και τότε μερικοί το κρατήσουν τόσο ακριβά, τότε πίσσα και πούπουλα στο Σύνταγμα