Νέα

Λάτρεις του ήχου

• Μέλος που άνοιξε το νήμα GORGONOULIS
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2
  • Εμφανίσεις 870
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

GORGONOULIS

Μέλος
Εγγρ.
29 Σεπ 2006
Like
0
Πόντοι
0
Αγοράζω αρκετά χρόνια μουσικά albums καινούρια και παλαιότερων δεκαετιών. Στα παλαιά και ειδικότερα σε αυτά της δεκαετίας του 60, επειδή μεταφέρθηκαν σε cd πολύ μετά την πρώτη τους έκδοση, συνήθως αναγράφονται στο πίσω μέρος κάποιες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την νέα έκδοση. Θα ήθελα την άποψη όσων γνωρίζουν για τα παρακάτω:

- Π.χ. σε ένα άλμπουμ των the who (έπανεκδοση του 1995) γράφει κάπου 'remixed and digitally remastered' - με το remixed τι εννοεί; Έχουν βάλει χέρι στην αυθεντική ηχογραφήση ή το μιξάρισμα αφόρα κατι άλλο;

- Σε πολλά cd π.χ. του neil young αναγράφεται το έξης : Warning: the music was originally recorded on analog equipment prior to modern noise reduction techniques. This cd preserves, as closely as possible the sound of the original recording, but its high resolution alos reveals limitations in the master tape, including noise and other distortions
Σύμφωνα με το παραπάνω, πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες εκδόσεις και να περιμένουμε κάποια remastered έκδοση;

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Αγοράζω αρκετά χρόνια μουσικά albums καινούρια και παλαιότερων δεκαετιών. Στα παλαιά και ειδικότερα σε αυτά της δεκαετίας του 60, επειδή μεταφέρθηκαν σε cd πολύ μετά την πρώτη τους έκδοση, συνήθως αναγράφονται στο πίσω μέρος κάποιες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την νέα έκδοση. Θα ήθελα την άποψη όσων γνωρίζουν για τα παρακάτω:

- Π.χ. σε ένα άλμπουμ των the who (έπανεκδοση του 1995) γράφει κάπου 'remixed and digitally remastered' - με το remixed τι εννοεί; Έχουν βάλει χέρι στην αυθεντική ηχογραφήση ή το μιξάρισμα αφόρα κατι άλλο;

- Σε πολλά cd π.χ. του neil young αναγράφεται το έξης : Warning: the music was originally recorded on analog equipment prior to modern noise reduction techniques. This cd preserves, as closely as possible the sound of the original recording, but its high resolution alos reveals limitations in the master tape, including noise and other distortions
Σύμφωνα με το παραπάνω, πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες εκδόσεις και να περιμένουμε κάποια remastered έκδοση;

Στο ερώτημά σου, εγώ θα απαντούσα (στον εαυτό μου) "Όχι, το αγοράζω όπως είναι".
Γιατί:
Οι παλιές ηχογραφήσεις γινόντουσαν κάθε φορά με τα μέσα της εποχής.
Το κύριο μέσο ήταν το δεκαεξακάναλο (ή 24κάναλο) αναλογικό μαγνητόφωνο μεγάλης ταχήτητας, συσκευές που πρόλαβα να δω ως πιτσιρικάς. Η ταινία είχε πλάτος 1 ίντσα (2,54 cm) και η ταχύτητα που έτρεχε ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ, κάτι σαν 76 cm/sec, ή 1,52 m/sec.
Τεράστιες συσκευές (Ampex κυρίως, αλλά και άλλες μάρκες, π.χ. Telefunken).

Σκέψου ότι η γνωστή μας κασέτα έχει πλάτος 1/8 της ίντσας και ταχύτητα 4,76 cm/sec, το δε "μπομπινόφωνο" (έχω δύο), πλάτος ταινίας 1/4 της ίντσας και ταχύτητα 9,5 ή 19 cm/sec.

Η ηχογράφηση γινόταν σε 16 ή 24 κανάλια (κάθε όργανο ένα κανάλι), και μετά, "μιξαριζόντουσαν" (αναλογικά πάντα) τα 16 κανάλια για να δώσουν τα 2 κανάλια του stereo που μπορούσαν να μεταφέρουν τα βινύλια. H αρχική ταινία της ηχογράφησης (η φαρδιά) λεγόνταν "master tape".

Όταν τώρα λένε "remixed" και "remastered" εννοούν ότι έχουν βρεθεί τα master tapes της ηχογράφησης (γιατί πολλά έχουν καταστραφεί), και η δουλειά της μίξης ξαναγίνεται (από 16 κανάλια σε 2), ψηφιακά όμως πλέον. Οι περιορισμοί στην ποιότητα όμως του master tape δεν μπορούν να ξεπεραστούν, είναι τμήμα του αρχικού ήχου.
Αν θέλεις τη γνώμη μου δεν έχει και νόημα.
Οι ηχογραφήσεις του 1960, 1970 και 1980 έτσι γινόντουσαν, και έτσι ακουγόντουσαν.
Όπως και οι ηχογραφήσεις του 1920 αλλιώς γινόντουσαν, και ό,τι υπάρχει (σε δίσκους 78 στροφών από βακελίτη) ακούγεται στην ποιότητα της εποχής.

Με ψηφιακές τεχνικές μπορεί κανείς να κάνει παπάδες, επομένως θεωρητικά και να βελτιώσει την ποιότητα των τότε ηχογραφήσεων. Αλλά όπως είπα, δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Το ότι μερικοί το κάνουν (για να πουλήσουν), δε σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να τους παρακολουθεί κανείς.

Έχω ασχοληθεί, και έχω περάσει στον υπολογιστή (και απ' τον υπολογιστή σε CD-R) τα παλιά μου βινύλια, ώστε να μην τα φθείρω παίζοντάς τα στο πικάπ, και τα CD που έφτιαξα είναι μια χαρά!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom