1. Για τους ρουάνους πυροσβέστες:
Ρουμάνοι πυροσβέστες: "Δεν δηλώσαμε ότι οι δασικές φωτιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή που εμείς επιχειρούσαμε, κάτω από την καθοδήγηση του συνδέσμου μας, αξιωματικού στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να σβηστούν σε μια μέρα".
Χαρακτήρισε δε «τεράστιο ψέμα» όσα γράφτηκαν στο militaire.gr
Για το ότι οι ίδιοι «σβήνουν τη φωτιά με φωτιά» ρητά δηλώνουν ότι βάσει και των δικών τους επιχειρησιακών πρωτοκόλλων η μέθοδος αυτή κατάσβεσης αντενδείκνυται.
Αποκαλυπτικό για το πώς διαδόθηκαν τα συγκεκριμένα fake news είναι ένα thread στο twitter:
2. Aπαίτηση πολιτικού μέσου από Πρόεδρο Γορτυνίας:
Αρχικά έπαιξε αυτή η δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας, Δημήτρης Δημητρακόπουλος μίλησε σε δημοσιογράφους τοπικού καναλιού, αναφέροντας, ότι ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος,
τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο.
Στη συνέχεια όμως και μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ο ίδιος υποστήριξε
ότι πάνω στον πανικό του μπερδεύτηκε και δεν επικοινώνησε με το σωστό άτομο για να ζητήσει τη βοήθεια των πυροσβεστικών μέσων.
«Πάνω στα νεύρα σου εκείνη την ώρα και την αναμπουμπούλα δεν ξέρεις τι ακριβώς λες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Χώρας Γορτυνίας, συμπληρώνοντας πως το όνομα που ανέφερε ήταν λάθος. «Δέχτηκα εκατό τηλέφωνα. Νόμιζα, πως το όνομα αυτό ήταν της πυροσβεστικής. Δικό μου λάθος» πρόσθεσε.
3. Για τις ανεμογεννήτριες:
Ο Πολάκης μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο που χρησιμοποίησε 2 φωτογραφίες επί ΣΥΡΙΖΑ, συσχετίζοντας την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2017 στην Μακύνεια, με τη δημιουργία του πάρκου με τις ανεμογεννήτριες.
Για το θέμα των ανεμογγενητριών και γιατί στην πραγματικότητα οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την τοποθέτησή τους έκανε ανάρτηση η επικεφαλής της WWF.
Σε αυτήν παραθέτει την άποψη νομικού και επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στα όσα διαδίδονται ότι οι δασικές εκτάσεις στην Εύβοια κάηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες.
Συγκεκριμένα ο νομικός Γιώργος Καραβοκύρης αναφέρει και η κυρία Νάντσου το αναδημοσιεύει:
"Δεν χρειάζεται να κάψει κανείς το δάσος για να εγκαταστήσει ΑΠΕ (αντιθέτως, η φωτιά ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί το έργο). Ούτε το μείζον ερμηνευτικό στοίχημα του νομικού πλαισίου -και της απόφασης του ΣτΕ που υπερβαίνει τη γραμματική ερμηνεία- είναι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, αλλά η ίδια η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μέριμνα και πολλές φορές τα νομικά είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να συζητάμε με ακρίβεια και πολιτικά".
Με τις υγείες σας ψέκια και σούργελα!