Νέα

Η κοινή μας γνώμη σου. (η πανίσχυρη βλακεία του κουτσομπολιού)

• Μέλος που άνοιξε το νήμα easyrider77
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 9
  • Εμφανίσεις 998
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Κριτικές
6
Like
244
Πόντοι
86
Ένα ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα στο paraxenos.blogspot.com

Έχεις προσέξει πώς ο επιθυμητός γίνεται ανεπιθύμητος; Πόσο ξαφνικά, πόσο εύκολα.

Ένας άνθρωπος από χρήσιμος, γοητευτικός, συμπαθητικός, με χιούμορ, ξαφνικά μεταμορφώνεται (στα μάτια της ομήγυρης) σε άχρηστο, μαλάκα, κακό και προβληματικό. Η ψυχολογία της μάζας σε μικροκλίμακα. Το΄χω δει να συμβαίνει στη δουλειά, στην παρέα, στο δημόσιο βίο.

Η γλυκιά, όμορφη και πρόθυμη νεοπροσληφθείσα ξαφνικά γίνεται χαζή ξανθιά. Ο μεγάλος έρωτας υποβιβάζεται εν μία νυκτί σε μεγάλο μαλάκα. Η καλή φίλη και αδερφή ψυχή, “αποδεικνύεται” τεράστια προδότρια και καριόλα. Το αστέρι, ο επάνω-σου-κρεμόμαστε επιτυχημένος, απολύεται ως ανύπαρκτος και αποτυχημένος.

Και οι υπόλοιποι κουνάνε τα κεφάλια συμφωνώντας. Ή, ακόμα χειρότερα, μιλάνε κιόλας “εμένα από την αρχή μού βρώμαγε”, “ποτέ δεν τον συμπάθησα” κι άλλες τέτοιες ανοησίες. Η ομήγυρης που παρασύρεται και σε παρασύρει. Που πολλαπλασιάζει την άποψη όπως η ντουντούκα την φωνή. Μέχρι να σε ξεκουφάνει.

[size=10pt]Παραδεχόμαστε ότι τα ΜΜΕ ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, αλλά νομίζουμε ότι εμείς οι ίδιοι μένουμε ανεπηρέαστοι. Ότι εμείς έχουμε “δικιά μας” γνώμη. Όχι. Δεν έχεις “δικιά σου” γνώμη. Δεν είναι χαζές οι εταιρίες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε διαφημίσεις. Ένας μαλάκας στο γυαλί που σου λέει ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι καλό, μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη σου. Κι αν μπορεί να το κάνει ένας άγνωστος, για ένα προϊόν με αντικειμενικά χαρακτηριστικά (ιπποδύναμη, κυβισμός, τιμή κλπ.), φαντάσου τότε, πόσο μπορεί να σε επηρεάσει η φίλη, ο συνάδερφος, ο φίλος του φίλου, και όλοι αυτοί μαζί, μιλώντας σου για ποιότητες τόσο αφηρημένες όσο η προσωπικότητα ενός ανθρώπου.[/size]

Δεν υπάρχουν συνολικά σωστοί και λάθος άνθρωποι. Όταν μυθοποιείς ή δαιμονοποιείς κάποιον, κάνεις σίγουρα λάθος. Δεν είναι εκείνος αυτός που περιγράφεις. Εσύ απλά είσαι ανόητος. Κι εσύ και οι άλλοι. Και τότε που τον ανεβάσατε και τώρα που τον κατεβάζετε.

JOULIANI

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιαν 2006
Κριτικές
7
Like
90
Πόντοι
16
Ειναι ενα θεμα το οποιο αναφερεται σωστα στον τροπο λειτουργιας του .
Εστι ακριβως συμβαινει και απανω απο ολα σε ανθρωπους που δεν εχουν σταθερη δικη τους γνωμη και αποψη .

peloponisios

Μέλος
Εγγρ.
1 Σεπ 2005
Like
3
Πόντοι
16
Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να έχει δική του γνώμη ή άποψη, με την έννοια ότι η γνώμή του ή η άποψή του να είναι κτήμά του, καινούριες εντελώς, δικό του προϊόν. Όλες οι απόψεις, όλες οι γνώμες, όλες οι πεποιθήσεις που έχει ο καθένας είναι κάποιου άλλου. Κάποιου που τα είπε πριν από εμάς, κάποιου που τα έδωσε σε εμάς και εμείς απλά ξεσκαρτάρουμε και επιλέγουμε ποιά γνώμη ή ποιά άποψη θα κρατήσουμε και ποιά ή ποιά θα απορρίψουμε.

OP
OP
easyrider77

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Κριτικές
6
Like
244
Πόντοι
86
Ακριβως για αυτη την επιλογη μιλαει ο ποιητης.

Enforcer

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2007
Like
9
Πόντοι
66
Παιδιά αναφέρεστε στην κριτική σκέψη

Κάτι σπάνιο στις μέρες μας

Και γι'αυτο το λόγο, πολύτιμο

freddie krueger

Μέλος
Εγγρ.
2 Φεβ 2008
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
16
Με το που ειδα αρχικα τον τιτλο αυτου του θρεντ ειπα:Αλλη μια βαρετη κουβεντα γυρω απο τον τροπο με τον οποιο τα media επηρρεαζουν την κοινη γνωμη και κατευθυνουν συνειδησεις κανοντας πληση εγκεφαλου και χειραγωγοντας ατομα μιας κοινωνιας...Διαβαζοντας πιο προσεκτικα και προσεχοντας αυτη την ιδιαιτερη σκοπια απο την οποια φωτιζεται το ζητημα,ειπα να γραψω κι εγω την(κοινη ισως με αλλους)γνωμη μου...
            Αδιαμφισβητητο γεγονος ειναι οτι ο ανθρωπος απο τη φυση του δε θελει να ειναι 'απομονωμενος':Οντας κοινωνικο ον αρεσκεται στο να σχηματιζει ομαδες-groups και να συσπειρωνεται γυρω απο μια ιδεα...Αδιαφορο με το αν αυτη ειναι μεγαλοφυης η η πιο μεγαλη μαλακια του κοσμου...Παραδειγμα:Αν το καλοσκεφτειτε φιλοι μου το να εισαι οπαδος μιας ποδοσφαιρικης ομαδας δεν ειναι και οτι πιο εποικοδομητικο...Προσωπικα το θεωρω εντελως κουτο...Να τρεξω στο γηπεδο,να φωναξω για την 'ομαδα' μου(='ταυτοτητα' μου,'θρησκεια' μου,κοκ)να σκασω τα λεφτουδακια μου σε εισητηρια διαρκειας και τελος το πλεον ακραιο να ρθω στα χερια με οπαδους αντιπαλης ομαδας(=ατομα με 'διαφορετικη'ταυτοτητα,αλλα 'πιστευω',αρα εχθροι)..Θυμαμαι που εκφραζοντας την αποψη μου αυτη(που εδω ειμαι ΜΟΝΟΣ μου δυστυχως η ευτυχως)σε ενα γνωστο μου,μου ειπε με ειρωνια παραλληλιζοντας τις αποψεις μου με της...κοπελας του(δηλ αποψεις που μονο γυναικα θα μπορουσε να εχει):'Η δικια μου μου λεει οτι δεν καταλαβαινει για πιο λογο 22 ηλιθιοι κυνηγουν μια μπαλα'και του απαντω:Ελα μου που εγω μπορω να το καταλαβω πολυ καλα και ελα μου ντε που δεν ειναι αυτοι οι ηλιθιοι...αν εισαι μαγκας κυνηγα κι εσυ τη μπαλα για συμβολαια δεν ξερω κι εγω ποσων εκατομυριων...Οι ηλιθιοι της υποθεσης ειναι οι οπαδοι που μαζευονται και τους παρακολουθουν',ειπα...Κλεινοντας αυτη την παραγραφο να πω απλα πως αυτα ειναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ και σε καμμια περιπτωση δεν επιθυμω να θιξω τους...οπαδους των διαφορων ομαδων...απλα ΕΓΩ δεν ειμαι οπαδος ΚΑΜΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ και οταν βλεπω μπαλα το κανω για να δω καλο παιχνιδι...
         Η ιδια συσπειρωση συμβαινει και γυρω απο πιο 'απλες' ιδεες:Πχ σε ποια ταβερνα θα κατσουμε?Εκει που εχει τον πιο πολυ κοσμο!!Αυτοματα ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ γνωμη!!Εγινε πλεον των πολλων!!!Η 'μοδα' επισης ειναι μια αλλη τετοια 'ιδεα':Εχετε δει τα παιδια των 14-18 πως ντυνοναται τωρα?Τι στυλ εχουν υιοθετησει?(Οι λεγομενοι 'τρεντυ')Ειναι συνεπως η μεταλαμπαδευση μιας ιδεας τοσο ακαριαια σαν να βαζεις φωτια σε ξερα χορτα...ακομη κι αν υπαρχουν λιγα χλωρα,θα καουν κι αυτα μαζι...Σε επιπεδο κοινωνιας απλα θα ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ οι ξεχωριστες αποψεις,ειδικα μαλιστα εκεινες που ειναι ΚΟΝΤΡΑ στο κοινωνικο,πολιτικο,πολιτιστικο και θρησκευτικο επιππεδο...Θυμαστε τον αμοιρο το Γαλιλαιο?...Εχετε δει το εργο 'ο ανθρωπος απο το Κιεβο'?Εκει η κοινη γνωμη που ειχε επηρρεαστει και απο το χιτλερικο ρατσισμο κατα των Εβραιων,δεν εφηνε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑΜΑΔΑ για να λαμψει η αληθεια...και οσοι την ασπαστηκαν και πηγαν κοντρα στην 'κοινη γνωμη',αυτοματα περιθωριοποιηθηκαν με τιμημα ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ...Παντα το να ασπαζεσαι κατι διαφορετικο απο την κοινη γνωμη,εχει λοιπον καποιο ΤΙΜΗΜΑ(μικρο η μεγαλο)...αυτο ειναι που δεν θελουν οι πιο πολλοι να πληρωσουν και γι αυτο και ευκολα 'μαζοποιουνται'...και νοιωθουν και ωραια που δεν ειναι μονοι τους...Ετσι ομως τα περιθωρια προσωπικης κρισης στενευουν...

xristos1000

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2007
Κριτικές
1
Like
7
Πόντοι
16
εγω εχω δικη μου γνωμη και πιο το αποτελεσμα?
εχω σταματησει πλεον να κανω παρεες και τετοια γιατι μου τη σπανε,ξερεις οι παρεουλες,ατομα που αλλαζουν αποψη για το ιδιο πραγμα καθε μηνα,ανθρωποι που ακουνε κατι και αυτο λενε,ανθρωποι που δεν σκεφτονται ποτε τους.
Δεν ξερω αν συμβαινει και σε εσας αλλα εγω σκεφτομαι απο την ωρα που ξυπναω ακομα και στον υπνο μου,μου αρεσει αυτο,αναλυω τα πραγματα και αποκτω γνωμη που ειναι δικια μου και μονο.
Στη ζωη μου αντε να εχω βρει 3-4 ατομα που να μπορω να μιλησω και να μιλησουμε.
τι να πει κανεις,ολοι μπαλα-καφε-μπουζουκια.....αν εκαναν σεξ οσο κανουν αυτα θα τους παραδεχομουνα.
Ειναι καλο να εισαι διαφορετικος,ξεχωριζεις απο τους αλλους αλλα εχεις συνεχεια προβληματα κυριως κοινωνικης βλακειας αλλα...
i dont give a fuck!

Gamaomanoules

Μέλος
Εγγρ.
13 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
26
Πόντοι
16
Πραγματικα σημερα αυτοι που εχουν μια μικρη αντιληψη

του πως δημιουργουνται μη απαραιτητες αναγκες συνεχως,
πως κινειται μια βιομηχανια φοβου,εξαναγκασμου της κοινης γνωμης
κατευθυνομενης πανω απο ολα στο τι θα σκεφτεσαι,πως θα νοιωθεις
και τι θα πιστευεις

πιστευω αυτη η μειοψηφια ειναι καταδικασμενη να την κραταει πισω η
πλειοψηφια της βλακειας,της ανασφαλειας,των πειθηνιων μη χαλιναγωνιμενων
προσωπικοτητων του καθε μαλακα εν ελλαδι και οχι μονο.

Ποσες φορες καποιος βρισκομενος σε μια συζητηση φιλων παιρνει μερος σε συζητησεις εντελως για το πουτσο απλα και μονο για να μη περιθωριοποιηθει?
Ποσες φορες καποιος ενω ξερει οτι μια ψηφος του,μια γνωμη του εχει συνεπειες αρνητικες
εκτελει αυτο που ΠΡΕΠΕΙ να κανει?
Ακομα και ενα τραγουδι να ακουσεις σε ραδιοφωνο μετα απο 33434 φορες,θα το τραγουδησεις..

Λιγοι ειναι αυτοι που δεν συμβιβαζονται σημερα με τα τετριμενα.
Λιγο ειναι αυτοι που εχουν δικη τους γνωμη.
Λιγοι ειναι αυτοι που την δειχνουν οταν ειναι εναντια στους πολλους.
Αυτοι ειναι οι πιο περιθωριοποιημενοι απο ολους.
Ειναι αυτοι που εχουν σιχαθει να λαμβανουν μερος στα προβληματα της "μαζας".
Ειναι αυτοι που απεχουν απο ολα γιατι απλα δεν νικας τη βλακεια σημερα.
Συνηθως ειναι και αυτοι που "ψαχνονται" διοτι ανησυχουν και βλεπουν περαν απο το δικο τους
οφελος.
Το οφελος των επομενων γενεων.

Καπου διαβασα οτι ο 3ος παγκοσμιος θαναι για το φαι και το νερο και πιστευω οτι αυτο στεκει!

Συμφωνω με το Χριστο πανω στα περισσοτερα μονο που ...i give a fuck!
Για τα παιδια μου αυριο..

Kαλη τυχη Καλομοιρα!

Τι στο πουτσο?
Ακομα και το facebook,τα chat,τα smileys ειναι τροποοι που ΑΛΛΟΙ εχουν εφευρει για να εκφραζομαστε εμεις
η "μαζα".
Η πιο απλη,αμεση,αληθινη επικοινωνια προσωπο με προσωπο αντικατασταθει με πληκτρα γιατι ειναι πιο θεμιτο να
μιλας με παρισι παρα με το γειτονα.
Τι να λεμε τωρα?
Πραγματικα οι επομενες γενιες ειναι καταδικασμενες..

freddie krueger

Μέλος
Εγγρ.
2 Φεβ 2008
Κριτικές
4
Like
24
Πόντοι
16
Τι στο πουτσο?
Ακομα και το facebook,τα chat,τα smileys ειναι τροποοι που ΑΛΛΟΙ εχουν εφευρει για να εκφραζομαστε εμεις
η "μαζα".
Η πιο απλη,αμεση,αληθινη επικοινωνια προσωπο με προσωπο αντικατασταθει με πληκτρα γιατι ειναι πιο θεμιτο να
μιλας με παρισι παρα με το γειτονα.
Τι να λεμε τωρα?
Πραγματικα οι επομενες γενιες ειναι καταδικασμενες..
Ελα μου ντε?Τι βαρια που ειναι η καλημερα στο γειτονα,το διπλανο στο λεωφορειο,το συνανθρωπο γενικοτερα!Μερικοι μαλιστα θα σε κοιταξουν και σαν παραξενο φρουτο που ηρθε απο τον...Αρη!!!Το εχω πει κι αλλου το ξανα λεω κι εδω:Η μεγαλυτερη αποσταση ειναι αυτη που χωριζει 2 ατομα που εχουν ενα τραπεζι η ενα τοιχο αποσταση...
      Αρεσει στον συγχρονο ανθρωπο να τα εχει ολα στο πιατο του και να μασα ετοιμη τροφη...ετσι λοιπον προτιμα με το πατημα τριων κουμπιων η με μερικα κλικ απο το ποντικι του PC του να ερχεται σε επικοινωνια με καποιον που ειναι στο Παρισι παρα να μιλα στο γειτονα του...γιατι εκει η επαφη απαιτει πολυ περισσοτερα απο το απλο 'πατημα κουμπιων'..εκει δεν υπαρχει ουτε το απροσωπο των σχεσεων...Οποτε βολευεται μια χαρα...και οχι μονο αυτο...το συζητα και με τους φιλους του οτι ειναι μια καλη ιδεα αυτος ο τροπος επικοινωνιας και κλεινονται ολοι μαζι ο καθενας στο δικο του σπιτι και τα λενε απο εκει με MSN κι ας μενουν 3 τετραγωνα πιο κατω....Υπαρχει μια τρομερη μαζοποιηση στο θεμα του Διαδυκτυου...αποψη μουε ειναι πως ειναι ενα πολυ χρησιμο εργαλειο αν χρησιμοποιηθει σωστα και με φειδω...Ειναι ενα μεσο ευκολης επικοινωνιας και ταχειας κυκλοφοριας της πληροφοριας,αλλα καταντα βλαβερο,οταν εγκλωβιζει το χρηστη πισω απο την οθονη του Pc....

Kman

Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2007
Like
6
Πόντοι
6
Ε,ναι για να γαμήσεις την κοινή γνώμη,πρέπει πρώτα να κάψεις τους ανθρώπους.Αυτοί όμως το ξέρουν.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom