Νέα

Η ιστορία του φραπέ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Vikings
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Vikings

Μέλος
Εγγρ.
25 Φεβ 2015
Μηνύματα
5.141
Like
3
Πόντοι
66
Ένα... στιγμιαίο λάθος στη ΔΕΘ που λάτρεψε όλη η Θεσσαλονίκη
tromaktiko2614.jpg

Ο άνδρας της φωτογραφίας ήταν ο Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής στο...
περίπτερο καφέδων και προϊόντων επεξεργασμένου γάλακτος του εισαγωγέα Ανδρέα Δρίτσα, ο οποίος είχε την έδρα της επιχείρησής του στον Πειραιά.

Ο Βακόνδιος συμμετείχε ως εκθέτης, στο περίπτερο 10 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μη διαθέτοντας ζεστό νερό έβαλε στιγμιαίο καφέ σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό, το κούνησε, ο αφρός ξεχείλισε, το κοστούμι γέμισε λεκέδες, αλλά γεννηθείτω... φραπές!

Το... σύμβολο της χαλάρωσης στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα ενός στιγμιαίου...λάθους! - See more at: Γλωσσολογία του φραπέ

Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος. Ως ξένη λέξη κανονικά είναι ουδέτερη και άκλιτη (το φραπέ). Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες γαλλικές λέξεις που έχουμε δανειστεί και παραμένουν άκλιτες, η συγκεκριμένη κατά την ενσωμάτωση στην Ελληνική γλώσσα και τη χρήση της υπέστη μετάπλαση μετατρεπόμενη σε κλιτή με αλλαγή του γένους σε αρσενικό (ο φραπές, του φραπέ, οι φραπέδες κλπ.), κυρίως στην καθομιλουμένη, κατ' αναλογίαν της κλίσης της λέξης «καφές»[1].

Ενίοτε στον προφορικό λόγο απαντάται η μορφή "φραπεδιά" (π.χ.: "Πιάσε μια φραπεδιά") ή σπανιότερα "φραπόγαλο", που είναι ο φραπές με γάλα. Επίσης "τουριστικός" ονομάζεται ο φραπές γλυκός με γάλα, κυρίως σε τουριστικά θέρετρα της Ελλάδος από τον εντόπιο πληθυσμό, λόγω της συχνής κατανάλωσής του από τους τουρίστες. Ο φραπές χαρακτηρίζει την ειδική αυτή σχέση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία επιθυμία για δημόσια συζήτηση και επικοινωνία, λόγω του γεγονότος ότι συνήθως πίνεται με παρέα, συζητώντας ή παίζοντας παιχνίδια μυαλού όπως είναι το τάβλι. Ο φραπές πίνεται άλλοτε κάτω από συνθήκες εργασίας και άλλοτε "ανέμελα".

Στη Γαλλία frappé καλείται ένα παγωμένο ρόφημα, που παρασκευάζεται επίσης χτυπώντας το σε σέικερ, αλλά από γάλα ή χυμό φρούτων χωρίς καφέ και δεν έχει σχέση με τον ελληνικό φραπέ.

Στην Ελλάδα το Νεσκουίκ της Νεστλέ λανσαρίστηκε και ως σκόνη για ανάμειξη με κρύο γάλα και χτύπημα σε σέικερ, με την ονομασία Νεσκουίκ Φραπέ.

Τιμη και δοξα στον Δημητρη Βακονδιο :grin: :rockon:
 

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.700
Πόντοι
1.830
τύπε μια ερώτηση άσχετη με το τόπικ που άνοιξες αλλά σχετικη με το avatar σου...

φτιάχνει καθόλου η σειρά στον τρίτο κύκλο; γιατί στον δεύτερο έκανα κοιλιά και το άφησα στη μέση.
 

nordalta

Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.281
Like
401
Πόντοι
36
τύπε μια ερώτηση άσχετη με το τόπικ που άνοιξες αλλά σχετικη με το avatar σου...

φτιάχνει καθόλου η σειρά στον τρίτο κύκλο; γιατί στον δεύτερο έκανα κοιλιά και το άφησα στη μέση.
φτιαχνει για μενα το ο τριτος κυκλος ειναι ο καλυτερος,
 
OP
OP
Vikings

Vikings

Μέλος
Εγγρ.
25 Φεβ 2015
Μηνύματα
5.141
Like
3
Πόντοι
66
τύπε μια ερώτηση άσχετη με το τόπικ που άνοιξες αλλά σχετικη με το avatar σου...

φτιάχνει καθόλου η σειρά στον τρίτο κύκλο; γιατί στον δεύτερο έκανα κοιλιά και το άφησα στη μέση.
Τελειωσε πρωτα τον δευτερο για να μην χασεις την σειρα και ο τριτος θα με θυμιθεις οταν τον δεις, ειναι ο καλυτερος μεχρι στιγμης.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom