gatto
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Αυγ 2007
- Μηνύματα
- 22.158
- Like
- 32
- Πόντοι
- 366
Δεν είμαστε όλοι σαν τον στρατηγό να γράφουμε μονολεκτικά ή να βάζουμε 2-3 emoticon!Δηλ. αν εγραφες για π.χ Βενιζελο,Τρικουπη ποσα θα εγραφες?
Δεν είμαστε όλοι σαν τον στρατηγό να γράφουμε μονολεκτικά ή να βάζουμε 2-3 emoticon!Δηλ. αν εγραφες για π.χ Βενιζελο,Τρικουπη ποσα θα εγραφες?
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου εργάστηκε με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας εντός των πλαισίων των διεθνών της δεσμεύσεων, όπως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Εργάστηκε επίσης για τη διασφάλιση της εθνικής υπόστασης και ακεραιότητας της χωράς έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας, που παράνομα εξακολουθούσε να κατέχει μεγάλο τμήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου. Πέραν της βελτίωσης των σχέσεων με τις σοσιαλιστικές χώρες και τον τρίτο κόσμο, πρωτοστάτησε στις κινήσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο για την ειρήνη και τη διασφάλιση από τον πυρηνικό όλεθρο. Συμμετείχε επίσης στην "Πρωτοβουλία των Έξι", για την προάσπιση της ειρήνης και της ζωής ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε το 1982 από τους προέδρους του Μεξικού Γκελ ντε λα Μαντριντ, της Αργεντινής Ραουλ Αλφονσιν και της Τανζανίας Τζουλιους Νιερερε και τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας Ούλαφ Πάλμε και της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι. Συμμετείχε στις διαβουλεύσεις και τις συμφωνίες για τη δημιουργία απύραυλων ζωνών στα Βαλκάνια και τη Σκανδιναβία. Ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός μικρής ευρωπαϊκής χώρας που αρκετές φορές «μπήκε στο μάτι» των Αμερικανών γνωρίζοντας ότι είχε τα περιθώρια στο διπολιτικό κόσμο που κινείτο τότε (η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμα κραταιά δύναμη). Συμπέρασμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι την πρώτη οκταετία ποτέ δεν προσκλήθηκε στις ΗΠΑ. Αμφισβήτησε και απαξίωσε το «ανήκομεν εις την Δήσην» του Κωσταντίνου Καραμανλή και πρόβαλε το «η Ελλάδα να ανήκει εις τους Έλληνες». Σε γενικές γραμμές η εξωτερική πολιτική σκηνή κυμαινόταν μεταξύ ριζοσπαστισμού και ρεαλισμού προσαρμοζόμενη στις εκάστοτε ανάγκες.
Παρά τη τεράστια βοήθεια που πήρε από την ΕΟΚ τότε (2 Κ.Π.Σ. + ΤΑ Μ.Ο.Π.), κατάφερε να σπαταλήσει μια ολόκληρη δεκαετία και να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.
Στάσου ρε φιλάρα free και σε νόμιζα πιό αντικειμενικό και λιγότερο μονόπλευρο.
Τις χρονολογίες τις ήλεγξες καθόλου;;;;
Γιατί εγώ ξέρω ότι:
ΜΟΠ: 1984 - 1989 με παράταση μέχρι το 1993
Α' ΚΠΣ: 1989 - 1993
Β' ΚΠΣ: 1994 - 1999
Χίλια κουσούρια μπορεί να είχε ο μακαρίτης αλλά να του φορτώνουμε και την κατασπατάληση του Β' ΚΠΣ από τον τάφο, εεεεε πάει πολύ.
Και βέβαια ούτε καν θα ρωτήσω για τα νούμερα, πόσα πήραμε, πόσα δεν κατορθώσαμε να απορροφήσουμε, πόσα επενδύθηκαν (γιατί κάποια επενδύθηκαν) και πόσα φαγώθηκαν.
Μου κάνει όμως εντύπωση η μισαλλοδοξία, ακόμη και η μικροπρέπεια.
Ο Αντρέας Παπανδρέου δεν ήταν εκείνος που διαπραγματεύθηκε τα ΜΟΠ με την τότε ΕΟΚ και κατόρθωσε μάλιστα να πετύχει αύξηση της χρηματοδότησης (που μεταξύ μας οι Ευρωπαίοι είπαν προκειμένου να φωνάζει, ας του δώσουμε περισσότερα λεφτά, την δουλειά του όμως την πέτυχε).
Δηλαδή τί να υποστήριζε το 1981 ο κοσμάκης; Τα κόμματα της δεξιάς και του κέντρου; Τα κόμματα της ταξικής βίας όπου βοηθούσαν ανοικτά τα αφεντικά να τραβάνε κλωτσιές στο λαό ή μήπως να ψηφίσει το αντίπαλο δέος τους σταλινικούς; Ο Ανδρέας ήταν μια ανεπανάληπτη εναλλακτική και ό,τι κι αν λέτε οι λάτρεις της αντίδρασης και της καπιταλιστικής καταπίεσης, ο Ανδρέας άλλαξε (τουλάχιστον στην πρώτη φάση διακυβέρνησης) τη συντηρητική κοινωνία σε κάτι πιο δημοκρατικό και ελευθεριακό.
καλα ρε φιλε αυτα ουτε οι νδμοκρατες δεν τα πιστευουν δηλαδη μετα απο 8 χρονια και οταν ανελαβε ο σεμνα και ταπεινα ολα γινανε μπαχαλο. δε λεω οτι δεν υπηρχαν προβληματα η οτι δεν υπηρχαν σκανδαλα. αλλα ρε φιλαρακο αυτο που βλεπουμε τα τελευταια χρονια με το καραμανλη δεν το εχει ζησει η ελλαδα τα τελευται 100 χρονια. ο ανθρωποςειναι οχι απλα ανικανος αλλα τον χορυουν οι ιδιοιοι υπουργοι του και τον ξεφτιλιζουν [παυλιδης βουλγαρακης ρουσοπολοςκ.α]και αυτος σφυριζει αδιαφορα. υπηρχε περιπτωση αλλος στη θεση του να κανει αυτα ανεξαρτητου απο που προερχεται ποιος θα τα ανεχοταν. ουτε ο θεος του ουτε καν ο δρακουμελ. μακαρι να υπηρχε πολιτικος με το μυαλο του ανδρεα σιγουρα η χωρα δεν θα ηταν οπως τωρα!!!Σκέψου κάτι φίλε:
Αν μοιράζεις δανεικό χρήμα χωρίς να παράγεις και να εισπράτεις πρωτογενώς, τότε όταν το χρήμα αυτό στερέψει και αρχίσεις να το δίνεις πίσω θα τον πιείς.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ανδρέα: μοίρασε με την σέσουλα τότε που το χρήμα ερχόταν με τα τσουβάλια από ΕΟΚ και μετά όταν (επι Σημίτη) άρχισε το δώστε πίσω τα δανεικά άρχισαν τα ζόρια που συνεχίζονται και σήμερα.
Ένας νοικοκύρης απλά παίρνει δανεικα τα επενδύει και βγάζει χρήμα για να ξεπληρώσει τα δανεικά. Αυτό δεν το έκανε ο Ανδρέας και οι συν αυτόν