Βιογραφία
Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι λαϊκός τραγουδιστής με Λ και Τ κεφαλαία και βαριά. Γεννήθηκε στο Πετρωτό Τρικάλων αλλά στις φλέβες του ρέει και Μικρασιάτικο αίμα. Ο παππούς του Κώστας Μαργαρίτης κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.
Οι γονείς του ήταν βιοπαλαιστές και τα παιδικά του χρόνια στερημένα.
Από μικρός φανέρωσε την κλίση του για το τραγούδι. Σε μια από τις επισκέψεις του Βασίλη Τσιτσάνη στη γενέτειρα του, στα Τρίκαλα, στο καφενείο που διατηρούσε η οικογένεια του, ο μικρός Γιώργος έπεισε τον πατέρα του να τον παρουσιάσει στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Πράγματι ο πιτσιρίκος τραγούδησε παρουσία του Τσιτσάνη και άφησε καλές εντυπώσεις. Ο Τσιτσάνης του έδωσε τη σύσταση του για να τον βρει αργότερα στην Αθήνα. Κι έτσι όταν ο Μαργαρίτης έφηβος ακόμη ήρθε στην πρωτεύουσα ο τρανός συντοπίτης τον υποδέχτηκε με θέρμη. Όμως ο Γιώργος έπρεπε να μεστώσει πρώτα… Και πράγματι έτσι έγινε.
Στα χρόνια του ΄70 πέρασε απ’ το σχολειό των ζόρικων μπουζουκάδικων, απόκτησε ρεπερτόριο, εμπειρίες και γνώση. Στην δεκαετία του ΄80 εμφανίστηκε σαν πρωταγωνιστής στην δισκογραφία με όχημα τα περίτεχνα τραγούδια του Τάκη Σούκα. Ακολούθησαν δυναμικές συνεργασίες με πρωτομάστορες όπως ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Άκης Πάνου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης και άλλους δασκάλους σημειώνοντας χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Επίσης έκανε την αναφορά του στα κλασικά λαϊκά τραγούδια του Μπάμπη Μπακάλη σε συνεργασία με το συνθέτη με το δίσκο «Με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα». Έκτοτε κινήθηκε αναλόγως, χωρίς λοξοδρομήσεις και παρατυπίες. Στέρεος και ξάστερος, σίγουρος για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, δίχως να μιμείται κανέναν, χωρίς να επιδιώκει να φαντάζει κάποιος άλλος.
Τα τελευταία χρόνια μπολιάστηκαν από δισκογραφικές συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος αλλά και καλλιτέχνες της «μοντέρνας» όχθης –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Μαργαρίτης –σαν τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Θοδωρή Μανίκα, Γιάννη Λογοθέτη κ.ά. που απέφεραν επιτυχίες που αγάπησε το πανελλήνιο.
Παράλληλα ο Μαργαρίτης πραγματοποίησε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο «μέντορά» του Τσιτσάνη με έναν διπλό δίσκο που σημείωσε πλατιά καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή ενώ ανάλογη τύχη είχε και το τριπλό δισκογραφικό του αφιέρωμα στο κλασικό ρεπερτόριο με τον εμβληματικό τίτλο «Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι».
Την ίδια ώρα όμως, ο Γιώργος σαν ανήσυχος και διορατικός καλλιτέχνης εκφράζει την εποχή του με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο-πρόταση όπου την επιμέλεια παραγωγής υπογράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης. Τίτλος του "Παίζουμε για τη φανέλα". Σε αυτόν συναντά δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Γιώργος Ζήκας, ο Λάκης Παπαδόπουλος (με τα ψηλα ρεβέρ), ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Κυριάκος Ντούμος, ο Θοδωρής Γκόνης, o Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Γιάννης Χαρούλης απ' τη νεότερη γενιά κ.ά.
Με την όρεξη δε που έχει αναμένονται και άλλες εκπλήξεις τόσο σε αυτήν την κατεύθυνση όσο και στις κλασικές στράτες. Άλλωστε όπως ο ίδιος δηλώνει: «Εγώ εκεί ανήκω. Στο Μάρκο, στο Τσιτσάνη, στον Παπαϊωάννου και τους άλλους μεγάλους μας. Όλοι αυτοί όπως μιλούσαν έτσι τραγουδούσαν. Κι εγώ αυτός είμαι, ούτε προσποιήθηκα, ούτε μεγαλοπιάστηκα» .
Κλείνοντας να σημειώσουμε πως ο Μαργαρίτης και τα τραγούδια που ερμηνεύει έχουν κερδίσει τη μάχη με το χρόνο ενώ όπου κι αν εμφανίζεται επικρατεί το αδιαχώρητο κυρίως από νέους ανθρώπους που αισθάνονται τη βιωματική σχέση που έχει με το ρεπερτόριο του, την αλήθεια και την αυθεντικότητα του.
Κώστας Μπαλαχούτης
*Το βιογραφικό αυτό εκφράζει απόλυτα το Γιώργο Μαργαρίτη ο οποίος και υπογραμμίζει πως "όποιο άλλο κυκλοφορεί δεν ισχύει"