εσυ εχεις την ιδεα οτι επεκτατικη πολιτικι δεν μπορουσε η ελαλδα να κανει χωρις την επιθυμια των ντοπιων να προσαρτηοθυν σε ελληνικο κρατος.ε δεν ειναι ετσι ρε μαγκα.τσιτατα η μη δεν ειναι ετσι.παραλιγο να πετυχαιναμε αν δεν εβγαιναν οι βασιλογερμανοφρονες φανατικοι στρατιωτικοι που ηθελαν σαν τον καρατζαφερη να ξαπλωσουν κατω απο την κοκκινη μηλλια αντι αν οχυρωσουν ενα νεο ρκατος με την βοηθεια των τοτε συμμαχων.τι αλλο να γραψω?
Γράφεις κομματικά- ιδεολογικά. Φαίνεται αυτό. Εμένα στα παπάρια μου και ο βενιζέλος και ο βασιλιάς, εξάλλου ο βενιζέλος δεν ήταν αντι-βασιλικός από ιδεολογία, αλλά μια προσωπική κόντρα ήταν.
Οι χώρες δεν είναι λάστιχα . Όποτε γουστάρουμε τις τραβάμε και μεγαλώνουν και όποτε γουστάρουμε τις μικραίνουμε. Παίρνουμε υπόψη μας πολλά στοιχεία. Πρώτον τι μπορείς να κάνεις.
Δεύτερον κατά πόσο ωφελείσαι. Πήγε και έκανε η ελλάδα εκστρατεία σε μέρος με κενό εξουσίας. Το αποτέλεσμα, συσπειρωσε τα τουρκικά υπολείματα και με την αναδιοργάνωση των τούρκων , τους έστρεψε εναντίον της. Δε χρειαζόταν.
Οι τούρκοι εκείνη την περίοδο ήθελαν να απελευθερωθούν από τους άγγλους τους γάλλους. Και να πάρουν τα εδάφη που τους είχαν πάρει στη μέση ανατολή, που είχαν και ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.
ο ελληνικός πλυθησμός ούτως ή άλλως μόνος του έπαιζε μπάλα τότε εκεί. Αν ήθελε ανά πάσα ώρα γινόταν ανεξάρτητος ή ενωνόταν με την Ελλάδα. Η τουρκία έπειτα από την ήττα του 18, και πόλεμο με άγγλους και γάλλους στη μέση ανατολή απλά δε θα κανε τίποτα. Δε θα μπορούσε να κάνει. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα χαμε έναν συμπαγή και ισχυρό ελληνικό πλυθησμό σε ένα αδύναμο τουρκικό κράτους και τα δύο κράτη δε θα χαν και ιδιαίτερα κακές σχέσεις μεταξύ τους.
Αυτά και κουράστηκα.