Το 1987 δεν είναι ακριβώς η ρομαντική ιστορία που το απόλυτο outsider παίρνει την κούπα. Αυτό το σενάριο ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό του 2004.
Το 1987 ήταν το αποτέλεσμα που είχε ξεκινήσει από το 1984 να γυμναστούν καλύτερα οι παίκτες της Εθνικής, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Το 1986 παίξαμε στο Παγκόσμιο όπου περάσαμε και την πρώτη φάση. Εντάξει μετά χάναμε συνέχεια.
Από τους παίκτες της Εθνικής Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου ήταν ήδη γνωστοί στην Ευρώπη. Οι υπόλοιποι με εξαίρεση Φιλίππου που τραυματίστηκε και Ανδρίτσο ήταν για να κουβαλάνε τα μπετά στην οικοδομή. Αν παρατηρήσεις όταν ο Καμπούρης ετοιμάζεται να εκτελέσει τις τελευταίες βολές ο Ιωάννου σκύβει και κοιτάζει από την άλλη γιατί είναι σίγουρος θα τις χάσει. Όλοι το παραδέχτηκαν μετά ότι τους φάνηκε αδιανόητο ο Καμπούρης να βάλει 2 συνεχόμενες βολές. Ήταν η αύρα του νικητή, όχι το ανύπαρκτο ταλέντο του συγκεκριμένου.
Από τη Σοβιετική Ένωση στον πρώτο αγώνα χάσαμε και στον τελικό το πήραμε στο τέλος. Αντίστοιχα η Γιουγκοσλαβία έχασε τον πρώτο αγώνα από τη Σοβιετική Ένωση.
Επίσης αν ήταν ο Πέτροβιτς ο Μαραντόνα, ο Μάτζικ και ο Τζόρνταν το 1987 ποιοι ήταν, ο Βούδας και ο Αλλάχ; Οι καλύτεροι παίκτες με ακομη πιο μεγάλη διαφορά τότε ήταν οι Αμερικάνοι που δεν είχαν ξεκινήσει να στέλνουν τους NBAers σε διεθνείς διοργανώσεις.
Για να μην παρεξηγούμαστε: Τεράστια ,αδιανόητη επιτυχία το 1987. Χωρίς πάγκο με κάτι σούργελα όπως Καμπούρης, Ιωάννου ,Σταυρόπουλος στον πάγκο (τον Καρατζά δεν τον βάζω καν) κάναμε νίκες με Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ένωση ,ούτε στα όνειρά τους δεν τα είχαν δει αυτά οι παίκτες, πόσο δε οι φίλαθλοι.
Πιο μεγάλη έκπληξη όμως το 2004. Μιλάμε για κάτι κατσαπλιάδες ,στην καλύτερη περίπτωση μέτριους παίκτες που τους θεωρούσαν φαβορί για την τελευταία θέση μετά την ξεφτίλα του 1994 και κέρδισαν τη Γαλλία του Ζιντάν, την Τσεχία του Νέντβεντ, δύο φορές Πορτογαλία μέσα στην έδρα της, πήραν ισοπαλία με Ισπανία. Αν σκεφτείς τις ισορροπίες δυνάμεων ,αυτά δε γίνονται ούτε στις ταινίες.