Ρε σεις το τι ΠΡΕΠΕΙ να κανω το ξερω... αυτη τη στιγμη κανω σκεψεις για εκμεταλευση σε κατι που θα ειναι φριι σε 2 3 μήνες!
Σκεψεις που αν εχω και μια πληροφορηση ακαδημαικη γινονται πιο ουσιωδεις....
Επειδη πιθανα καποιος να δουλευει ή να εχει καταστημα με κινητα και να ξερει θελω συγκεκριμενες ινφο..ετσι για τη μαλακια να σκεφτω πιο σοβαρα το ενδεχομενο...
ΑΝ λοιπον καποιος ξερει 2 3 συγκεκριμενα πραγματακια ας τα ποσταρεο
Φίλε, μιλάς για μια αγορά που έχει κορεσθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια τα τεράστια περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στην κινητή τηλεφωνία πριν 10 ή 15 χρόνια.
Τώρα σε αυτό που λες (ότι το μαγαζί είναι δικό σου), σου δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους (που δεν έχουν ακίνητο), και που επομένως θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το νοίκι τους στα έξοδα της επιχείρησης.
Αυτό (εσύ το είπες) είναι 300 ευρώ το μήνα, 3.600 το χρόνο δηλαδή. Όμως (πάλι εσύ το είπες) η περίπτωσή σου έχει το μειονέκτημα του ότι θέλεις οπωσδήποτε υπάλληλο, γιατί δε μπορείς να είσαι εκεί παρών. Ο υπάλληλος έχει κόστος πολύ περισσότερο από 3.600 το χρόνο, φτάνει και τις 20.000 (άσχετο αν "στο χέρι" παίρνει μόνο 600 ή 700 ευρώ), επομένως σε βλέπω επίφοβο από πλευράς κοστολογίου, συγκριτικά με κάποιον που θα κάθεται ο ίδιος, θα τον βοηθάει μερικές ώρες η γυναίκα του (για να είναι το μαγαζί 60 ώρες την εβδομάδα ανοιχτό), και δε θα έχει από πάνω του το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ να τον κυνηγάει για χρέη αν δε πάει καλά.
Μήπως είναι τελικά καλύτερα να το ξανανοικιάσεις, να τσεπώνεις τα 300 το μήνα (έστω 250 με την κρίση και τη μείωση της ανάπτυξης) καθαρά και χωρίς κόπο, και να αφήσει κανέναν άλλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα, τέτοιες εποχές που είναι (και έρχονται και ακόμα χειρότερες)?
Κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσεις είναι το αρχικό μπήξιμο: Για να την ξεκινήσεις τη δουλειά, πόσα πρέπει να χώσεις? Αν είναι να χώσεις 1-2.000 μπορείς να πεις "το ρισκάρω, κι αν τα χάσω δε γαμιέται", αλλά αν σου χρειάζονται να μπήξεις κανα δεκάρικο-κοσάρικο (δε τα ξέρω αυτά, αλλά χρειάζονται βιτρίνες, ταμπέλες, δάπεδα, φωτιστικά, πάγκος, air-cond, βαψίματα, ταμειακή, συναγερμός, ρολλά ασφαλείας, και άλλα τέτοια που δε ξέρω πόσο μπορεί να φτάσουν), τότε να το σκεφτείς όχι δυο, αλλά ΠΕΝΤΕ φορές πριν μπεις στο χορό. Γιατί το δεκάρικο είναι 34 μήνες νοίκια των 300, και το εικοσάρικο 68, δηλαδή πάνω από 5 χρόνια!
Επίσης: Ο υπάλληλος θα δουλεύει 40 ώρες τη βδομάδα, ένα τέτοιο μαγαζί πρέπει να είναι ανοιχτό πολύ περισσότερες (τα πιο πολλά είναι). Ποιός θα καλύπτει τις επι πλέον ώρες?
Κάνω λοιπόν για πάρτη σου μια πολύ χοντρή σούμα, και λέω:
Υπάλληλος 18.000
ΔΕΗ 5.000
Τηλέφωνα (internet κλπ) 2.000
Λοιπές προμήθειες (τυπογραφεία, καφέδες, καθαριστικά, χαρτικά κλπ) 2.000
Σύνολο αμέσως 27.000 το χρόνο έξοδα, και δε ξέρω και τι έχω ξεχάσει.
Αυτό σημαίνει 2.250 το μήνα (ή 90 ευρώ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ μικτό κέρδος - είναι αυτό από το οποίο βγαίνουν τα έξοδα).
Τι τζίρο (την ημέρα) θέλεις για να βγάζεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 90 ευρώ κέρδος?
Θα τα βγάζει?
Αυτά σκέψου, και πήγαινε μια βόλτα στις εταιρείες (Cosmote, Wind, Vodafone κλπ) να δεις με τι όρους δέχονται να σε "ορίσουν" αντιπρόσωπό τους στο μέρος που λες. Πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ οι όροι τους δεν είναι "φιλικοί" προς το μαγαζάτορα, όπως είπαν κι άλλοι εδώ.
Με πορδές δε βάφονται αυγά, αν κάνεις το βήμα θα μπείς σε γερό χορό, και θα πρέπει να χορέψεις σωστά. Αλλιώς, θα κλαις το αρχικό κεφάλαιο σου.