παραθετω αρθρο με μια αποψη
ισως βοηθησει καποιους στην αποφαση τους
---------------------
Οι Γάλλοι που έγιναν Ελληνες
«Η Αθήνα είναι η πιο ασφαλής πρωτεύουσα της Ευρώπης» του εξομολογήθηκε διευθυντικό στέλεχος γαλλικών συμφερόντων στη χώρα μας και ο ίδιος ο Βασίλης προσθέτει ότι όποιος αμφιβάλλει μπορεί να κάνει μια βόλτα στο Πορτ Ντε Κλινιακούρ στο Παρίσι μετά τις 10 το βράδυ για να δει τη διαφορά
Οι Γάλλοι που έγιναν Ελληνες | in.gr
Γιάννης Ζουμπουλάκης
10 Οκτωβρίου 2018, 18:38
Μαθαίνεις πράγματα όταν επισκέπτεσαι οδοντιάτρους που όταν εργάζονται έχουν όρεξη για κουβέντα – αρκεί βέβαια τα ενδιαφέροντά τους να είναι κοινά με τα δικά σου. Σπουδαγμένος στη Γαλλία, ο δικός μου οδοντίατρος, ο Βασίλης στην περιοχή των Αμπελοκήπων, διαθέτει στο πελατολόγιό του αρκετούς Γάλλους που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στην Αθήνα. Η σχέση του με την πρώην γκραντ μαντάμ των κρατών της Ευρώπης παραμένει σταθερή, επομένως πιστεύω κάθε λέξη του που μεταφέρω εδώ.
Γιατί μιλούσαμε τις προάλλες για τη Γαλλία και ακούγοντάς τον χάρηκα που παραμένω πολίτης σε αυτήν εδώ τη μικρή ψωροκώσταινα της οικονομικής κρίσης και των χιλιάδων προβλημάτων, που συγκριτικά τουλάχιστον με τα όσα άκουσα ότι γίνονται σήμερα στο Παρίσι, τη λαμπρή Πόλη του Φωτός που εδώ και χρόνια ξεθωριάζει, είναι παράδεισος.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας από όσους Γάλλους, αλλά και γενικότερα Ευρωπαίους, γνωρίζω ο οποίος να έχει έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα και να θέλει να φύγει» μου είπε ο Βασίλης για ξένους, κυρίως γάλλους, πελάτες του που έχουν μετατεθεί σε διάφορα πόστα οργανισμών ή εταιρειών στη χώρα μας.
Μαθαίνω ότι διπλωμάτης γλίτωσε τον θάνατο από έμφραγμα χάρη στην άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ και των γιατρών του Ευαγγελισμού που λειτούργησαν «με υποδειγματική αμεσότητα και σε ταχύτατους ρυθμούς παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία», εξαιτίας της οποίας ο ίδιος αυτός άνθρωπος ενδεχομένως να μην έχαιρε παρόμοιας ποιοτικής περίθαλψης στην πατρίδα του. Στο Παρίσι ακόμα και τα κρατικά νοσοκομεία λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο και μοναδικό στόχο το κρατικό οικονομικό συμφέρον και όχι του ασθενούς.
Μου είπε ότι το παιδί ενός άλλου ξένου πελάτη του, διευθυντικού στελέχους πολυεθνικής στην Αθήνα, μόλις έφτασε στο Παρίσι (όπου γεννήθηκε) για τις σπουδές του, τηλεφώνησε κλαίγοντας στο σπίτι του εδώ στην Αθήνα παρακαλώντας να επιστρέψει. Στο Παρίσι φοβόταν να κυκλοφορήσει βράδυ στους δρόμους, κάτι που δεν του είχε συμβεί ποτέ στην «επικίνδυνη» (;) Αθήνα όπου έκανε τζόγκινγκ τα μεσάνυχτα χωρίς κανέναν φόβο. Μάλιστα, το γεγονός ανάγκασε τον πατέρα του παιδιού να σκεφτεί σοβαρά την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα ως μόνιμης κατοικίας.
«Η Αθήνα είναι η πιο ασφαλής πρωτεύουσα της Ευρώπης» του εξομολογήθηκε διευθυντικό στέλεχος γαλλικών συμφερόντων στη χώρα μας και ο ίδιος ο Βασίλης προσθέτει ότι όποιος αμφιβάλλει μπορεί να κάνει μια βόλτα στο Πορτ Ντε Κλινιακούρ στο Παρίσι μετά τις 10 το βράδυ για να δει τη διαφορά.
Κάποιος άλλος έκανε ό,τι μπορούσε για να μη μετατεθεί από την Ελλάδα όταν είχε έρθει αυτή η ώρα. «Φούσκωσε» το βιογραφικό του με παραπάνω στοιχεία για να παρακάμψει τον πιο πάνω σε ιεραρχία που προοριζόταν για τη θέση του (ακόμα και σε αυτού του είδους τις μικρομπαγαμποντιές οι ξένοι αντιγράφουν τους Ελληνες άπαξ και βρεθούν στη χώρα μας).
Βρίζουμε τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και άλλες κρατικές υπηρεσίες, αλλά αγνοούμε ότι προσφάτως στην περιοχή Μαρέ του Παρισιού, όταν προέκυψε πρόβλημα παροχής γκαζιού, όχι μόνο δεν διορθώθηκε επειδή μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο, αλλά ολόκληρη η περιοχή εκκενώθηκε και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο μην ξέροντας τι να κάνουν. Τελικά πολλοί φιλοξενήθηκαν στο δημαρχείο. Πολλοί ήταν πελάτες ArbnB, ξένοι, που έβριζαν την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκαν εκεί.
Αλλη περίπτωση: Αυστριακός που υπήρξε διευθυντής αεροπορικής εταιρείας στην Αθήνα. Μετατεθείς στη Μαδρίτη, ο εν λόγω κύριος παραμένει πελάτης του Βασίλη τον οποίο επισκέπτεται κάνοντας ολόκληρο ταξίδι από την ισπανική πρωτεύουσα. Οταν ο οδοντίατρός μου τον ρώτησε τον λόγο, εκείνος του απάντησε ότι στην Ισπανία, όποτε πηγαίνει σε γιατρούς, νιώθει ότι «δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος».
Σε σχετικά πρόσφατη έρευνά τους οι «New York Times» χαρακτήρισαν την Αθήνα «μια πολύ ζωντανή πόλη, με πολύ καλά vibes, γεμάτη νέα παιδιά που μπορούν να προσθέσουν πινελιές ομορφιάς με πρωτότυπες ιδέες τις οποίες υλοποιούν». Αλλά το βασικότερο όλων είναι αυτή η ανθρωπιά που επεσήμανε ο πελάτης του Βασίλη που τον επισκέπτεται από τη Μαδρίτη. Η Αθήνα, και κατά προέκταση η Ελλάδα, με όλα τα κουτσά και τα στραβά της, παραμένει ακόμη τόπος Ανθρώπινος (το Α κεφαλαίο), ένας τόπος φτιαγμένος από σάρκα και οστά, ένας τόπος που δεν ζει μόνο για το χρήμα και τη μοναξιά.