Μιλάω όπως το βλέπω εγώ (μη πιστεύων σε τίποτα το θείον):
Υπάρχουν πολλές "αξίες" για κάτι τέτοιο:
- η συναισθηματική
- η οικονομική
- η αρχαιολογική
- η καλλιτεχνική
- η διακοσμητική
και ίσως και άλλες που δε μου έρχονται τώρα.
Αυτές οι "αξίες" μπερδεύονται μεταξύ τους. Π.χ αν η αρχαιολογική είναι μεγάλη (οπότε πας μέσα αν κάνεις πράματα που απαγορεύονται), τότε (συνήθως) επηρεάζεται και η οικονομική (ανεβαίνει).
Πάντως η οικονομική είναι αυτή που σου μετράνε σε μετρητό, και όχι αυτή που θα σου πει ο κάθε "εκτιμητής έργων τέχνης" θεωρητικά.
Για να τη μάθεις, πρέπει να βγάλεις την εικόνα στο σφυρί.
Τράβα καλές φωτογραφίες, γράψε μια περιγραφή με όλα τα στοιχεία της (όσα ξέρεις), και ξεκίνα από το e-bay. Βάλε ψηλό reserve price για να μην είσαι υποχρεωμένος να την πουλήσεις (αν δε πιάσεις καλά λεφτά).
Η άλλη λύση είναι να την πας στην Αγγλία, στους διάφορους οίκους δημοπρασιών τύπου Sothbey's, να την δουν αυτοί και να σου πουν.
Αλλά για να το κάνεις αυτό (το ταξείδι στοιχίζει) πρέπει πρώτα να έχεις μια ένδειξη που να σου λέει ότι αξίζει τον κόπο. Δηλαδή αν ο Sothbey's πρόκειται να την πουλήσει 30.000, αξίζει να φας 1.500 να πας. Αν "πιάνει" 2.500, τι να τρέχεις στην Αγγλία για τόσα?
Και τελικά, αφού πάρεις μια ένδειξη που θα είναι πραγματοποιήσημη (οικονομική αξία), θα αποφασίσεις εσύ αν το κειμήλιό σου το αποχωρίζεσαι για τόσα. Μπορεί να αποφασίσεις να μην το δώσεις. Αν όμως τα λεφτά είναι πολλά, Άρη, τότε το δίνεις... Δε ξέρω τι είναι για σένα το "πολλά" λεφτά και τι το "λίγα".
Εσύ θα το αποφασίσεις.