καλη ορεξη
----
Χταπόδι με μαυροδάφνη και μους τραχανά
Από το βιβλίο «20 Χρόνια Βαρούλκο» (Ελληνικά Γράμματα, άνοιξη 2006)
Για 4 μερίδες κυρίως πιάτου ή 8 μερίδες ορεκτικό
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κατόπιν σε φέτες
* 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου (φρέσκου), ψιλοκομμένα
* 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο ανά πλοκάμι
* 2 φύλλα δάφνης
* 1/2 λίτρο μαυροδάφνη
* 100 ml λευκό κρασί
* 250 ml σάλτσα ντομάτας
* 150 ml ζωμός ψαριού
Για τον τραχανά
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* 500 γρ. ξινός τραχανάς, κατά προτίμηση από τα Ζαγοροχώρια
* 100 ml λευκό κρασί «της παρέας»
* 1/2 - 3/4 λίτρο ζωμός ψαριού
* Αλάτι και πιπέρι
* 4 κουταλιές χυμός λεμονιού
* 200 - 300 ml γάλα
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον δυόσμο και αμέσως μετά το χταπόδι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη δάφνη, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά και σβήνουμε με τα δύο κρασιά συγχρόνως. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά.
2. Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και στραγγίζουμε καλά.
3. Για τον τραχανά: Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να εξατμισθεί όλο το υγρό.
4. Πολτοποιούμε τον τραχανά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, χτυπώντας συνέχεια, ώσπου να γίνει λείος χυλός.
----
Χταπόδι με μαυροδάφνη και μους τραχανά
Από το βιβλίο «20 Χρόνια Βαρούλκο» (Ελληνικά Γράμματα, άνοιξη 2006)
Για 4 μερίδες κυρίως πιάτου ή 8 μερίδες ορεκτικό
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κατόπιν σε φέτες
* 10 μεγάλα φύλλα δυόσμου (φρέσκου), ψιλοκομμένα
* 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο ανά πλοκάμι
* 2 φύλλα δάφνης
* 1/2 λίτρο μαυροδάφνη
* 100 ml λευκό κρασί
* 250 ml σάλτσα ντομάτας
* 150 ml ζωμός ψαριού
Για τον τραχανά
* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* 500 γρ. ξινός τραχανάς, κατά προτίμηση από τα Ζαγοροχώρια
* 100 ml λευκό κρασί «της παρέας»
* 1/2 - 3/4 λίτρο ζωμός ψαριού
* Αλάτι και πιπέρι
* 4 κουταλιές χυμός λεμονιού
* 200 - 300 ml γάλα
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον δυόσμο και αμέσως μετά το χταπόδι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη δάφνη, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά και σβήνουμε με τα δύο κρασιά συγχρόνως. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά.
2. Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και στραγγίζουμε καλά.
3. Για τον τραχανά: Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό ψαριού και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να εξατμισθεί όλο το υγρό.
4. Πολτοποιούμε τον τραχανά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, χτυπώντας συνέχεια, ώσπου να γίνει λείος χυλός.