Νέα

Δεισιδαιμονίες, γρουσουζιές, μέρες που θεωρείτε κακές και δεν βγαίνετε από το σπίτι!!!

• Μέλος που άνοιξε το νήμα cost2001
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 22
  • Εμφανίσεις 1K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

cost2001

Μέγας
Εγγρ.
18 Μαρ 2006
Like
13.487
Πόντοι
3.556
Εγώ τύποι να πω ότι οι καλύτερες και τυχερές μέρες μου είναι τρίτη και δεκατρείς, Παρασκευή και δεκατρείς, όποτε έκλεισα συμφωνίες αυτές τής μέρες όλα πήγαν καλά, αντίθετα έχω πολλούς γνωστούς που δεν κυκλοφορούν και κλείνονται σπίτι, επίσης όταν βλέπω νεκροφόρες στο δρόμο το θεωρώ έξτρα γούρι, λατρεύω και μου αρέσουν τα κόλλυβα ενώ πόλοι το θεωρούν γρουσουζιά.

• Χαχα
Αντιδράσεις: enduro

teaserman

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Νοε 2015
Κριτικές
1
Like
7.757
Πόντοι
2.306
Εγώ τύποι να πω ότι οι καλύτερες και τυχερές μέρες μου είναι τρίτη και δεκατρείς, Παρασκευή και δεκατρείς, όποτε έκλεισα συμφωνίες αυτές τής μέρες όλα πήγαν καλά, αντίθετα έχω πολλούς γνωστούς που δεν κυκλοφορούν και κλείνονται σπίτι, επίσης όταν βλέπω νεκροφόρες στο δρόμο το θεωρώ έξτρα γούρι, λατρεύω και μου αρέσουν τα κόλλυβα ενώ πόλοι το θεωρούν γρουσουζιά.
Πας σε κηδειες και εύχεσαι στους συγγενεις και του χρονου τυπε?:confused:
παντως κολλυβα με εξτρα ξηροκαρπια μεσα ειναι κολαση, και με το ασημι το ζαχαρωτο μεσα που ποτε δεν καταλαβα τι ειναι…

Easy Rider

Ανώτερος
Εγγρ.
4 Νοε 2020
Κριτικές
15
Like
20.938
Πόντοι
6.946
Εγώ όποτε βλέπω παπά πιάνω τα αρχίδια μου
Το ίδιο έκανε και γνωστός μου, αλλά δεν το κατάλαβα αυτό το "έθιμο", τι βαθύτερο συμβολισμό έχει... Λες να είναι η τριαδικότητα εκεί "χάμω" με εκεί "ψηλά", κάπως να συνδέονται;

Easy Rider

Ανώτερος
Εγγρ.
4 Νοε 2020
Κριτικές
15
Like
20.938
Πόντοι
6.946
Για να μην προλαβει και στα πιασει αυτος:think::confused::confused::confused:
Ξέρω ότι πιάνουν τα αρχίδια του Πάπα, πριν την ανάδειξη - εκλογή του ως νέου Πάπα, ΔΕΝ πρέπει να είναι ευνούχος, με λίγα λόγια.

celebre

Ανώτερος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2019
Like
21.098
Πόντοι
6.056
Ξέρω ότι πιάνουν τα αρχίδια του Πάπα, πριν την ανάδειξη - εκλογή του ως νέου Πάπα, ΔΕΝ πρέπει να είναι ευνούχος, με λίγα λόγια.
Ναι εκει στο Βατικανο ειναι αγιοι ανθρωποι,προσεχουν και τα παιδακια,δειχνουν πολλη αγαπη:confused::confused::confused::confused::confused::confused:

Άχθος Αρούρης

Ανώτατος
Εγγρ.
7 Απρ 2021
Κριτικές
65
Like
20.403
Πόντοι
14.936
Το ίδιο έκανε και γνωστός μου, αλλά δεν το κατάλαβα αυτό το "έθιμο", τι βαθύτερο συμβολισμό έχει... Λες να είναι η τριαδικότητα εκεί "χάμω" με εκεί "ψηλά", κάπως να συνδέονται;
Το συγκεκριμενο εχει να κανει με το οτι οταν καθιερωθηκε ο χριστιανισμος εν Ελλαδι το παπαδαριο
η καλυτερα οι χριστιανο-ταλιμπαν αφου ρημαξαν οτι ναο και ιερο της αρχαιας θρησκειας υπηρχε
θεωρησαν σωστο να ευνουχιζουν τα γεννητικα οργανα απο γυμνα αγαλματα θεωρωντας οτι το γυμνο κολαζει.
Ετσι εμεινε και στον Ελλαδικο χωρο τι συγκεκριμενο γνωρισμα οτι οποτε βλεπουμε παπα πιανοντας τα αρχιδια μας
και το καυλι μας τα σωζουμε απο την οποια μανια του.:woldman:

argyrotoxos

Ανώτερος
Εγγρ.
16 Σεπ 2010
Κριτικές
63
Like
46.985
Πόντοι
9.297
παντως κολλυβα με εξτρα ξηροκαρπια μεσα ειναι κολαση, και με το ασημι το ζαχαρωτο μεσα που ποτε δεν καταλαβα τι ειναι…
Όλα τα συστατικά των κολλύβων έχουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους ..συνδυασμένα είναι νοστιμότατα και προσφέρονται ως επιδόρπιο σε προχωρημένα εστιατόρια της Αθήνας .

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Like
7.743
Πόντοι
2.306
Όλα τα συστατικά των κολλύβων έχουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό τους ..συνδυασμένα είναι νοστιμότατα και προσφέρονται ως επιδόρπιο σε προχωρημένα εστιατόρια της Αθήνας .
Και σε ταβέρνες, φωνάζεις φέρε μια μεγάλη ποικιλία κόλλυβα....

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Like
892
Πόντοι
86
Ο φόβος για τυχόν ευνούχους είναι μια εξήγηση για αυτήν την συνήθεια (η πιο εύλογη, ίσως). Ο Αθηναίος ιστορικός Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (περίπου 1430 – περίπου 1470) έχει, όμως, μια άλλη:
<...> Καθίζουσι δε <σ.σ.: εννοεί τον νεοεκλεγέντα πάπα> επί σκίμποδος οπήν έχοντος, ώστε και των όρχεων αυτού επικρεμαμένων άπτεσθαί τινα των προσαχθέντων, ώστε καταφανή είναι άνδρα είναι τούτον. Δοκούσι γαρ το παλαιόν γυναίκα επί την Ρώμης αρχιερατείαν αφικέσθαι. Ου γαρ επίδηλος ην ότι και οι άρρενες σχεδόν τι της Ιταλίας και συμπάσης τε της προς εσπέραν χώρας επιεικώς ξυρώνται το γένειον. Έγκυον δε γενομένην, ως εις την θυσίαν αφίκετο, γεννήσαι τε το παιδίον κατά την θυσίαν και οφθήναι υπό του λαού. Διά α δή ώστε επιγνώναι και μή πάνυ τι ενδοιάζειν, άπτονται, και αψάμενος επιφωνεί “άρρην ημίν εστίν ο δεσπότης”<...>

Και ο Ροΐδης σχολιάζει: “Και ταύτα μεν παρά Λαονίκω, συντομώτερον δεν και εμφαντικώτερον ήν το παρά τοις Ρωμαίοις επιφώνημα, οίτινες την χείρα έχοντες υπό την παπικήν ποδιάν έχοντες αντί του Άρρην υμίν κτλ. έλεγον μονολεξεί Habet (Έχει!)" Λαόν. Χαλκοκονδύλης, Απόδειξις Ιστοριών Δέκα (βιβλίο ΣΤ', σελ. 303. έκδοση Βόννης)

Και όλα αυτά γιατί την πάτησαν με την πάπισσα Ιωάννα. (Αφήνω αμετάφραστο το κείμενο, γιατί το πρωτότυπο μιλάει από μόνο του :grin:)

msakis

Μέγας
Εγγρ.
14 Δεκ 2017
Κριτικές
20
Like
12.677
Πόντοι
4.546

Ο συνδυασμός σταφίδας, ρόδι & μαϊντανού όταν τρως την μπουκιά είναι από άλλο πλανήτη τύπε!!!!!!!!
Τα ασημένια παπαράκια που καμιά φορά μπορεί να σπάσεις και δόντι είναι κρυσταλλική ζάχαρη.

Black Panther91

Ανώτερος
Εγγρ.
18 Ιαν 2017
Κριτικές
3
Like
33.565
Πόντοι
6.186
εγώ δεν δουλεύω ποτέ του Αγίου Νικολάου, το έχω γρουσουζιά, όσες φορές με ανάγκασαν να δουλέψω πάθαμε μεγάλη ζημιά! Τελευταία φορά το 2018 με Ρωσο προϊστάμενο του λέω είναι αργία μην δουλέψουμε θα πάθουμε ζημιά κ επέμενα! γέλαγε! κατεβαίνει 08.00 το πρωί κάτω να δει εάν τον ακούσαμε κ κατεβήκαμε, μου λέει σκατζαρτε ηλεκτρομηχανές, πάω να ξεκινήσω την άλλη φέρνει μισή στροφή ο άξονας κ κολλάει! Ερχετε ο Ρώσος τρέχοντας να δει τι έγινε κ δυο καπάκια τα είχαμε πάρει στο χέρι, μπινελίκια εγώ κ να λέω στον κόσμο να έρθει να πιάσουμε την ζημιά, με φωνάζει ο Ρώσος κ μου λέει σχολάστε για σήμερα θα την πιάσουμε αύριο την ζημιά, είχε πάει 08.30 η ώρα!

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Like
892
Πόντοι
86
Μιας και η ανάρτηση για γρουσουζιά και γκαντεμιά κλπ. λίγα ετυμολογικά για τις σχετικές λέξεις.

1) Γρουσούζης/γρουσουζιά:<τουρκ.: uğursuz>γουρσούζης>γρουσούζης κλπ. (με αντιμετάθεση του "ρ") = δυσοίωνος

2) (Γ)καντέμης/γκαντεμιά: <τουρκ.: kadem (ειρωνικά = καλή τύχη)>γκαντέμης κλπ. = δυσοίωνος. Η τούρκικη λέξη έχει αραβική προέλευση. Το "γ" στην ελληνική προήλθε από συμπροφορά με το άρθρο της αιτιατικής[ton-k>toŋg> g (γκ)]

3) δυσοίωνος< πρόθεμα:"δυσ-" + ρίζα:"οFι" + επίθημα "-ωνός". Το θέμα "οFι" [με δίγαμμα] από την ίδια ρίζα από όπου και το σχετικό λατινικό avis (βλ. και μοντέρνα σύνθετα, π.χ. αγγλ.: aviation/aviator)
i) οιωνός: αρχική σημασία = πτηνό (κυρίως μεγάλο αρπακτικό). ii) σημάδι, (θεϊκό) προμήνυμα (επειδή από το κράξιμο και το πέταγμα του πτηνού μάντευαν την έκβαση μιας κατάστασης [οιωνοσκοπία/οιωνοσκόπος] ευ-οίωνη ή δυσ-οίωνη, αναλόγως).

Στους αρχαίους Έλληνες αναφέρεται "αποφράς ημέρα" [πληθ. αποφράδες ημέραι] και ακριβές αντίστοιχο στους Λατίνους: nefastus dies, δηλαδή μέρες γρουσούζικες, καταραμένες τις οποίες όχι μόνο απέφευγε κάποιος να αναφέρει [απο- + φράζω] αλλά και απείχε από συγκεκριμένες ενέργειες. Και αυτό όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Το φαινόμενο, όμως, είναι παγκόσμιο και το έχουν καταγράψει εθνογράφοι και λαογράφοι. Εκτός από την κακή (δυσοίωνη, γρουσούζικη) μέρα, υπάρχει, φυσικά, και η κακιά ώρα και ο κακός χρόνος.

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Like
892
Πόντοι
86
Το συγκεκριμενο εχει να κανει με το οτι οταν καθιερωθηκε ο χριστιανισμος εν Ελλαδι το παπαδαριο
η καλυτερα οι χριστιανο-ταλιμπαν αφου ρημαξαν οτι ναο και ιερο της αρχαιας θρησκειας υπηρχε
θεωρησαν σωστο να ευνουχιζουν τα γεννητικα οργανα απο γυμνα αγαλματα θεωρωντας οτι το γυμνο κολαζει.
Ετσι εμεινε και στον Ελλαδικο χωρο τι συγκεκριμενο γνωρισμα οτι οποτε βλεπουμε παπα πιανοντας τα αρχιδια μας
και το καυλι μας τα σωζουμε απο την οποια μανια του.:woldman:
1) Σίγουρα, όταν ο χριστιανισμός επιβλήθηκε ως μοναδική και επίσημη ΚΡΑΤΙΚΗ θρησκεία (με τα αυτοκρατορικά όπλα/διατάγματα-νόμους/αποκλεισμό και δαιμονοποίηση όλων των άλλων και κυρίως του ελληνορωμαϊκού πανθέου), επικράτησε και η ιουδαιοχριστιανική ηθική όσον αφορά, μεταξύ άλλων, και το ανθρώπινο σώμα και την αναπαράστασή του και γίνεται, έτσι, απολύτως κατανοητό γιατί απέκοπταν από τα αγάλματα τα γεννητικά όργανα. Αλλά, η ίδια (χριστιανοταλιμπανική) μανία έκοβε και τα χέρια και τρυπούσε ή αφαιρούσε τα (ένθετα) μάτια (αν δεν έκοβε όλο το κεφάλι). Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν είναι ΜΟΝΟ η ηθική, αλλά και θέματα κυριαρχίας (τα χέρια, συνήθως, κρατούσαν σύμβολα εξουσίας των θεών) καθώς και δεισιδαιμονίας (έβγαζαν τα μάτια για το κακό μάτι).
2) Το γιατί πιάνουν τ' αρχίδια όταν βλέπουν παπά: η δική μου εξήγηση είναι ότι ο μεν παπάς σχετίζεται με τον θάνατο (μαύρο χρώμα/ράσα, νεκροταφεία, κηδείες) οι δε όρχεις (μαζί με τον φαλλό) με το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το σπέρμα και την γονιμότητα, δηλαδή με την ζωή. Δηλαδή, με την κίνηση αυτή διώχνουν το "κακό". Π.χ., χρήση των γεννητικών οργάνων ως αποτροπαϊκών βλέπουμε στις στήλες που οι αρχαίοι Έλληνες όνόμαζαν Ερμάς (Ερμαί, ερμαϊκές στήλες, από τον θεό Ερμή, που συνήθως απεικονιζόταν στο επάνω τμήμα τους) και ήταν τοποθετημένες σε σταυροδρόμια, στις αγορές, σε τάφους, σε μνημεία ή σε οριακές τοποθεσίες.

argyrotoxos

Ανώτερος
Εγγρ.
16 Σεπ 2010
Κριτικές
63
Like
46.985
Πόντοι
9.297
εγώ δεν δουλεύω ποτέ του Αγίου Νικολάου, το έχω γρουσουζιά, όσες φορές με ανάγκασαν να δουλέψω πάθαμε μεγάλη ζημιά! Τελευταία φορά το 2018 με Ρωσο προϊστάμενο του λέω είναι αργία μην δουλέψουμε θα πάθουμε ζημιά κ επέμενα! γέλαγε! κατεβαίνει 08.00 το πρωί κάτω να δει εάν τον ακούσαμε κ κατεβήκαμε, μου λέει σκατζαρτε ηλεκτρομηχανές, πάω να ξεκινήσω την άλλη φέρνει μισή στροφή ο άξονας κ κολλάει! Ερχετε ο Ρώσος τρέχοντας να δει τι έγινε κ δυο καπάκια τα είχαμε πάρει στο χέρι, μπινελίκια εγώ κ να λέω στον κόσμο να έρθει να πιάσουμε την ζημιά, με φωνάζει ο Ρώσος κ μου λέει σχολάστε για σήμερα θα την πιάσουμε αύριο την ζημιά, είχε πάει 08.30 η ώρα!
Ξάδερφος μου πήγε στην οικοδομή Μεγάλο Σάββατο και έπεσε από την σκαλωσιά....!
Ευτυχώς τραυματίσθηκε ελαφρά και το το έκανε τάμα να μην ξαναπάει στην δουλειά Μεγάλο Σάββατο.

Enkidu

Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2019
Like
892
Πόντοι
86
Το Σάββατο <εβρ. sa(b)bath = αναπαύομαι, ως έβδομη και "αποφράς" ημέρα της εβδομάδας απηχεί βιβλικές/εβραϊκές αντιλήψεις (ημέρα που αναπαύθηκε ο θεός μετά την δημιουργία, έκτακτη θυσία δύο αμνών ή έξι αμνών και ενός κριού ή και καθημερινή θυσία) και από την εποχή της Βαβυλωνιακής αιχμαλωσίας αφιερώθηκε από τους Εβραίους και ως ημέρα προσευχής και μνήμης των νεκρών (με απήχηση, μετέπειτα, στα χριστιανικά ψυχοσάββατα). Έτσι, παλαιότερα, την ημέρα αυτή δεν έκαναν ευεργεσίες, δεν έσπαιρναν, δεν θέριζαν, δεν ύφαιναν, δεν έκαναν καμια εργασία, δεν έκοβαν φόρεμα (για να μη το βαλουν... σάβανο) ή δεν έβγαιναν καθόλου από το σπίτι. Μερικοί πίστευαν ότι είναι κατάλληλη για μαγεία. Παρόλα αυτά στην Κεφαλλονιά πίστευαν ότι είναι ΕΥΟΙΩΝΗ ημέρα, διότι αναστήθηκε ο Κύριος!!
Γενικά, με τις μέρες και ανάλογα με τον τόπο επικρατεί... ποικιλία: Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούντα αποφράδες (π.χ. δεν κτενίζονταν, δεν έκοβαν τα νύχια) επειδή Τετάρτη έγινε το συμβούλιο των Εβραίων και Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός αλλά σε μια περιοχή της Σύρου και της Μακεδονίας οι μέρες αυτές θεωρούνται ευοίωνες!
Σε περιοχή της ανατολικής Θράκης η Πέμπτη θεωρείται αποφράς γιατί τότε, όπως λένε, εξέπνευσε ο Κύριος! Στην Ζάκυνθο, όμως, είναι ευοίωη μέρα!
Τη γενική πεποίθηση ότι η Τρίτη είναι αποφράδα, επειδή τη μέρα αυτή αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη, απέδειξε λανθασμένη ο πρόδρομος της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα, Νικόλαος Πολίτης, στην μελέτη του: "Διατί η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα" (Λαογραφικά σύμμεικτα, 1,45 εξ.). Σύμφωνα με τον Πολίτη η Τρίτη ήταν αποφράς και πριν από την άλωση, γιατί είναι η μέρα που την κυβερνά ο πλανήτης Άρης, θεός του πολέμου, του αίματος, του θανάτου. Δηλαδή, υπάρχει αστρολογική προέλευση.

melancholia

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Οκτ 2021
Κριτικές
7
Like
923
Πόντοι
361
Αυτό έχει καθιερωθεί επδ ημερολογιακά μπήκαν στην Πόλη Τρίτη και 13.
Οπότε για ποια γρουσουζιά λέτε; Αν ήταν 13 Τετάρτη τότε θα λέγαμε Τετάρτη και 13.

Γρουσουζιά και αμαρτία είναι σίγουρα Μεγάλη Εβδομάδα να κάνεις ακραία πράγματα. Πριν χρόνια είχα μια γκόμενα την γαμούσα, την έφτυνα, τρώγαμε σουβλάκια και η καμπάνα χτυπούσε χωρίς να δίνουμε σημασία. Πέσαμε για ύπνο και είδα τον πιο αισχρό εφιάλτη που έχω δει στη ζωή μου όλη μέχρι στιγμής. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ.

Α επίσης είχα πάρει ολοκαίνουργιο υπολογιστή 1000 ευρώ. Και είχα βάλει ένα mail που είχα πιτσιρικάς γτ είχα αποθηκευμένες λίστες στο youtube με κομμάτια. Και το όνομα ήταν Doggg666. Δεν ξέρω γτ είχα σκεφτεί να το βάλω έτσι, μαθητής ήμουν. Τέλος πάντων, βαράω μια φλασιά και έβαζα να ακούω απολυτίκια χριστιανικά. Όπως βάζω του Αγίου που ήταν του ονόματός μου ο υπολογιστής έσβηνε καπάκι λες και τον έβγαζες απ' την μπρίζα. Τι φάση λέω ρε φίλε. Τον ξανανοίγω, πατάω επαναφορά καρτελών πατάω play και πάλι τα ίδια! Ξανάκλεισε καινούργιος υπολογιστής. Μην τα πολυλογώ τον υπολογιστή τον έχω 11 χρόνια. Τον έχω αφήσει και 1 βδομάδα ανοιχτό κι έχω πάει διακοπές κι έχω γυρίσει και δεν το έχει ξαναπάθει π-ο-τ-έ αυτό το πράγμα. Μέχρι και καλοκαίρι που τον ακουμπούσες και τηγάνιζες αυγά και τον έβαζα να μοντάρει βίντεο με απίστευτο όγκο δεδομένων, να έχω 100 καρτέλες και να ακουώ μουσικές και να τον ταλαιπωρώ γενικά δεν έπαθε ποτέ τίποτα.. Περίεργο

Κι εγώ μεγάλη εβδομάδα φροντίζω να απέχω από δραστηριότητες

redtattoo

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Απρ 2021
Like
1.288
Πόντοι
201
Τιποτα απολυτως. Καμια και τιποτα.
Το μονο που εχω και ειναι πιο πολυ πλακα, οταν πιεζεται η ομαδα μου και κερδιζουν κορνερ η φαουλ επικινδυνο οι αντιπαλοι λεω "εξω ψυλλοι και κοριοι"

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom