Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου κορυφώθηκε πριν την 1-1-2002 που μπήκε το ευρώ...
Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είχες ήδη από τη δεκαετία του 1990....
Και θα συμφωνήσω με το γιάνεβαν... Οι μόνοι που θα ωφεληθούν με την δραχμή είναι μόνο όσοι έχουν βγάλει κεφάλαια εκτός ελληνικών συνόρων και θα γλιτώσουν τυχόν μετρατροπή.
Οι υπόλοιποι, ιδίως οι μικροκαταθέτες, απλά θα δουν την περιουσία τους να συρικνώνεται χωρίς να πέφτει καμια τιμή αφού τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα...
Και περί ανόδου εξαγωγών, τα είπαμε, δεν τα είπαμε; Επί δραχμής δεν είχες ανταγωνιστικότερα προϊόντα.
Πριν το 2002 που κυκλοφορησε το ευρω, ειχες μεν πιο ελευθερη διακινηση κεφαλαιων εντος της Ε.Ε. αλλα υπηρχαν ακομη περιορισμοι καθως ολες οι χωρες (πλην της Ελλαδας ελεω ελια) προσεχαν παρα πολυ τα κολπα με τα νομισματα τους για να μην επηρρεαστει το τελικο κλειδωμα της ισοτιμιας με το ευρω. Απο τη στιγμη που κλειδωσαν οι ισοτιμιες ξεκινησε το μπαχαλο! Πιο πριν, δεν υπηρχε περιπτωση να στειλεις εμβασμα 100.000.000 δρχ στο εξωτερικο χωρις να σε ξεσκισουν στο ψαξιμο!
Για να ειναι κερδισμενοι αυτοι που κρατησαν ευρω με τον α ή β τροπο, προϋποτίθεται πως το ευρω θα παραμείνει σταθερό και ισχυρό!
Μπορείς να το εγγυηθείς εσυ αυτό? Οι επενδυτές γιατι αντί να κρατούν τα ευρώ τους, πανε και αγοράζουνε χρυσό ή νομίσματα άλλων χωρών? Η Γερμανία γιατί έχει εκπονήσει σχέδιο επιστροφής στο μαρκο?
Ας κανουμε μια υπόθεση εργασίας λοιπόν, χρεοκωπεί η Ελλάδα και παίρνουν σειρά η Ισπανία και η Ιταλία μαζί, συνολικά χρειάζονται 2 τρις ευρώ! Ποιος θα τα βάλει αυτά τα λεφτά? Η Γερμανία που έχει έλλειμα ήδη 2 (7 με τις αναθεωρημενες στατιστικες) τρις ευρώ? Ή θα δεχθούν λες οι γερμανοί να πληρώσουν το 50% του ΑΕΠ τους για να κανουν bail out στην ιταλία και την ισπανία? Εγω πιστεύω πως η γερμανία εκείνη τη στιγμή θα πεί "ΩΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΤΕ ΤΑ @@ ΜΟΥ" και θα φύγει πρώτη απο την Ε.Ε. και το Ευρώ (πιθανό να έχει προλάβει να έχει υπογράψει πιο πριν με τις χώρες αυτές "μνημονια συνεργασίας" όπως έκανε με μας, οποτε δε τις χανει τις αγορες). Και τη γερμανια θα την ακολουθήσουν σίγουρα και οι Γαλλοι (σιγα μη κατσουν αυτοι να πληρωνουν για τους υπολοιπους μονοι τους)
Για πες μου λοιπον, τι αξια θα έχει το ευρώ εαν φυγει η Γερμανια και η Γαλλία και μεινουν μέσα του ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΕΟΚΩΠΗΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ της Ευρωζώνης? Ποσο αξια θα εχει ενα χρεοκωπημενο νομισμα 5-6-7 χρεοκωπημενων χωρων?