βλάκα δες εδώ
"Το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσα είναι τα αποθέματα που θα καταγραφούν,
το πολύ 40% από τις ανάγκες σε μαλακό σιτάρι καλύπτει η εγχώρια παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μαλακού σίτου έχει περιοριστεί περίπου στους 400-500 χιλιάδες τόνους, όταν οι ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τους 1.200.000 τόνους. Στην Ελλάδα η παραγωγή μαλακού σιταριού έφτασε στα επίπεδα της αυτάρκειας τη δεκαετία του 1950 και έγινε πλεονασματική προς τα τέλη του 1970 μέχρι το 1984. Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού με αποτέλεσμα από τότε η Ελλάδα να είναι ελλειμματική σε μαλακό σιτάρι και πλεονασματική σε σκληρό. Η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις απαιτήσεις των μεγάλων βιομηχανιών ζυμαρικών για φθηνή πρώτη ύλη (το σιμιγδάλι παράγεται από σκληρό σιτάρι)
καθιέρωσε ισχυρά κίνητρα (πριμοδότηση) στην παραγωγή σκληρού σιταριού το 1983 που ισχύουν ακόμα."
Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*
* Υπεύθυνη της Π.Γ. του ΣΥΝ για την Αγροτική Πολιτική και την Οικολογία
να γιατί είμαστε ελλειματικοί σε μαλακό σιτάρι.. οι αγρότες προτιμού το σκληρό γιατί έχουν καλύτερη επιδότηση...