φίλε .. για να ασκήσεις το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή θα πρέπει να αποκτήσεις το σχετικό επαγγελματικό πτυχίο (ΣΟΕ, ACCA, ICAEW κλπ) που σημαίνει 5-8 έτη εργασίας σε διάφορα στάδια άσκησης και εξετάσεις διαφόρων επιπέδων.. Αρκετά ενδιαφέρον επάγγελμα (τουλάχιστον στα χρόνια 3-7 που θα το ασκείς)..
οι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι
Price Waterhouse Coopers
KPMG
Deloitte
Ernst & Young
ΣΟΛ
Grand Thorton
η καρριέρα στις εταιρείες αυτές έχει εξέλιξη μέχρι του βαθμού του partner (πραγματικού συνεταίρου με ποσοστά στην επιχείρηση μη μεταβιβάσιμα όμως)... partner Μπορεί να γίνει κάποιος σε διάστημα 10-12 χρόνια.. μόνο 1% των όσων ξεκινούν γίνονται partners γιατί στο μεσοδιάστημα υπάρχει μεγάλη διαφυγή στελεχών κύρια προς πελάτες τους σε καλές θέσεις.. (προσιτάμενοι λογιστηρίου, οικονομικοί διευθυντές κλπ)... οι εταιρείες μάλιστα το θέλουν αυτό διότι αποκτούν "πόδι" στον πελάτη και μπορούν ευκολώτερα να πουλήσουν άλλες υπηρεσίες .
γενικά το επάγγελμα δίνει ευκαιρίες σταδιοδρομίας είτε σαν ορκωτός (πιστεύω ότι απ΄οένα σημείο και πέρα θα είναι αρκετά μονότονο) είτε σαν σκαλοπάτι για την διεκδίκηση μιας υψηλής θέσης στελέχους..
πμ για ότι παραπάνω πληροφορίες
Φίλε tramountana, σ' ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου.
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, μου γέννησαν περαιτέρω απορίες αλλά θα σε ρωτήσω με πμ.
Φίλε waaam σ' ευχαριστώ.
Αυτό περί Κράτους μου φαίνεται πολύ λογικό και πιθανό, βέβαια δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι συμφέρουσα η ενασχόληση με το ελληνικό Κράτος.
Κάποιοι μου λένε καλύτερα σε ξένη ιδιωτική ακριβώς για τον λόγο που μου λέτε κι εσείς, αλλά έχω ακούσει και την αντίθετη γνώμη ό,τι δηλαδή η εκπαίδευση στην ΙΕΣΟΕΛ προσφέρει πιο καλή γνώση στα της αγοράς.
Από μία έρευνα που έκανα, οι περισσότεροι ορκωτοί ανήκουν στην ΣΟΛ, αλλά οι νέοι στο επάγγελμα είναι πολύ περισσότεροι στις ξένες ιδιωτικές.
Βέβαια επειδή τα αγγλικά μου δεν είναι αρκούντως καλά, μάλλον θα προτιμήσω την ΣΟΛ, δεν νομίζω να αξίζει ένα χρονο περαιτέρω αναμονή για να φτάσω σε επίπεδο proficiency.
Αν κάποιος έχει εκπαίδευση ορκωτού, ας πούμε σε βαθμό επίκουρου, είναι πιο συμφέρον και εύκολο να γίνει διευθυντικό στέλεχος σε κάποια μεγάλη εταιρεία απ' ότι αν είχε κάνει είτε ένα mba, είτε ένα μεταπτυχιακό σε business/finance;