Σχετικά με τους γιατρούς όσο αυξάνεται ο αριθμός των ελλήνων οι οποίοι έχουν κάποιας μορφής ιδιωτική ασφάλιση, το φαινόμενο θα βαίνει σταδιακά μειούμενο. Ο λόγος είναι ότι εισπράτεις μεγάλο μέρος της αμοιβής από την ασφάλεια και ένα μέρος από τον ασφαλιστικό φορέα. Το πρόβλημα είναι ότι η διαφορά αμοιβής με απόδειξη και αμοιβής χωρίς απόδειξη δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την μη λήψη απόδειξης... συνήθως ο γιατρός λέει 1000 με απόδειξη , 850 χωρίς απόδειξη.. οχι ρε κερατώ δώσε απόδειξη.. αν δεν θες να κόψεις απόδειξη πάρε 650 και να είσαι και ευχαριστημένος..
Πιστεύω ότι αν ο έλληνας αρχίσει να ζητά απόδειξη θα βάλουν νερό στο κρασαί τους (ειδικά αν χωρίς απόδειξη αρνούνται να πληρώσουν). Είναι θέμα και νοοτροπίας. Οι γιατροί θεωρούν τους εαυτούς τους μικρούς θεούς και δεν θέλουν να "μπλέκουν" με πράγματα τα οποία πρέπει να γινονται από κοινούς θνητούς.. θυμάμαι το 1984 χρειάστηκα να επισκευθώ ένα γιατρό και ένας θείος μου επίσης γιατρός (καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαικός) μου σύστησε έναν στο Κολωνάκι.. πήγα, εξετάστηκα και όταν τον ρώτησα για την αμοιβή του μου είπε "Στην γραμματέα μου".. βγαίνω στον προθάλαμο και ρωτάω την αμοιβή.. μου λέει (εκείνη την εποχή) "2000 χιλιαδες".. "μάλιστα, παρακαλώ μία απόδειξη" απαντώ... αρχίζει να γράφει απόδειξη και βλέπω στο ποσό να γράφει 500 δραχμές.. βγάζω και γω ενα πεντακοσάρικο και της το δίνω .. μου λέει "τι είναι αυτό" και απαντώ "οτι γράψατε στην απόδειξη".. ακυρώενι την απόδειξη και μου δίνει την σωστή... Μετά από καιρό βρίσκω τον θειό μου ο οποίος άρχισε να με βρίζει και για μια στιγμή μου λέει "τι νομίζεις ότι είναι ο γιατρός? μπακάλης για να κόβει αποδείξεις?"
Μια και πιάσαμε ιστορίες με γιατρούς.
Για δερματολογικό πρόβλημα πολύ πρόσφατα πήγα σε γιατρό (αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αθήνησι) στο Κολωνάκι. Με είδε, μου έκανε κάποια μικροεπέμβαση αλλά δεν ήθελε καν να πάρει χρήματα. Μετά από επιμονή μου μου έδωσε απόδειξη με την κανονική αμοιβή της (εντάξει μέσα στα πλαίσια Κολωνάκι - καθηγήτρια).
Με έστειλε όμως και σε πλαστικό χειρούργο επίσης αναπληρωτή καθηγητή με ιατρείο κάτσε καλά πίσω από την Ηρώδου Αττικού - τι να λέμε τώρα.
Ο οποίος με είδε για μισό λεπτό, μου είπε ότι θα με δει ξανά μετά από τις διακοπές να κανονίσουμε για επέμβαση.
Πάω να φύγω φυσικά σκεπτόμενος ότι δεν υπήρχε θέμα πληρωμής αλλά στην πόρτα με σταματάει η γραμματέας (μία κάργια) και μου λέει: "Η επίσκεψη;; Δεν θα πληρώσετε;;"
Της λέω με έκπληξη "Μαα..... Τι επίσκεψη.... Αφού θα έρθω ξανά για επέμβαση......"
Μου λέει: "Εεεεεε, πληρώνετε τώρα και όταν θα έρθετε ξανά για την επέμβαση θα σας κάνουμε κάποια καλλίτερη τιμή."
Εγώ: "Καλά, αφού είναι έτσι, απόδειξη θα μου δώσετε;"
Γραμματέας: "Είναι απογευματινό ιατρείο και άμα δώσουμε απόδειξη θα μας τα πάρει όλα το Νοσοκομείο. (έτσι ακριβώς είπε, θα μας τα πάρει)"
Απηυδισμένος, έκπληκτος, έβγαλα και της έδωσα το 80άρι. 80 Ευρώ για 30 δευτερόλεπτα. 80 Ευρώ μαύρα.
Και το καλλίτερο: Το πρόβλημα πέρασε μόνο του με την αρχική μικροεπέμβαση.
Ούτε πλαστική χρειάζονταν, ούτε τίποτε.
Το κακό είναι ότι δεν έχω καμία όρεξη να πάω και να του το τρίψω στην μούρη του καριόλη του καθηγητή.