Το ζούσα όλα τα χρόνια που κατοικοεδρεύω σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν την έκταση της ζημιάς. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η νικοτίνη εκτός από την απόλυτη εξάρτηση δημιουργεί τέτοια διαστρέβλωση της αντίληψης της πραγματικότητας ή αυτό που λέμε της κοινής λογικής.
Διαβάζω και παρακολουθώ τις τελευταίες βδομάδες στα μμε για τα ποιο απίθανα επιχειρήματα του - ας μου επιτραπεί να το ονομάσω - "καπνιστικού τόξου" όπως :
- Δικαίωμα στην ελευθερία του ατόμου.
- Δικαιώματα των επιχειρήσεων διότι θα κλείσουν.
- Δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν (το ισχυρίζονται και με βεβαιότητα).
- Φασιστικοί νόμοι και διατάγματα.
- Αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
- Δικαιώματα των επιχειρηματιών να καθορίζουν εάν τα μαγαζιά τους θα απευθύνονται σε καπνιστές ή μη-καπνιστές.
- Φοροεισφορές λόγω του καπνού που καλύπτουν και την νοσηλεία (διότι για ίαση ποιός έχει τ'αρχίδια να μιλήσει) εάν και εφ'όσον ασθενήσουμε από το κάπνισμα.
- Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Αφού μας κόβουν το φουμάρισμα να κόψουμε το φαγητό στου χοντρούς για εκδίκηση (λυπάμαι τον χοντρό που είναι και καπνιστής).
- Με υποχρεώνουν να ψοφήσω στο κρύο γιατί δεν με αφήνουν να καπνίσω μέσα τον χειμώνα.
- Μα εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν μη καπνίζοντα να καπνίσει, εκείνοι γιατί να μας υποχρεώνουν να μην καπνίζουμε.
- Μία απόλαυση μας έχει μείνει μέσα σε όλες τις δυσκολίες.
- Εγώ έχω κάνει συμβόλαιο με τον Θεό, Αλλάχ, Βούδα, Μανιτού, Στήβεν Χώκιν, Βελζεβούλ, Μαρίκα την γελάδα (για τους ινδουϊστές), ΜΑΤΣ (για τους τέκτονες), Ακροκέραμο (για τους αρχι-τέκτονες), Μπουζόκλειδο (για τους μηχανικάρες) κλπ κλπ ότι ΕΓΩ δεν θα πάθω ΠΟΤΕ καρκίνο λόγω καπνίσματος και θα ζήσω να απολαμβάνω το τσιγαράκι μου μέχρι να μην μου σηκώνεται πλέον η πούτσα οπότε και μετά μπορώ να φύγω από αυτόν τον κόσμο ήρεμος. ΠΡΟΣΟΧΗ , αυτή την σκέψη δεν την λένε αλλά 100% όλοι την έχουν μέσα στο μυαλό τους.
- Ξέρω 1,2,...102 άτομα που έπαθαν καρκίνο και δεν κάπνιζαν ποτέ τους.
- Το ανάλγητο κράτος νομιμοποιεί την ρουφιανιά.
- Οι αντικαπνιστές (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι οι μη-καπνιστές) χαίρονται με την δυστυχία μας.
- Οι αντικαπνιστές είναι ρουφιάνοι.
- Εδώ είναι Ελλαδάρα (παλιά λέγανε εδώ είναι Ανατολή ή εδώ είναι Βαλκάνια αλλά δεν τους βγαίνει πλέον) οπότε έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι μας καυλώσει.
- Έχουμε καυσαέριο στις πόλεις, το τσιγάρο μας πείραξε ;
- Έκλασε η χοντρή από τον δεύτερο όροφο, το τσιγάρο μας πείραξε. Να απαγορέψουμε στην χοντρή να τρώει φασολάδα αφού εμάς δεν μας αφήνουν να καπνίζουμε.
- Μας ταϊζουν μεταλλαγμένα της Μοσάντο, το τσιγαράκι που είναι και αγνό προϊόν μας απαγορεύουν ;
- Μας ψεκάζουν με αεροπλάνα, το τσιγαράκι τους πείραξε ;
- Μπουζούκια χωρίς ντουμάνι δεν λέει ρε φίλε.
- Τζόγος χωρίς ντουμάνι δεν λέει ρε φίλε.
- Μετά το φαγητό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ένα τσιγαράκι ρε φίλε για την χώνεψη.
- Μεταξύ πρώτου και δεύτερου πιάτου στο φαγητό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ένα τσιγαράκι ρε φίλε για την όρεξη.
- Μα καφές χωρίς τσιγάρο που ακούστηκε ; Μέχρι και οι ινδιάνοι που καλλιεργούσαν τον καφέ, καλλιεργούσαν και τον καπνό, άρα κάτι περισσότερο θα γνώριζαν.
- Οι μη καπνιστές να καθίσουν σπίτια τους. Κανείς δεν τους υποχρεώνει να πάνε για καφέ, ποτό, φαγητό, διασκέδαση κλπ.
- Όσοι ενοχλούνται από τον καπνό να πηγαίνουν σε μαγαζιά που απαγορεύεται το κάπνισμα. Στ'αρχίδια μου εάν ο κάτοικος του Βόλου πρέπει να πάει στην Κομοτηνή γιατί εκεί υπάρχει το μοναδικό μεζεδοπωλείο που ο ιδιοκτήτης απαγόρευε το κάπνισμα γιατί του το είχε κόψει ο γιατρός και ζήλευε τους καπνιστές.
- Μα ποτό στο μπαρ χωρίς τσιγάρο γίνεται ;
- Μα καμάκι στο γκομενάκι χωρίς την τσιγαριά στο στόμα (αλά Φούντας, Κούρκουλος κλπ) γίνεται ;
- Μα εγώ εάν δεν καπνίσω δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην δουλειά μου, έχω νεύρα.
Θα μπορούσα να γεμίσω τόμους ολόκληρους. Φυσικά το πόσο αίολα αλλά και έωλα είναι όλα αυτά τα επιχειρήματα μπορεί να το κατανοήσει και μία αμοιβάδα εφόσον όμως το μοναδικό κύτταρο από το οποίο αποτελείται ο οργανισμός της δεν έχει εκτεθεί στην επίδραση της νικοτίνης.
Έχει νόημα η αντιπαράθεση και ο διάλογος επάνω σε τέτοια επιχειρήματα ; Προσωπικά εκτιμώ, κανένα νόημα δεν υπάρχει.
Από την άλλη έχουμε -ας μου επιτραπεί πάλι η έκφραση- το "αντίκαπνιστικό τόξο" με πολύ λιγότερα επιχειρήματα του τύπου :
- Κουφάλες τόσα χρόνια μας κάνατε τον βίο αβίωτο, τώρα έρχονται κρεμάλες.
- Θα σας ρουφιανεύουμε μέχρι να μην μπορείτε να ξεμυτίσετε από τα λαγούμια σας.
- Βρωμάνε τα ρούχα μου όταν πάω σε κάποιο μαγαζί που καπνίζουν.
- Λευτεριά στην φούντα - κάτω ο καπνός.
Είναι νομίζω κατανοητό ότι εάν εξαιρέσουμε κάποιες ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις αντικαπνιστών ότι και μία αμοιβάδα (με την γνωστή προϋπόθεση που αναφέραμε προηγούμενα) μπορεί να κατανοήσει ότι όλοι αυτοί απλά τρολλάρουν τους καπνιστές και σπάνε πλάκα με τον πόνο τους.
Έχει νόημα αυτό το τρολλάρισμα ; Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο αρχικά, αλλά μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει σε καταστάσεις εικονομαχίας - εικονολατρίας.
Τέλος έχουμε και μία τρίτη κατηγορία που δεν μπορώ να την εντάξω σε κάποιο "τόξο" διότι αποτελείται από μη-καπνιστές, πρώην-καπνιστές και νυν-καπνιστές όπου παραθέτει ένα και μοναδικό επιχείρημα.
- Είναι θέμα προστασίας ενός υπέρτερου αγαθού που ονομάζεται δημόσια υγεία (καπνιστών και μη) η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.
Έχει βάση ένα τέτοιο επιχείρημα; Ας το αποφασίσει η αμοιβάδα (και η καπνισμένη αλλά και η άκαπνη)
Πόλεμος επιχειρημάτων καπνιστών vs ( αντικαπνιστών + λοιπές δυνάμεις ) λοιπόν.
Για γέλια και για πολλά κλάματα.
Χωρίς νόημα και ουσία διότι απλά δεν υπάρχει κοινό μέτρο μεταξύ τους.
Σαν να γίνεται διάλογος μεταξύ Κωφών - Τυφλών - Μουγκών.
Θα συνεχίσω να απολαμβάνω αυτό το σουρεαλιστικό θέατρο στα διαστήματα που δεν βρίσκομαι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο για να συμπαρασταθώ ηθικά σε δύο πολύ καλούς φίλους που "συμπτωματικά" και οι δύο ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν συμπληρώσουν τα 12 και "συμπτωματικά" και οι δύο διαγνώστηκαν πριν 1,5 μήνα με καρκίνο του πνεύμονα που έχει ήδη κάνει μεταστάσεις.
Εντελώς "συμπτωματικά" και οι δύο μου είπαν το επιχείρημα "...μα γνώριζα έναν γέρο 100 ετών που καπνίζε 3 πακέτα την ημέρα, και 1-2-3-...13 που πέθαναν από καρκίνο χωρίς να καπνίζουν". Δεν δοκίμασα καν να αντικρούσω το επιχείρημά τους σεβόμενος τον Γολγοθά που ανεβαίνουν αυτοί και οι οικογένειές τους και άλλαξα την κουβέντα σε ποιο ανώδυνα ποδοσφαιρικά/πολιτικά θέματα.
Σημείωση : Τώρα δεν καπνίζουν διότι αν και οι γιατροί δεν τους το απαγόρεψαν , απλά οι ίδιοι δεν έχουν το κουράγιο να καπνίσουν πλέον. :'( :'( :'(