Δουκα, θα ηθελες 1 εκ Αλβανους η 1 εκ Πολωνους στην Ελλαδα; Θα απαντησεις τιποτα απο τα δυο, αλλα εστω αν πρεπει να επιλεξεις. Απο τη μια εχεις τους Πολωνους με το γκετο τους κοντα στα μπουρδελα της Αλκιβιαδου, Μιχαηλ Βοδα, Ηπειρου. Με το γωνιακο σχολικο συγκροτημα-εκκλησια, ολοκληρο τετραγωνο, τα καταστηματα, τα παιδια να μιλανε πεισματικα ακομα τη γλωσσα τους. Να πηγαινουν σε δικα τους καταστηματα. Σε δικα τους εστιατορια. Σε δικα τους νυχτερινα κεντρα. Μεχρι και συμβουλευτικο κεντρο αντιαλκοολικο εχω δει που πανε Πολωνεζες και λενε για τα προβληματα του αλκοολ. Παρε και καταλαβε για τι μπεκρηδες μιλαμε. Τους βλεπει κανεις εξ αλλου, με το ποτο στο χερι απ το πρωι ειναι. Και απο την αλλη εχεις τους Αλβανους. Που συμφωνω οτι πολλοι μισουν την Ελλαδα, δε σεβονται, ειναι αρπαγες, οπως σωστα εχεις αναφερει. Ετσι θα ειναι και για το μελλον τους εδω; Εγω εχω δει αλβανικο νηπιαγωγειο να ανοιγει και γρηγορα εβαλε λουκετο. Στα δημοσια σχολεια στελνουν τα παιδια τους. Ανοιγαν μαγαζι με αλβανικα προιοντα, πουλανε αλβανικο καφε, αλβανικα τροφιμα, και εκλεινε. Ελληνικο προιντα προτιμουν. Γλωσσα; Σε μολις 20 χρονια η γλωσσα τους παει περιπατο. Αλβανικα μιλαει η μανα, ελληνικα της απανταει το παιδι. Μεχρι και οι γονεις ελληνικα μιλανε κι εκεινοι μπροστα στο παιδι. Μια Αλβανεζα συναδελφος μου ειχε εξηγησει το γιατι. <Οι Ελληνες ειναι πολυ ρατσιστες. Θελω τα παιδια μου να μη ξεχωριζουν.> Συμβαινει αυτο στην Ιταλια που μενουν Αλβανοι; Στα Σκοπια; Εκει εχουν δικα τους σχολεια, σημαια, γλωσσα, τα παντα. Εδω τι εχουν τοσοι που ειναι; Τι κοινο που να τους συνδεει στο δημοσιο χωρο, στο δημοσιο φασμα; Τιποτα. Αγοραζουν σπιτια, γινονται αφεντικα σε δικες τους επιχειρησεις. Ριζωνουν στο τοπο. Στο χερι της Ελλαδας ειναι να τους αφομοιωσει, κατι που γινεται απο χρονια. Νεοι Αρβανιτες.Οι οποιοι ως γνωστον ειναι οι πιο εθνικιστες Ελληνες. Και υπαρχουν και φωνες σαν τη δικη σου, ελαχιστες μειοψηφιες. Ακριβως γιατι πρεπει να κοιταει κανεις τη συνολικη εικονα. Αυτα παιρνουν χρονια να γινουν. Και οπου υπαρχουν παρεγκλησεις και προκλησεις απο τη μερια ορισμενων, η απαντηση πρεπει να δινεται αμεσα, ακριβως με τον τροπο που εγινε οτα Μεσολογγι οταν σε στρατοπεδο, οταν στρατιωτες αλβανικης καταγωγης , θεωρησαν καλο να κανουν τη φασιστικη χειρονομια σχηματιζοντας τη κατσαριδα τους που εχουν για σημαια. Γιατι να μη το κανουν; Ακριβως το ιδιο κανουν στην Ιταλια, στην Ελβετια, στην Αγγλια, παντου στην Ευρωπη ανενοχλητοι. Μονο που εδω μονο ξυλο που δεν εφαγαν, εφυγαν αρον αρον τρομοκρατημενοι ζητωντας αναβολη, και οι μαναδες τους βγηκαν στη τηλεοραση κλαιγοντας ζητωντας συγγνωμη .Και οπως ειπε ο Αρβανιτης Θεοδωρος Παγκαλος, που η αρβανιτικη γλωσσα ως γνωστον ανηκει γλωσσικα στην αλβανικη γλωσσα, <Καμια τιμωρια για τους στρατιωτες αλβανικης καταγωγης του Μεσολογγιου. Απλως απελαση εκεινοι και οι οικογενειες τους μαζι!! Οποιος δε θελει να γινει Ελληνας, δρομο.> Τα υπολοιπα οτι βαφτιζουν τα παιδια τους, παιρνουν ελληνικα ονοματα, συμμετεχουν στων Ελληνων δρωμενα και εθιμα, ειναι γνωστα και δεν αξιζει να αναφερθω περισσοτερο.