ametroelpis
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Δεκ 2014
- Μηνύματα
- 723
- Like
- 1
- Πόντοι
- 6
Θα διαφωνήσω μαζί σου φίλε μου. Η άσκηση νομισματικής πολιτικής υπάρχει και είναι αυτή που υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Το ότι η Ελλάδα χρειάστηκε δανεισμό το 2010 για να μην χρεοκοπήσει είναι σαφώς καλύτερο από το να τύπωνε δραχμούλες και να εκτόξευε τον πληθωρισμό στα ύψη (βλέπε Ρωσία τώρα).
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι συμφωνώ 100% με την άσκηση της συγκεκριμένης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Αλλά βλέπεις οι συγκυρίες μας έφεραν να κάνουν οι Γερμανοί ότι γουστάρουν, και αυτοί ήταν από τότε με το Γερμανικό Μάρκο "σκληροί" με την νομισματική πολιτική τους και δεν γούσταραν τις πληθωριστικές τάσεις. Η σωστότερη αντιμετώπιση, κατά την γνώμη μου πάντα, θα ήταν το 2010 η ΕΚΤ να τύπωνε χρήμα για να ρίξει στις αγορές, κάτι το οποίο θα αύξανε σχετικά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα έριχνε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του Ευρώ με τα άλλα νομίσματα ενα 10-15% περίπου και κυρίως με το Δολάριο για ένα διάστημα 2-3 χρόνων και μετά η Ευρωπαική κρίση θα ήταν παρελθόν. Όμως κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στις εξαγωγές της Γερμανικής βιομηχανίας αφού θα αυξάνονταν το κόστος των Γερμανικών προιοντων εκτός ευρωζώνης. Τωρα είναι πολύ αργά για να γίνει αυτό όμως γιατί το ευρώ έχει χάσει από το 2010 μέχρι τώρα περίπου το 25% της συναλλαγματικής ισοτιμίας του με το δολάριο και δεν υπάρχουν περιθώρια.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι πρωτοτυπίες εντός της Ευρωζώνης αλλά όχι παγκόσμιες. Το ΔΝΤ έχει δανείσει στο παρελθόν, και πριν από εμάς, πολλές χώρες οι οποίες όταν δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν χρεοκοπούσαν, τύπωναν χρήμα ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα και ακόμα στα μαυρα χάλια τους είναι.
Και για να κλείσω, επαναλαμβάνω. Εδώ που φτάσαμε πλέον μόνο εσωτερική υποτίμηση.
Η μόνη λύση για μια σωστή ε.ε. είναι ένα πρώιμο στάδιο δύο ή και τριών ακόμη νομισματικών ενώσεων για κάποια χρόνια μέχρι την πλήρη εξίσωση της καταναλωτικής και παραγωγικής δύναμης 9τώρα φυσικά αυτό δεν θα γίνει γιατί πιθανώς θα διαλύσει την αξιοπιστία της ε.ε.). Όλα τα άλλα είναι λύσεις περιστασιακές. Πραγματικά τώρα δεν έχω χρόνο, αύριο αν βρω θα προσπαθήσω να απαντήσω γιατί έχεις σοβαρά και ωραία επιχειρήματα για συζήτηση.
Απλά μάλλον δεν κατάλαβα τα κοκκινισμένα γραμματα. ΑΝ υποτιμηθεί το ευρώ τότε θα πέσει και το κόστος της εισαγωγής από την γερμανία από τρίτες χώρες και άρα η γερμανία θα εξάγει περισσότερο εμπόρευμα λόγω πτώσης της τιμής. Αν όμως διαβάσεις τα στατιστικά τα τελευταία χρόνια (χωρίς το 2014) η γερμανία είχε συνεχόμενη αύξηση πλεονάσματος στο ισοζύγιό της (παρόλη την αξία του ευρω) επομένως δεν θα ήθελε μια υποτίμηση του ευρώ (και επομένως περισσότερο νόμισμα). Αυτό θα γίνει σε περίπτωση μείωσης των εξαγωγών της σε ποσοστό μεγαλύτερο από τη μείωση των εισαγωγών της (και τα 2 από όσα διαβάζω έχουν μια πτωτική πορεία το 2014). Και όπως επικρίνουν πολλοί μη γερμανοί οικονομολόγοι δεν γίνεται μέσα στην ε.ε. να υπάρξουν θεαματικές αυξήσεις στα επί μέρους ελλείματα του κάθε μέλους αν δεν υπάρξει μείωση θεαματική στο γερμανικό πλεόνασμα με λίγα λόγια η γερμανία να αυξήσει τις εισαγωγές από τα φτωχότερα κράτη μέλη (σε αυτή τη περίπτωση να εισάγει τα ίδια προιοντα που εισάγει από τρίτες χώρες, από μέλη της ε.ε που θα είναι και πιο ακριβά - επομένως δε τη συμφέρει).