Άλλη μία επιβεβαίωση ότι όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες
Να και ενα πολυ ορθολογιστικο συμπερασμα!
Θα σας μεταφερω μια δικη μου εμπειρια οταν νεαρος επιστημων δουλευα παρτ ταιμ σε ενα επιστημονικο περιοδικο και ειχα παει να παρω συνεντευξη απο εναν καθηγητη σε ενα συνεδριο μαθηματικων.
Η ουσια ηταν σε μια νεα μεθοδο κατα την οποια:
Απο μια περιπτωση μπορουμε με πολυ ασφαλεια και σιγουρια να συμπερανουμε για ολες τις υπολοιπες δισεκατομυρια περιπτωσεις, αρκει να γνωριζουμε του καταλληλους αγνωστους στις προκειμενες εξισωσεις και τα αποτελεσματα των ολοκληρωματων που προκυπτουν απο αυτους.
Ακολουθουν αποσπασματα του αρθρου:
Ηταν ενα νεο παρακλαδι της στατιστικης επιστημης , η "μποκολεια στατιστικη" στην οποια μεσα απο διαδικασιες, υπολογισμους και αλγοριθμους πολυπλοκους που χρησιμοποιουν εν μερει την θεωρια του χαους και ενα μερει την θεωρια των παίγνιων (ποδοσφαιρο, μπασκετ, κρυφτο κλπ) μπορει να προβλεψει καποια απροβλεπτα κατα τα αλλα αποτελεσματα. Ο επικεφαλης καθηγητης της εδρας στατιστικης του πανεπιστημιου Μπατ-κρακεν (της νοτιας Κωλονίας), Δρ J B Col χαρακτηριστικα αναφερει: "Η ιδια η επιστημη εμπεριεχει τα αποτελεσματα που προκυπτουν απο την αναζητηση τους" και συνεχιζει επεξηγωντας: "Η αναζητηση του αποτελεσματος μεσα απο την διαδικασια της στατσιστικης αναλυσης προσκρουει συχνα σε τρωτα σημεια που αποδιοργανωνουν περαιτερω την δομηση μια σωστης αναλυτικης διαδικασιας. Xαοτικες αλλαγες και παιχνιδιαρικες διακυμανσεις στις μεταβλητες των δεδομενων μπορουν να εξωραιζουν καποιες στατιστικες τιμες και ταυτοχρονα να εξαφανιζουν αλλες". Θελοντας να μεταφερει σε απτα παραδειγματα τα παραπανω μας ξεκαθαριζει τι ακριβως εννοει: "Οπως σε δημοσκοπικα αποτελεσματα παρατηρουμε την αποτυχια προβλεψης των αποτελεσματων (βλεπε παλιοτερες εκλογες στην Ελλαδα! -ηταν καηγορηματικος σε αυτο!)ή σε αλλες αντιστοιχες δημοσκοπικες αποτυχιες". Και συνεχιζει: "Το παρακλαδι της στατιστικης που ονομαζουμε Μποκολειος Στατιστικη επιστημη (προς τιμην του Jean Beaucaull, ο οποιος επινοησε τον τροπο σκεψης και εφαρμογης της) ασχολειται με την μινιμαλιστικη προσεγγιση στο καθε ερωτημα. Αντι δηλαδη να απαιτειται τεραστιος ογκος δεδομενων για να μπορεσει να στατικοποιηθει μια ταση, μεσω αυτης της προσεγγισης ελαχιστοποιειται η απαιτηση για ογκο στα δεδομενα και με την καταλληλη προηγουμενη εμπειρια και επεξεργασια μπορει να εμφανιστει μια στατιστικως πολυ επιτυχημενη τιμή για καθε ζητουμενο. Ειχαμε την ευκαιρια να ρωτησουμε τον καθηγητη να μας το δωσει με τροπο ωστε να μπορει να το καταλαβει ο μεσος χρηστης του ιντερνετ. Παραθετουμε τα λογια του "Ετσι, απο ενα δειγμα 1.000 πολιτων που τους ζητουμε να πουν τι θα ψηφισουν οι πιθανοτητες να πεσουμε εξω απο τις τιμες που θα παιρναμε εαν το δειγμα ηταν 10.000 ειναι μεγαλες, εαν το καναμε για 10.000 οι τιμες θα ηταν εκτος οριων σε σχεση με 100.000 κ.ο.κ. Εισαγαγουμε λοιπον στην χαοτικη αυτη λουπα τον παρονομαστη jb ο οποιος ειναι διαλεγμενος καθε φορα ωστε να δινει μια σταθερη τιμη καθιστωντας το κλασμα να τεινει προς την μοναδα. Μετα απο αυτο δεν εχουμε παρα να κατεβασουμε τον αριθμο των περιστατικων σε μερικα μοναχα, δηλ αρκουν 5-10 (πιο πολυ για ξεκαρφωμα)
και πολυ συχνα το ζητουμενο ειναι απλα ενα και μονο περιστατικο. Οποτε ετσι, με βαση αυτο και μονον αυτο γινεται η αναγωγη σε ολοκληρο τον πληθυσμο των δεδομενων." Στην συνεχεια ερωτησαμε:"Κυριε καθηγητα, μα αυτο ειναι μια επανασταση, που θα επελθει απο την εφαρμογη του και επιφερει πολλες θετικες αλλαγες. θελετε να σχολιασετε?" "Βεβαιως! Ειναι μια επαναστατικη μεθοδος! Τα κρατη θα σταματησουν να πληρωνουν δις$ σε εκλογες, δημοσκοπησεις, δημοψηφισματα κλπ... Οι εταιρειες δεν θα χρειαζονται μεγαλα δειγματα πληθυμσου για να ανακαλυψουν τι θα ειναι αρεστο για ενα προιον. Πολυπλοκες στατιστικες αναλυσεις πανε στο καλαθι των αχρηστων γλυτωνοντας ταυτοχρονα μεγαλα εξοδα και κονδυλια για μισθους και αμοιβες εταιρειων αναλυσεων και δημοσκοπησεων. Αντιλαμβανεται λοιπον κανεις την ανατρεπτικα θετικη σημασια αυτων. Προκειται για μια νεα εποχη που η Μποκολειος Στατιστικη επιστημη θα επιφερει συντομα."
Τελος, πριν τον αποχαιρετησουμε, του θεσαμε ως υστατη ερωτηση να μας παραθεσει ενα παραδειγμα μεσα απο αυτα που πρεσβευει η μποκολειος στατιστικη αναλυση. Η απαντηση του ηταν ταυτοχρονα αφοπλιστικη και καθησυχαστικη: "Νεαρε μου επιστημονα, ας αναρωτηθουμε πχ. το εξης: 'ειναι ολες οι γυναικες πουτανες?' η απαντηση μπορει αμεσα να δοθει αρκει να βρουμε τον σωστο υποψηφιο που θα μας απαντησει. Μολις τον εχουμε, εξαγουμε τα δεδομενα βασει του παρονομαστη jb στον επιθυμητο πληθυσμο και εχουμε σε λιγα λεπτα της ωρας εμπεριστατομενη την αποψη οτι 'ναι,ολες οι γυναικες ειναι πουτανες'. Εχουμε γλυτωσει χιλιαδες ή εκατονταδες χιλιαδες $ απο το κρατικο ταμειο χορηγησεων επιστημων, τα οποιο κατ επεκταση -αφου περισσεψαν- μπορουμε να τα ξοδεψουμε ανετα στις γυναικες (=πουτανες) και με αυτον τον τροπον να επιβεβαιωσουμε κιολας το συμπερασμα μας και να εδραιωσουμε περαιτερω την αξιοπιοστια αυτου και της Μποκωλείου στατιστικής αναλυσης"
Η συνεντευξη αυτη με τον καθηγητη μου ανοιξε απο τοτε νεους οριζοντες.
Οταν επεστρεφα με το ταξι απο το πανεπιστημιο για τον σταθμο του τρενου, ρωτησα τον ταξιτζη: "αποψε παιζει η μπαγερν - λετε να χασει ή να κερδισει?" Η απαντηση του σημειωθηκε στον εγκεφαλο μου "μπα μαλακες ειναι (ελευθερη μεταφραση) θα χασουνε πανηγυρικα". Το επαιξα στοιχημα για ενα πολυ σεβαστο ποσο.
Οταν την αλλη μερα κοιταξα τα αποτελεσματα και η μπαγερν ειχε ριξει πενταρα στην αντιπαλη ομδαδα, ηξερα πια ποσο σωστη ηταν η Μποκολειος αναλυση - απλα εγω εσφαλα επειδη δεν ειχα καταφερει να ορισω με σαφηνεια τον παρονομαστη jb.